Τετάρτη 20 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Αναστέλλουν τη λειτουργία Κέντρων Υγείας για τα εμβολιαστικά κέντρα που «στήνονται» χωρίς καμία ενίσχυση

Ο «Ριζοσπάστης» αποκαλύπτει το σχετικό έγγραφο των διοικήσεων των ΥΠΕ προς τα Κέντρα Υγείας

Κάθε μέρα που περνά, νέες καταγγελίες και νέα αποκαλυπτικά στοιχεία που βγαίνουν στο φως επιβεβαιώνουν τις σοβαρές συνέπειες από την απόφαση της κυβέρνησης η κρίσιμη διαδικασία του εμβολιασμού για τον κορονοϊό να προχωρήσει χωρίς κανένα μέτρο ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας με το αναγκαίο υγειονομικό προσωπικό. Αντίθετα, στο πλαίσιο της πολιτικής που λογαριάζει ως «κόστος» την ολοκληρωμένη προστασία της υγείας του λαού, η κυβέρνηση πορεύεται και στο θέμα των εμβολιασμών, με προσωρινά «μπαλώματα» που ανοίγουν τεράστιες τρύπες αλλού, ειδικά στην ήδη ρημαγμένη δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, από την οποία κόβει φέτος, εν μέσω πανδημίας και εμβολιασμών, άλλα 96 εκατ. ευρώ!

Το έγγραφο που αποκαλύπτει σήμερα ο «Ριζοσπάστης», με τη διοίκηση της 2ης ΥΠΕ να ζητά από τα Κέντρα Υγείας να προσδιορίσουν ποιες από τις δραστηριότητές τους θα ανασταλούν για τη λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων, έρχεται να επιβεβαιώσει τις αυξανόμενες καταγγελίες σωματείων, φορέων και υγειονομικών ότι ήδη χιλιάδες ιατρικά ραντεβού ακυρώνονται και χάνονται στα υποστελεχωμένα Κέντρα Υγείας, είτε γιατί τα ίδια «μετατρέπονται» σε εμβολιαστικά κέντρα χωρίς καμία ενίσχυση είτε γιατί το προσωπικό τους καλείται να μετακινηθεί για να στελεχώσει τέτοια κέντρα σε άλλες δομές... Ερχεται ταυτόχρονα να προστεθεί στις καταγγελίες για Περιφερειακά Ιατρεία που κλείνουν ξανά λόγω των νέων «μπαλωμάτων» - μετακινήσεων προσωπικού για τη λειτουργία εμβολιαστικών κέντρων, όπως και στις καταγγελίες για τα εμβολιαστικά κέντρα στα δημόσια νοσοκομεία, με ανακύκλωση του ίδιου εξουθενωμένου υγειονομικού προσωπικού, συνθήκες επικίνδυνου συγχρωτισμού υγιούς πληθυσμού με ασθενείς κ.ά.

Ξανά εκτεθειμένος ο λαός...

Αφού η ενίσχυση της ρημαγμένης ΠΦΥ είναι «εκτός κάδρου», τα Κέντρα Υγείας καλούνται να αναστείλουν ξανά κρίσιμες λειτουργίες
Αφού η ενίσχυση της ρημαγμένης ΠΦΥ είναι «εκτός κάδρου», τα Κέντρα Υγείας καλούνται να αναστείλουν ξανά κρίσιμες λειτουργίες
Αναλυτικότερα, σε χτεσινό έγγραφο της διοίκησης της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Νήσων προς τα Κέντρα Υγείας (ΚΥ) της περιοχής ευθύνης της, ζητείται από τους υπευθύνους για την επιστημονική λειτουργία τους «να προσδιορίσετε επακριβώς ποιες δραστηριότητες του ΚΥ σας ενδεχομένως θα απαιτηθεί να ανασταλούν για τη λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων (όπως περιστολή των ιατρείων ειδικοτήτων [ΩΡΛ, χειρουργικής, δερματολογίας, ορθοπαιδικής κ.ο.κ.] με αναστολή κλεισίματος ραντεβού συγκεκριμένες ημερομηνίες, συμμετοχή των ιατρών σε ΑΥΕ και ΒΥΕ καθώς και σε ΚΕΠΑ)».

Φυσικά, ίδια είναι η κατεύθυνση σε όλες τις Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας. Με τις ανάγκες του λαού για ιατρική περίθαλψη και φροντίδα να έχουν «απογειωθεί» από τα δύο κύματα της πανδημίας και τη μετατροπή του δημόσιου συστήματος Υγείας σε σύστημα μιας νόσου, οι εργαζόμενοι και ο λαός μένουν ξανά εκτεθειμένοι, να μην μπορούν καλά καλά να κλείσουν ένα ραντεβού στα Κέντρα Υγείας...

...με νέες «τρύπες» ακόμα και στις πιο «κόκκινες» περιοχές

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα μας λέει γιατρός που εργάζεται στο Κέντρο Υγείας Ανω Λιοσίων, στη Δυτική Αττική που βρίσκεται τόσο καιρό στο «κόκκινο» και αντί να ενισχυθεί η δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ανοίγουν τώρα νέες «τρύπες»: «Στα περισσότερα Κέντρα Υγείας της χώρας, οι ελάχιστες ειδικότητες που υπάρχουν είναι μονήρεις. Εγώ είμαι καρδιολόγος στο ΚΥ Ανω Λιοσίων, η μοναδική για 45.000 κατοίκους! Θα κάνω εμβολιασμούς και θα κλείσω το Καρδιολογικό για 6 -7 μήνες; Τι θα γίνει με αυτούς τους ανθρώπους;».

Υπενθυμίζεται ότι όπως έχει καταγγέλλει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Μάνδρας, με απόφαση της 2ης ΥΠΕ κλείνει το Περιφερειακό Ιατρείο Μάνδρας, λόγω της μεταφοράς των ιατρών σε εμβολιαστικό κέντρο στην Ελευσίνα. Τα κενά στο Κέντρο Υγείας Ελευσίνας «μπαλώνονται» επίσης με μετακινήσεις επισκεπτριών Υγείας από το Νοσοκομείο «Θριάσιο».

Την ίδια ώρα, στο «Θριάσιο», όπως και στα υπόλοιπα υποστελεχωμένα δημόσια νοσοκομεία, το σχοινί τεντώνεται κι άλλο με τη δημιουργία εμβολιαστικών κέντρων για τον γενικό πληθυσμό χωρίς καμία προετοιμασία, καμία ενημέρωση - εκπαίδευση των εργαζομένων και καμία ενίσχυση με προσωπικό.

«Με 260 κενές οργανικές θέσεις όλων των ειδικοτήτων, έχοντας μειωθεί κατακόρυφα ο αριθμός των χειρουργικών επεμβάσεων και των ασθενών που εξετάζονται στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία - με πρόσχημα την αντιμετώπιση της επιδημίας - και η λειτουργία του εμβολιαστικού κέντρου γίνεται με "ανακύκλωση" του ήδη ανεπαρκούς προσωπικού, καλύπτεται από συμβασιούχους και καθημερινές μετακινήσεις για τη στελέχωσή του (...) Ακόμη χειρότερο είναι ότι δεν πραγματοποιήθηκε καμία ενημέρωση - εκπαίδευση των γιατρών που συμμετέχουν στους εμβολιασμούς και κυρίως δεν έχει εξασφαλισθεί η αναγκαία παρακολούθηση των εμβολιασθέντων για τυχόν ανεπιθύμητες παρενέργειες. Σε καμία περίπτωση, η ευθύνη αυτή δεν πρέπει και δεν μπορεί να "ανατεθεί" στους γιατρούς των δημόσιων νοσοκομείων», καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Θριάσιο».

Το Σωματείο επισημαίνει τις διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ για την υποστελέχωση των δημόσιων μονάδων Υγείας και απαιτεί: Να ενισχυθούν με προσωπικό τα Κέντρα Υγεία Ελευσίνας, Μεγάρων, Ασπροπύργου, Αγ. Αναργύρων, για να λειτουργήσουν εμβολιαστικά κέντρα και να αναλάβουν την παρακολούθηση των εμβολιασθέντων. Η στελέχωση να ξεκινήσει με άμεσο διορισμό των επί θητεία γενικών γιατρών και πρόσληψη με επείγουσες διαδικασίες όλων των γιατρών που συμμετείχαν στις προκηρύξεις για τα Κέντρα Υγείας, καθώς και όλων των άνεργων επισκεπτών Υγείας. Να ανακληθεί η μετακίνηση των επισκεπτριών από το «Θριάσιο». Να καλυφθούν οι κενές οργανικές θέσεις με την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με επείγουσες διαδικασίες. Να εξασφαλισθούν η ενημέρωση - εκπαίδευση των εργαζομένων που συμμετέχουν στον εμβολιασμό και η πληρωμή τυχόν υπερωριακής εργασίας. Να ανακληθεί η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης. Να εξασφαλισθεί πλήρης και επαρκής κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων Υγείας. Να αξιοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα και ασφαλή εμβόλια για την εξασφάλιση συλλογικής ανοσίας.

Σωματεία και φορείς απαντούν με κινητοποιήσεις

Σωματεία και φορείς σε δήμους της Αττικής οργανώνουν ήδη κινητοποιήσεις ενάντια στην πολιτική που κατεβάζει ξανά τα ρολά σε ιατρεία των έτσι κι αλλιώς υποστελεχωμένων Κέντρων Υγείας.

Μετά την κινητοποίηση στην Ηλιούπολη, ενάντια στην προωθούμενη αναστολή λειτουργίας σχεδόν του συνόλου των ιατρείων του Κέντρου Υγείας Ηλιούπολης εξαιτίας της «μετατροπής» του σε εμβολιαστικό κέντρο, αντίστοιχη διαμαρτυρία οργανώνεται αύριο, Πέμπτη, στις 10 π.μ., έξω από το Κέντρο Υγείας Ζωγράφου, από σωματεία και φορείς της πόλης.

Οπως καταγγέλλει το Παράρτημα Βύρωνα - Καισαριανής - Ζωγράφου του Συνδικάτου Οικοδόμων, το ΚΥ Ζωγράφου «μετατρέπεται» αποκλειστικά σε κέντρο εμβολιασμού, χωρίς καμία ενίσχυση, αναστέλλοντας κάθε άλλη υγειονομική του λειτουργία.

Σωματεία και φορείς της πόλης διεκδικούν: Να λειτουργήσει πλήρως το Κέντρο Υγείας σε 24ωρη βάση και με όλο το αναγκαίο υγειονομικό προσωπικό που χρειάζεται εδώ και χρόνια. Να υποδεχτεί και να υλοποιήσει την ανάγκη της πρόληψης και του εμβολιασμού μπροστά στην πανδημία, με όλο το επιπρόσθετο και αναγκαίο υγειονομικό προσωπικό που χρειάζεται γι' αυτό, χωρίς αποσπάσεις από άλλες καίριες θέσεις. Να βρεθούν κατάλληλοι δημοτικοί χώροι, που παραμένουν χρόνια αναξιοποίητοι, για να προχωρήσει άμεσα ο εμβολιασμός του λαού της πόλης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ