Τετάρτη 20 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Ανυπαρξία μέτρων προστασίας και καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων

Συνεχίζεται η ραγδαία εξάπλωση της πανδημίας σε όλο τον κόσμο, με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα να ξεπερνούν τα 96 εκατ. και τους επίσημα καταγεγραμμένους θανάτους τα 2,051 εκατ. Την ίδια ώρα οι αργοί ρυθμοί των εμβολιασμών, τους οποίους οι αστικές κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν ως «άλλοθι» για να μην πάρουν ουσιαστικά μέτρα προστασίας, και οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις των φαρμακοβιομηχανιών επιβεβαιώνουν ότι ο μεγάλος «ιός» είναι το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα, όπου τα πάντα μετριούνται με το κέρδος και όχι τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων.

Χαρακτηριστική είναι η χτεσινή ανακοίνωση της εταιρείας «Pfizer» ότι θα μειώσει προσωρινά τις παραδόσεις του εμβολίου της στην Ευρώπη, καθώς η παραγωγική αναβάθμισή της (με στόχο να παράγει 2 δισ. δόσεις εμβολίου ετησίως, έναντι 1,3 δισ. σήμερα) θα επιφέρει νέες καθυστερήσεις.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, από τα 600 εκατ. δόσεων μέσα στο 2021 που προβλέπουν τα συμβόλαια της ΕΕ με τις εταιρείες «Pfizer»/«BioNTech», τα 75 εκατ. δόσεων προβλέπονται κατά το δεύτερο τρίμηνο και μεγαλύτερες ποσότητες αργότερα εντός του έτους. Είναι ασαφές πόσες δόσεις θα διανεμηθούν κατά τους πρώτους τρεις μήνες του 2021.

Η «Moderna» έχει δεσμευθεί για την παράδοση 10 εκατ. δόσεων μέχρι το τέλος του Μάρτη και από 35 εκατ. το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο. Αλλα 80 εκατομμύρια δόσεων θα παραδοθούν επίσης το 2021.

Οι εταιρείες των εμβολίων δεν έχουν δημοσιεύσει λεπτομερή χρονοδιαγράμματα για τις παραδόσεις σε καθεμία από τις 27 χώρες της ΕΕ. Η «Pfizer» δήλωσε ότι η πληροφορία είναι εμπιστευτική. «Αυτήν τη στιγμή μπορούμε μόνο να επιβεβαιώσουμε ότι οι δόσεις θα διανεμηθούν αναλογικά στις χώρες της ΕΕ», δήλωσε εκπρόσωπος της «Moderna».

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες δηλώνουν ότι λαμβάνουν μικρότερο αριθμό δόσεων από τα εμβόλια «Pfizer»/«BioNTech» και «Moderna» από αυτόν που περιμένουν και αναφέρουν αβεβαιότητα σχετικά με τις μελλοντικές παραδόσεις, δήλωσαν ευρωπαϊκές πηγές στο «Ρόιτερς». Περίπου το 1/3 των 27 κυβερνήσεων των ευρωπαϊκών χωρών αναφέρουν «ανεπαρκή» αριθμό δόσεων και αβέβαια χρονοδιαγράμματα παραδόσεων κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης των υπουργών Υγείας την περασμένη Τετάρτη, σύμφωνα με πρόσωπο που συμμετείχε στη συνεδρίαση. Οι παραδόσεις στην Ευρώπη θα είναι περιορισμένες τουλάχιστον μέχρι το Μάρτη και η παραγωγή προβλέπεται ότι θα επιταχυνθεί προς το Σεπτέμβρη, σύμφωνα με άλλη ευρωπαϊκή πηγή στο «Ρόιτερς».

Το φάρμακο - εμπόρευμα βλάπτει τα λαϊκά συμφέροντα

Στο μεταξύ, ο τεράστιος ανορθολογισμός του συστήματος φαίνεται και από το γεγονός ότι η ΕΕ έχει προπαραγγείλει (στην ουσία καπαρώσει) εμβόλια πέντε φορές πάνω από τον πληθυσμό της, δηλαδή 2,3 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων και υποψήφιων εμβολίων για τα 450 εκατομμύρια, πολλά από τα οποία έχουν προπληρωθεί από τα κλεμμένα από τους λαούς όλης της ΕΕ. Βέβαια το πόσα εμβόλια τελικά και πότε θα φθάσουν είναι άλλο θέμα, της αναρχίας της αγοράς και των «συμπληγάδων» των κάθε λογής ανταγωνισμών. Την ώρα δε που πολλές χώρες στον κόσμο, κυρίως οι πιο φτωχές, δεν έχουν ...δει ούτε φιαλίδιο, όπως αναφέραμε χτες, σε 11 χώρες έχει χορηγηθεί το 90% των εμβολίων που έχουν διανεμηθεί έως τώρα.

Την ίδια ώρα, στο φόντο των ανταγωνισμών με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα όπου αξιοποιεί και κάθε είδους μέσα, σε επιτελεία και αστικές κυβερνήσεις της ΕΕ έχει ξεκινήσει μια συζήτηση για το τι θα απογίνουν οι σχεδόν 1,5 δισ. δόσεις που θα περισσέψουν. Μάλιστα, αρχίζει να μπαίνει στο τραπέζι το ενδεχόμενο της πώλησης από χώρες της ΕΕ των εμβολίων αυτών προς άλλες χώρες ή να δοθούν σε χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και της Αφρικής (χωρίς πάντως να διευκρινίζεται αν θα διατεθούν δωρεάν). Σε δήλωσή της η επίτροπος Υγείας της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου, ανέφερε: «Εργαζόμαστε με τις χώρες - μέλη για να προτείνουμε έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό μέσω του οποίου θα μοιραστούμε εμβόλια πέρα από τα σύνορά μας». Σημείωσε ότι ο ευρωπαϊκός μηχανισμός θα είναι έτοιμος «πριν τεθεί σε πλήρη λειτουργία η πρωτοβουλία COVAX» του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Ταυτόχρονα η αναρχία του συστήματος φαίνεται και μέσα σε κάθε χώρα από το πώς γίνεται η διανομή των εμβολίων που φτάνουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι αρχές της Λομβαρδίας της Ιταλίας, του πλούσιου βορρά, που ζήτησαν να διαιρεθούν οι δόσεις και να διανεμηθούν με βάση το ΑΕΠ που παράγει η κάθε περιφέρεια.

Κέντρο καραντίνας κατασκευάζει η Κίνα

Στην Κίνα, όπου καταγράφηκαν χτες πάνω από 100 ημερήσια κρούσματα, για πέμπτη συνεχόμενη μέρα, εκατοντάδες εργάτες εργάζονται 24 ώρες το 24ωρο για να κατασκευάσουν ένα κέντρο καραντίνας το οποίο θα είναι έτοιμο μέσα σε λίγες μέρες προκειμένου να αντιμετωπιστεί μια εστία Covid-19 που εντοπίστηκε 300 χλμ. νότια του Πεκίνου στην επαρχία Χεμπέι.

Το κέντρο καραντίνας που κατασκευάζεται στη Σιζιαζχουάνγκ, χωρητικότητας άνω των 4.000 ατόμων, θα διαθέτει τουαλέτες, ζεστό νερό, wi-fi και κλιματιστικά. Μόλις ολοκληρωθεί, θα στεγάζει τις επαφές των κρουσμάτων. Εκατομμύρια κάτοικοί της έχουν τεθεί σε κάποιου είδους lockdown, ενώ υποβάλλονται και σε διαγνωστικά τεστ.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Θέματα & αφιερώματα

Περισσότερα...

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org