Εχει δικαίωμα η Τουρκία να ζητά ό,τι ζητά, ισχυρίστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Η υποβολή σχεδίων πτήσης στην τουρκική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας για ένα αεροπορικό ταξίδι από την Αθήνα στη Ρόδο αντιμετωπίζεται, από την ελληνική κυβέρνηση του Κ. Σημίτη, ως φυσικό επακόλουθο της πολιτικής των διευθετήσεων, που έχει ακολουθήσει στα Ελληνοτουρκικά και ο εκπρόσωπός της, υπουργός Τύπου Χρ. Πρωτόπαπας, μιλά επισήμως γι' αυτό το θέμα, με το στόμφο που κάποιος αδαής είναι υποχρεωμένος να επιχειρηματολογήσει, για μια υπόθεση για την οποία δε γνωρίζει απολύτως τίποτε.
Ο Χρήστος Πρωτόπαπας, απαντώντας χτες σε ερωτήματα αναφορικά με το δημοσίευμα της εφημερίδας «ΕΘΝΟΣ» της περασμένης Πέμπτης, στο οποίο παρουσιαζόταν η αναγγελία προς αεροναυτιλωμένους (ΝΟΤΑΜ), της Αγκυρας, σύμφωνα με την οποία όσα αεροσκάφη, όταν χρησιμοποιούν τους αεροδιαδρόμους του FIR Αθηνών προς Ρόδο και Λευκωσία, έχουν την υποχρέωση να υποβάλουν σχέδιο πτήσης στις τουρκικές αρχές Πολιτικής Αεροπορίας, ήταν απολαυστικός.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θέλησε να κρατήσει το θέμα σε τεχνοκρατικό επίπεδο, προφανώς γιατί ελάχιστοι γνωρίζουν τις λεπτομέρειες των ρυθμίσεων στους Διεθνείς Οργανισμούς που ασχολούνται με την εναέρια κυκλοφορία, αποφεύγοντας επιμελώς να αντιμετωπίσει την ουσία του τεράστιου αυτού πολιτικού ζητήματος, που δρομολογεί τη διαδικασία συνδιαχείρισης του εναέριου χώρου στο Αιγαίο. Ετσι, λοιπόν, κράτησε το θέμα «χαμηλά», επισημαίνοντας ότι δεν απειλεί την εθνική μας κυριαρχία και παρέπεμψε στις διαδικασίες του ICAO για την επίλυσή του. Στο πλαίσιο αυτό δέχτηκε ότι, εφόσον τα ελληνικά αεροσκάφη χρησιμοποιούν για 50 δευτερόλεπτα το τουρκικό FIR, η Τουρκία έχει το δικαίωμα να ζητά ό,τι ζητά και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο υποβολής των σχεδίων πτήσεως μέχρι την οριστική αντιμετώπιση του θέματος.
Ο Χρ. Πρωτόπαπας τόνισε ότι, όπως η Τουρκία δεν επέλεξε τυχαία τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή για να ανακινήσει το θέμα, έτσι και η Ελλάδα πρέπει να επιλέγει το πότε και το πού θα δίνει τις μάχες. «Επιδιώκουμε την ουσία και όχι τις εντυπώσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Στόχοι της ελληνικής διπλωματίας», συνέχισε, «είναι η επίλυση του Κυπριακού και η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Δύο ζητήματα, που τρέχουν παράλληλα, ανεξάρτητα, βέβαια, το ένα από το άλλο. Αυτά είναι τα πραγματικά προβλήματα και σε αυτά πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας».
Στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο εκπρόσωπος ρωτήθηκε και για τη ΝΟΤΑΜ που διένειμε η Αγκυρα για λογαριασμό της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» και αποκάλυψε χτες ο «Ρ». Στη ΝΟΤΑΜ αυτή, γίνεται μια προσπάθεια να κατοχυρωθεί Εθνικός Εναέριος Χώρος για το ψευδοκράτος. Προσπάθεια, η οποία αντιμετωπίζεται με τη γνώριμη τακτική του Πόντιου Πιλάτου από τους τους διεθνείς οργανισμούς που ασχολούνται με τη ρύθμιση της εναέριας κυκλοφορίας. Για το θέμα αυτό, λοιπόν, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, που θεωρεί ότι το Κυπριακό εξελίσσεται περίφημα, προτίμησε την εύκολη λύση να μην απαντήσει, παραπέμποντας στην κυπριακή κυβέρνηση.