Σάββατο 5 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Θα τα πούμε στους δρόμους»...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Παραμονή των τριήμερων πανελλαδικών αγροτικών κινητοποιήσεων, που πραγματοποιήθηκαν στις αρχές του Δεκέμβρη, είχαν «εκδράμει» στη Θεσσαλία ο Κ. Λαλιώτης και σύμπασα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας. Στόχος των απρόσκλητων επισκεπτών, να «κατευνάσουν» τα πνεύματα των εξεγερμένων αγροτών και να υπονομεύσουν τον αγώνα τους. Ενα από τα «μέτρα» που χρησιμοποίησαν για την επίτευξη του σκοπού τους ήταν, βεβαίως, και οι υποσχέσεις, τα «καλούδια» που έφερναν μαζί τους. Μια από τις υποσχέσεις που ακούστηκαν ήταν ότι μέχρι τα Χριστούγεννα οι σιτοπαραγωγοί και οι καλαμποκοπαραγωγοί θα πληρώνονταν τις, «κουτσουρεμένες» έστω, στρεμματικές επιδοτήσεις που δικαιούνται.

Τα Χριστούγεννα πέρασαν, όπως και η Πρωτοχρονιά. Οσονούπω περνούν και τα Φώτα, αλλά δραχμή (ή μάλλον ούτε λεπτά του ευρώ), από επιδότηση δεν πήραν στα χέρια τους οι παραγωγοί. Οργισμένοι οι ξωμάχοι του θεσσαλικού κάμπου και οι αγρότες όλης της χώρας προειδοποιούν τους ψεύτες του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης πως θα τα «πουν» μαζί τους στις 28 Γενάρη, όταν θα ξαναβγούν με τα τρακτέρ τους στους δρόμους...

Προσφυγικά δράματα

Με την αγωνία για το πού, τελικά, θα καταλήξουν εξακολουθούν να ζουν οι 193 πρόσφυγες - από το Ιράκ, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν - που, εδώ και εννιά μέρες, φιλοξενούνται στο Εκθεσιακό Κέντρο του Δήμου Βόλου, καθώς και άλλοι 246 που βρίσκονται στην Ιεράπετρα της Κρήτης. Ο κίνδυνος επαναπροώθησής τους προς την «κόλαση» απ' όπου απέδρασαν, παραμονεύει καθώς η κυβέρνηση δεν κρύβει τις αφιλόξενες διαθέσεις της προς τους πρόσφυγες που έρχονται στη χώρα μας. Σε αντίθεση με την κυβέρνηση που φέρεται εχθρικά προς τους πρόσφυγες - προφανώς με δική της εντολή έγινε η πρόσφατη βάρβαρη επίθεση των ειδικών δυνάμεων του λιμενικού εναντίον Αφγανών προσφύγων στην Πάτρα - και παραμονεύει να βρει την ευκαιρία για να τους απελάσει, συγκινητικό είναι το ενδιαφέρον, η συμπαράσταση και η βοήθεια που δίνουν οι πολίτες των περιοχών όπου καταλήγουν οι ξεριζωμένοι, ενώ από την πρώτη στιγμή στο πλευρό τους σπεύδει το ΚΚΕ. Κι αυτή η ανθρωπιστική στάση του ελληνικού λαού είναι που «σώζει την τιμή της Ελλάδας»...

Με την πλάτη στον τοίχο...

Να υποβαθμίσει τη σημασία του ταξιδιού του Κ. Σημίτη στην Ουάσιγκτον επιχειρεί το Μέγαρο Μαξίμου, προφανώς γιατί έχει τους λόγους του. Πέρα από τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, χαρακτηριστικό είναι και το άρθρο του Αλ. Παπαχελά (στο προχτεσινό «Βήμα»), στο οποίο επιχειρείται μια «αποδραματοποίηση» του ταξιδιού με διαπιστώσεις του τύπου «τι πιο φυσικό για τον πρωθυπουργό μιας σύμμαχης χώρας να συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του»(!) ή «ούτε η ελληνική ούτε και η αμερικανική πλευρά περιμένουν τίποτα ιδιαίτερο από αυτή την επίσκεψη». Ασφαλώς και δεν είναι έτσι τα πράγματα και αυτό που επιδιώκεται είναι να δημιουργηθεί εκ των προτέρων μια «συνωμοσία σιωπής» γύρω από το μέγεθος των παραχωρήσεων που θα αναγκαστεί να κάνει ο Κ. Σημίτης στο Λευκό Οίκο. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνιέται ότι ο Πρόεδρος Μπους ήταν αυτός που προσκάλεσε και όρισε την ημερομηνία της επίσκεψης, ενώ ο Κ. Σημίτης επιχειρούσε να την αναβάλει... Αρα, είναι λογικό να υποθέσει κανείς ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος «κάτι θέλει» από τον «δικό μας»...

Αν χρειαζόταν κάποια απόδειξη ότι τα πράγματα είναι αρκετά σκούρα για τον Κ. Σημίτη, αρκεί να σημειωθεί η παρέμβαση που υποχρεώθηκε να κάνει ο Κ. Στεφανόπουλος και να παραπονεθεί ότι οι ΗΠΑ παίρνουν το μέρος της Τουρκίας. Αρα, ο πρωθυπουργός είναι με την πλάτη στον τοίχο, και το χειρότερο: Δεν μπορεί να ξεφύγει με την πολιτική της υποτέλειας.

Ο κόσμος περιμένει...

«Οι ξένες εταιρίες δεν πουλάνε τα προϊόντα τους αυτήν τη βδομάδα. Σχεδόν όλες οι τράπεζες είναι ξένες και σας δίνω ένα παράδειγμα για να δείτε πώς προσπαθούν να μη χάσουν δεκάρα. Ενας πελάτης μπορεί να πάρει δάνειο 10.000 πέσος σ' ένα κεντρικό λογαριασμό. Εχει πάρει μέχρι σήμερα 5.000. Τώρα του λέει η τράπεζα: Τα άλλα 5.000 θα τα πάρεις σε δολάρια. Με την υποτίμηση, όμως, κατά 40% ο πελάτης πρέπει να δώσει πίσω σε πέσος 40% ακριβότερα. Ο κόσμος είναι παγωμένος και περιμένει».

Η «ανταπόκριση» από την Αργεντινή είναι λιτή κι όμως λέει πολλά. Μας στάλθηκε χτες με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, από Ελληνα που μένει στο Μπουένος Αϊρες. Και οι διαδηλώσεις; «Ο κόσμος βγαίνει με τις κατσαρόλες στο δρόμο, μαζεύονται σιγά - σιγά από συνοικία σε συνοικία...».

Τα ... ακραία

ΤΟ ΣΧΟΛΙΑΣΑΝ ΑΠΑΝΤΕΣ και είναι σωστό. Είναι ...ο μόνος τρόπος για να δούμε άσπρη μέρα! Πάντως, μετά από ένα καλοκαίρι με τον υδράργυρο στο +40, όταν περνάς έναν τέτοιο χειμώνα, σίγουρα μπορείς να περηφανεύεσαι, ότι ζεις στη χώρα των αντιθέσεων.

Την απάντηση των αρμοδίων για όσα προβλήματα προκύψουν, φυσικά, τη γνωρίζουμε: Ακραία καιρικά φαινόμενα. Η φράση, που δικαιολογεί τα πάντα και κυρίως ...τα αδικαιολόγητα.

Πάντως, απ' ό,τι μάθαμε, οι κυβερνητικοί βουλευτές της περιφέρειας αποφεύγουν να επισκεφθούν τις περιοχές τους που είχαν σοβαρά προβλήματα. Το 'χει στρώσει για τα καλά, βλέπετε, και η χιονόμπαλα θα πάει ...σύννεφο.

ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΑΛΕΙΨΟΥΜΕ να χαιρετίσουμε το ...επιχειρηματικό δαιμόνιο του Ελληνα. Υπήρξαν επιτήδειοι που πήγαν χθες, νωρίς το πρωί στις τράπεζες, έβγαλαν νούμερα από το αυτόματο μηχάνημα και τα πουλούσαν αργότερα στις «ουρές», προς 500 δραχμές (η 1,5 ευρώ) το ένα.

Σκίζει η ...«ιδιωτική πρωτοβουλία», κ. Χριστοδουλάκη, δε βρίσκετε;

ΑΥΞΗΣΑΝ ΤΙΣ αναγνωριστικές πτήσεις τους πάνω από τη Σομαλία οι δυνάμεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου. Αυτό, φυσικά, άπαντες καταλαβαίνουν τι σημαίνει. Είναι γνωστές οι «εκτιμήσεις» των ΝΑΤΟικών περί θυλάκων της Αλ Κάιντα στην εν λόγω χώρα...

Αλλωστε, δεν το έκρυψαν οι αντίστοιχοι αξιωματούχοι, που πρόσφατα στους «Τάιμς» δήλωναν ότι τα αναγνωριστικά αεροσκάφη τους ψάχνουν στόχους για βομβαρδισμούς και, μάλιστα, σε μια χώρα που έχουν διαπράξει ήδη πολλά εγκλήματα.

Ετσι λοιπόν, ακόμα κι αν κάποιος είχε την αυταπάτη ότι θα αφήσουν οι Αμερικανοί τον πλανήτη... να έχει ένα ήσυχο 2002, προφανώς θα διαψευστούν οικτρά. Φυσικά, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει διαψεύσει επισήμως την επέκταση του πολέμου στη Σομαλία το αμέσως επόμενο διάστημα. Αλλά ποιος τους πιστεύει;


Γρηγοριάδης Κώστας

Ποιες υποδομές;

Για άλλη μια φορά στη δίνη της κακοκαιρίας η χώρα έμοιαζε - και ήταν - παράλυτη. Ολόκληροι νομοί κηρύχτηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Εκατοντάδες χωριά βρέθηκαν αποκλεισμένα. Το οδικό δίκτυο - ακόμη και το τμήμα της Εθνικής Οδού στη Βαρυμπόμπη, δηλαδή δίπλα στην Αθήνα - έγινε αδιάβατο. Η ΔΕΗ «χόρεψε» στους ρυθμούς του μπλακ άουτ, απειλώντας να βυθίσει στο σκοτάδι τη μισή Ελλάδα. Ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος και το αεροδρόμιο Σπάτων υπολειτουργούν. Η Αττική Οδός - το τμήμα της που πριν λίγους μήνες παραδόθηκε στην κυκλοφορία - έφραξε για μερικές ώρες εξαιτίας μεγάλης σήμανσης που βρέθηκε στο οδόστρωμα! Η γέφυρα στο Σταυρό Αγίας Παρασκευής έκλεισε λόγω διαβρώσεων...

Ο κρατικός μηχανισμός, ο περιβόητος «Ξενοκράτης» και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας πιάστηκαν για άλλη μια φορά στον... ύπνο και καταπλακώθηκαν σε... μερικούς πόντους χιόνι! Δεν είναι όμως μόνον αυτό η βασική αιτία του κακού για την ταλαιπωρία που ζουν τα εκατομμύρια των κατοίκων της χώρας. Οπως αποδεικνύεται πλέον περίτρανα, η χώρα μας πάσχει - με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων - από στοιχειώδεις υποδομές. Οχι μόνον από υποδομές που διευκολύνουν την ανάπτυξη και αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής του λαού, αλλά και από τις υποδομές που μπορούν όλα αυτά τα έργα να τα συντηρήσουν ή να βγάλουν τη χώρα από περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης σαν αυτήν της πρόσφατης κακοκαιρίας. Πιο απτό παράδειγμα; Ούτε αλάτι δεν μπορούσαν να προμηθεύσουν οι αρμόδιοι στους δήμους για να ρίξουν στους χιονισμένους δρόμους!

Δεν είναι λοιπόν περίεργο που για άλλη μια φορά ολόκληρη η χώρα βρέθηκε αθωράκιστη και στο «μάτι του κυκλώνα», παρά τα παχιά λόγια της κυβέρνησης περί... «κοσμογονίας 20.000 και περισσότερων έργων» που εκτελούνται ή έχουν ήδη εκτελεστεί. Οπως αποδείχτηκε και από τις νεροποντές του περασμένου Νοέμβρη, αλλά και από τις πρόσφατες χιονοπτώσεις, όλα αυτά τα έργα «μπάζουν» από παντού, καθώς δεν αποτελούν παρά ένα εκρηκτικό μείγμα αποσπασματικότητας, αδιαφάνειας και κακοτεχνίας, αφού πρόκειται για έργα που προγραμματίζονται και εκτελούνται με γνώμονα όχι την εξυπηρέτηση του λαϊκού συμφέροντος, αλλά για να εξυπηρετείται το μεγάλο κεφάλαιο και να θησαυρίζουν οι ιδιώτες εργολάβοι - και όχι μόνο...

Οπως τόνιζε πρόσφατα το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, «στις κοινωνικές συνθήκες που ζούμε, η ανθρώπινη ζωή, και γενικά ο τρόπος που διαβιώνει ο λαός, θυσιάζεται στο βωμό των κερδών του κεφαλαίου και στην πολιτική που το υπηρετεί». Κι όσο συνεχίζεται αυτή η πολιτική, την άνοιξη η χώρα θα πνίγεται στο νέφος, το καλοκαίρι θα καίγεται από τις πυρκαγιές, το φθινόπωρο θα «κολυμπάει» στις πλημμύρες και το χειμώνα θα παγιδεύεται στα χιόνια...


Νίκος ΠΕΡΠΕΡΑΣ

Στοιχειώνει το νοσοκομείο στο Χαϊδάρι

Γρηγοριάδης Κώστας

«Ο πολίτης της Δυτικής Αττικής έχει τώρα δίπλα στο σπίτι του τις ίδιες ευκαιρίες και δυνατότητες άρτιας και πλήρους περίθαλψης, όσο πριν είχε τις δυσχέρειες προσπέλασης στις ίδιες υπηρεσίες... Το υπερσύγχρονο Περιφερειακό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Χαϊδαρίου θα είναι ένα νοσοκομείο ενταγμένο στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Η στελέχωσή του θα γίνει με μετεγκατάσταση κλινικών, τμημάτων και εργαστηρίων του Πανεπιστημίου Αθηνών, τα οποία σήμερα είναι διάσπαρτα σε διάφορα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου».

Αυτά έλεγε ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης στις 6.3.2000, όταν εγκαινίασε τότε το Νοσοκομείο Χαϊδαρίου, όπως το απαιτούσαν οι προεκλογικές ανάγκες.

Χτες (4.1.2000) έγινε συνάντηση του Κ. Σημίτη με τον υπουργό Υγείας Αλ. Παπαδόπουλο στο Μέγαρο Μαξίμου, στην οποία - σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας - συζητήθηκε η «λειτουργία ενός από τα καλύτερα νοσοκομεία σήμερα στην Ευρώπη, το νοσοκομείο του Χαϊδαρίου, το οποίο ως γνωστό τελειώνει και παραδίδεται τέλη Μαΐου και πρέπει σταδιακά να αρχίσει η λειτουργία του μετά από τον Ιούνιο».

Το ότι θα περάσουν Μάηδες και Ιούνηδες μέχρι την πλήρη λειτουργία του νοσοκομείου στο Χαϊδάρι είναι σίγουρο. Εκείνο που δεν ξέρουμε είναι πόσα εγκαίνια προεκλογικά ή... ΠεΣΥαρχικά θα δούμε ακόμη, ενώ ο πολίτης της Δυτικής Αττικής θα συνεχίσει να μην έχει πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας που χρειάζεται.

Η αλήθεια...

«Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή έθεσε το βασικό ερώτημα, ποιος ωφελείται πραγματικά και ποιος χάνει στη λεγόμενη νέα εποχή της ΟΝΕ. Αποκάλυψε, έτσι, τον ψευδεπίγραφο "εθνικό" στόχο της ένταξης, γεγονός που επιβεβαιώνεται από το ότι η πορεία της χώρας στην ΕΕ, οι θυσίες προσαρμογής, η ανάπτυξη της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας, που ζήτησε η κυβέρνηση, έχουν μονόπλευρο ταξικό χαρακτήρα». Αυτά σημειώνει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σε άρθρο της στην «Ημερησία», το οποίο αναδημοσίευσε προχτές ο «Ριζοσπάστης». Και τεκμηριώνει τις εκτιμήσεις αυτές, με τα επίσημα στοιχεία των οπαδών της ΟΝΕ: Την περίοδο 1994 - 2001, η καθαρή αύξηση των αποδοχών για τους μισθωτούς ήταν το 70% της καθαρής αύξησης του ΑΕΠ στην Ελλάδα και, αντιστοίχως, το 26% για τους μισθωτούς της ευρωζώνης. Οι εργαζόμενοι στη χώρα μας εργάζονται 300 ώρες περισσότερο το χρόνο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ την ίδια στιγμή ο μέσος ελληνικός μισθός βρίσκεται στο 65% του αντίστοιχου ευρωπαϊκού. Στον άλλο πόλο, το περιθώριο καθαρού κέρδους στη βιομηχανία υπερτετραπλασιάστηκε στην περίοδο 1990 - 2000. Η ίδια τάση χαρακτήρισε και τα κέρδη των ελληνικών τραπεζών.

... για την ΟΝΕ και το ευρώ

«Γενικότερα, σημειώνει η Αλ. Παπαρήγα, η ένταξη της χώρας μας στην ΟΝΕ και η διεύρυνση της ΕΕ είναι ένα ακόμα βήμα για την ισχυροποίηση του πραγματικού εχθρού των εργαζομένων, δηλαδή του κοινοτικού ιμπεριαλισμού και της ελληνικής ολιγαρχίας. Η ΕΕ είναι ένας διακρατικός ιμπεριαλιστικός πόλος, που έχει στόχο να ενισχύει περισσότερο το καπιταλιστικό σύστημα, να παρεμποδίσει την αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων, να χτυπήσει τα λαϊκά αντιιμπεριαλιστικά κινήματα, τελικά να φράξει το δρόμο στην προοπτική του σοσιαλισμού στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα, το κοινοτικό επιτελείο προσπαθεί να αντεπεξέλθει στον ισχυρό ανταγωνισμό με τις ΗΠΑ και να εδραιώσει τη θέση των ευρωπαϊκών μονοπωλίων στη διεθνή αγορά.

Η ΕΕ έχει χαράξει ένα στρατηγικό πλαίσιο, που εξυπηρετεί αυτούς τους στόχους. Πρόκειται για την κατοχύρωση στο εσωτερικό της των ελευθεριών κίνησης κεφαλαίου, εργασίας, εμπορευμάτων, που διευκολύνεται από την ύπαρξη κοινού νομίσματος, του ευρώ. Η λειτουργία του ευρώ θα έχει και αυτή το "κόστος" της, το οποίο όμως θα πληρώσουν μόνον οι εργαζόμενοι. Παρά τις συμφωνίες κυρίων και τις διακηρύξεις της κυβέρνησης, έχουμε ήδη γεύση των ανατιμήσεων. Οι κοινές ευρωπαϊκές πολιτικές στα ζητήματα στρατηγικής σημασίας (π.χ. "Λευκή Βίβλος" για Παιδεία - Εργασία - Ενέργεια) υπηρετούν αυτό το στρατηγικό πλαίσιο και προωθούν μια συνολική αναδιάρθρωση, που συμπιέζει την τιμή της εργατικής δύναμης. Η επιτάχυνση των συγχωνεύσεων, των ιδιωτικοποιήσεων, της πλήρους εμπορευματοποίησης της Παιδείας και της Υγείας πηγαίνει χέρι χέρι με τη μαζικοποίηση της κατηγορίας του περιπλανώμενου, μισοειδικευμένου, φθηνού προλεταριάτου, που δουλεύει με όρους αυτασφάλισης και ελαστικό ωράριο».

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Σε επικίνδυνη τροχιά

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού την επόμενη βδομάδα στην Ουάσιγκτον, και ειδικά το διάστημα εντός του οποίου διεξάγεται, δεν μπορεί παρά να προκαλεί ανησυχίες. Ολα δείχνουν ότι στο Λευκό Οίκο θα αρθούν και οι τελευταίες - διά στόματος Σημίτη - φραστικές «επιφυλάξεις» της ελληνικής κυβέρνησης για το Κυπριακό, τον ευρωστρατό, τις τουρκικές προκλητικές απαιτήσεις. Η επίσκεψη του Κ. Σημίτη στις ΗΠΑ, μετά από πρόσκληση του Προέδρου Τζορτζ Μπους, θα γίνει σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία η τουρκική ΝΟΤΑΜ (οδηγία πτήσης προς πληρώματα πολιτικών αεροσκαφών) έχει δημιουργήσει ένα ακόμη βήμα αμφισβήτησης του υφιστάμενου καθεστώτος για την περιοχή του Αιγαίου και της Κύπρου. Σε συνδυασμό, λοιπόν, με την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού, Μπ. Ετζεβίτ, που θα ακολουθήσει μια βδομάδα αργότερα, γίνεται φανερό ότι στη «μετά Ουάσιγκτον» περίοδο θα εγκαθιδρυθεί ένα νέο «στάτους» για τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στη μετά την 11η του Σεπτέμβρη εποχή...

Βέβαια, η ελληνική κυβέρνηση έχει απεμπολήσει εδώ και αρκετό καιρό κάθε σκέψη που θα σημαίνει ότι εναντιώνεται σε όσους αμφισβητούν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο. Αλλωστε, είναι γνωστό πως το υφιστάμενο καθεστώς στο Αιγαίο δεν αμφισβητείται μόνο (ή κυρίως) από τους Τούρκους. Η πρώτη που το αμφισβητεί είναι η Ευρωατλαντική Συμμαχία, που δεν αναγνωρίζει στην Ελλάδα εθνικό εναέριο χώρο 10 μιλίων, αλλά μόλις 6. Οσα ακριβώς και η Τουρκία... Βέβαια, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, στην προσπάθειά τους να μη... στενοχωρήσουν το ΝΑΤΟ, δέχτηκαν ότι την επιχειρησιακή ευθύνη για το Αιγαίο στα πλαίσια της νέας δομής του ΝΑΤΟ την έχει η ιμπεριαλιστική συμμαχία!

Παράλληλα, η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να «χρυσώσει» το χάπι και να ρίξει «στάχτη» στα μάτια του ελληνικού λαού, επιχειρεί να παρουσιάσει ένα θέμα ύψιστης εθνικής σημασίας, όπως η δικαιοδοσία για τον έλεγχο των εναέριων πτήσεων στο Αιγαίο, σαν ένα τεχνικό πρόβλημα, το οποίο με τους κατάλληλους χειρισμούς μπορεί να ξεπεραστεί... Επίσης, είναι σίγουρο ότι το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και τα αποτελέσματά του θα επιχειρηθούν να εμφανιστούν σαν μεγάλη επιτυχία, η οποία θα εξασφαλίζει και θα προασπίζει τα εθνικά συμφέροντα και τον ελληνικό λαό. Ο κίνδυνος όμως να οδηγηθεί η ελληνική κυβέρνηση σε συζητήσεις ή ακόμα και διαπραγματεύσεις με την τουρκική πλευρά για δικαιώματα, τα οποία έπρεπε να θεωρούνται απαραβίαστα και αδιαπραγμάτευτα, είναι ορατός...

Η ελληνική κυβέρνηση έχει μπει σε μια επικίνδυνη τροχιά όλα αυτά τα χρόνια. Στην προσπάθειά της να εξυπηρετήσει τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα αλλά και την ντόπια ολιγαρχία, όχι μόνο παραχωρεί κυριαρχικά δικαιώματα, αλλά συμμετέχει με στρατιωτικές δυνάμεις όπου και όποτε κληθεί... Τα Βαλκάνια ήταν η αρχή, η αποστολή στο Αφγανιστάν αποτελεί το μεγάλο «άλμα». Μπροστά σ' αυτές τις συνθήκες ο ελληνικός λαός οφείλει να συνειδητοποιήσει την κρισιμότητα των καταστάσεων και να μην επιτρέψει στην κυβέρνηση να ολοκληρώσει την πολιτική της. Μια πολιτική που κινείται με βάση το συμφέρον των ιμπεριαλιστών, μετατρέποντας την Ελλάδα σε θύτη και θύμα.

Κάλπικο...

Μονόλεπτα

και δίλεπτα

για το λαό

- χαμάλη

και τα «χοντρά»

που αξίζουνε

θα τα τσεπώνουν

άλλοι,

τα μπακιρένια

οι πολλοί

τα χάρτινα

οι λίγοι

και με δραχμές

και με «ευρώ»

το ίδιο πάντα

ζύγι!

***

Μονόλεπτα

και δίλεπτα

στην εργατιά

τη δόλια

και τα «χοντρά»

όπως και πριν

σε λίγα

πορτοφόλια,

με το «ευρώ»

σου λέγανε,

λαέ η φτώχεια

τέρμα,

μα θα το δεις

πως κάλπικο

είναι κι αυτό

το κέρμα!


Ο οίστρος
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org