Σάββατο 5 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Το Συνέδριο της ΚΝΕ

Και ξαφνικά το χιονόνερο κι ο δυνατός άνεμος κόπασαν, κρύο ήρθε κι απάλυνε, όταν βρέθηκα σ' ένα κόκκινο βουερό μελισσομάνι που βόμβιζε την ακοή, φωτοβολούσε την όραση και γέμιζε τις αισθήσεις περηφάνια κι αγαλλίαση.

Ομορφα νιάτα, ζωντανά νιάτα, κόκκινα νιάτα γιομάτα θέληση, σθένος κι αυτοπεποίθηση πως έκαναν κάτι πολύ σπουδαίο και σοβαρό... Γιομάτα από μέλλον, και οράματα. Ο δρόμος έστω κι ανηφορικός, ήτανε μπροστά τους.

Είχα ήδη μπει στο φουαγιέ του Κόμματος στον Περισσό που σε λίγο θ' άνοιγε τις εργασίες του το 8ο Συνέδριο της ΚΝΕ.

Κι έτσι όπως θωρώ τα νιάτα να με συνεπαίρνουν, σ' αυτόν τον ανεμοστρόβιλο της ατίθασης φύσης τους, χωρίς να θέλω παρασύρομαι από θολές αναθυμιάσεις μνήμης, κι έτσι απορροφημένος που βυθίζομαι, αισθάνομαι ένα ουράνιο χάιδεμα, ν' απαλύνει τις ρυτίδες του προσώπου και να σβήνει χρόνια πολλά. Κι είδα ένα πεινασμένο, ασθενικό και ξυπόλυτο -μα άφοβο- Αετόπουλο, παραγεμισμένο βαθιά στους μικρούς του κόρφους με «Ριζοσπάστες», να τους πηγαίνει σε «μιλημένα» σπίτια, περνώντας προκλητικά κάτω από τη μύτη του Γερμανού φρουρού της Χαροκoπείου Οικοκυρικής Σχολής.

Κι είδα μέσα στην ευλογημένη μου συγκίνηση, την ευλογημένη στιγμή, της γεμάτης καμάρι μικρής μου προσφοράς στον Αγώνα.

Σήμερα -όπως είπε κι ο Χαρίλαος στο χαιρετισμό του- τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Σήμερα ηρωισμός είναι η καθημερινή πάλη, η καθημερινή προσπάθεια επιβίωσης.

Ελαμψε και η Αίθουσα αλλιώτικο φως. Ρεύμα εκρηκτικό χιλιάδων μεγαβάτ, μιας εκρηκτικής ολοζώντανης Νεολαίας. Φως αιώνιο. Φως αληθινό. Μέσα από τα μάτια, μέσα από το χαμόγελο, μέσα από τις ψυχές των παλιών και νέων συντρόφων ξεχύνονταν άπλετο φως. Τα χέρια σφίγγουν με ορμή. Τα κορμιά ανταμώνουν με πάθος και πετούν σπίθες.

Οι χαρούμενες συντροφικές φωνές, οι ζεστές αγκαλιές πετούνε σπίθες. Οι ξένες πολύχρωμες αντιπροσωπείες των Νεολαίων, ξαφνιασμένες ζουν ανεπανάληπτες στιγμές. Καμίνι φλεγόμενο η Αίθουσα του Συνεδρίου.

Πυρπολημένο κόκκινο από σφυροδρέπανα στις φωτογραφίες της διαδήλωσης πάνω απ' την Κεντρική Σκηνή.

Ζήτω το 8ο Συνέδριο της ΚΝΕ. Καλώς ήρθατε!

«

Στο χέρι το δικό μας -μιλάει ο Γραμματέας της ΚΝΕ- να δυναμώσουν τα σημάδια και να ξεπεραστούν οι διάχυτες μικροαστικές αντιλήψεις και προσανατολισμοί που αφομοιώνονται από το σύστημα και τους μηχανισμούς του. Στο χέρι το δικό μας είναι να δυναμώσει η νεανική αμφισβήτηση, να βαθύνει ο ριζοσπαστισμός, δυναμώνοντας την κοινή δράση, την κοινή πρωτοβουλία των ΚΟΜ. ΝΕΟΛΑΙΩΝ στη μεγάλη απαίτηση της εποχής μας για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο και τον σοσιαλισμό».

Το Συνέδριο είναι πάντα η κορυφαία στιγμή στη λειτουργία του Κόμματος, αλλά και της ΚΝΕ, τηρουμένων των απαραίτητων αναλογιών. Το Συνέδριο είναι το επιστέγασμα ενός πλούσιου και εποικοδομητικού προσυνεδριακού Διαλόγου. Είναι η Ταχτική, η Στρατηγική και η Ιδεολογία του. Και δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή για έναν κομμουνιστή, για έναν Κνίτη, για έναν Νεολαίο από το να πάρει μέρος σ' ένα τέτοιο Συνέδριο.


Βασίλης ΛΙΟΓΚΑΡΗΣ


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org