Σάββατο 5 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι «φύλακες» του ... Μπους

Μετά τη χτεσινή δήλωση Πρωτόπαππα, ότι «έχουν γνώσιν οι φύλακες» (!), όλες μας οι ανησυχίες για τις εξελίξεις περί τα ελληνοτουρκικά διασκεδάστηκαν. Πλήρως... Αλλωστε από την εποχή κιόλας των Ιμίων, του Οτσαλάν, της συμφωνίας της Μαδρίτης και των S-300, είναι γνωστό τοις πάσι τι ...σόι «φύλακες» είναι οι εν λόγω «φύλακες».

Εν προκειμένω, εκείνο που καθιστά τα πράγματα εξόχως ανησυχητικά είναι ότι ακόμα και αυτή η κυβέρνηση, η κυβέρνηση των γνωστών ανδραγαθημάτων (Ιμια, Οτσαλάν, παράδοση του Αιγαίου στη ΝΑΤΟική δικαιοδοσία κλπ.), απότοκα όλα της πολιτικής τής «βήμα προς βήμα προσέγγισης» με την Αγκυρα, ομολογεί πλέον ότι τα πράγματα αρχίζουν να «σκουραίνουν». Πριν λίγες μέρες ήταν ο Γ. Παπαντωνίου που «στα καλά καθούμενα» μίλησε για τουρκική προκλητικότητα. Χτες, ήταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος που αναφέρθηκε σε κλίμα έντασης που καλλιεργεί η Αγκυρα.

***

Το ερώτημα που τίθεται, όμως, είναι το εξής: Οι παραπάνω προσεγγίσεις των κυβερνητικών παραγόντων συνιστούν πράγματι ομολογία ή μήπως πρόκειται για υποκρισία; Οι διαπιστώσεις τους, δηλαδή, ενέχουν το στοιχείο της αυτοκριτικής για την πολιτική τους και δηλώνουν πρόθεση για μεταστροφή της στάσης τους, ή η από μέρους τους επίκληση των κινδύνων γίνεται με μοναδικό σκοπό να επιστρέψει με μεγαλύτερη ένταση η προπαγάνδα για ακόμα «συνεπέστερη» προώθηση της ίδιας πολιτικής (της πολιτικής που έχει οδηγήσει ως εδώ);.

Η απάντηση έχει ήδη δοθεί. Χτες, μάλιστα, ο Χρ. Πρωτόπαππας, μετά τα περί «τουρκικής προκλητικότητας», δεν παρέλειψε να μιλήσει για το «αταλάντευτον» της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης! Οι «φύλακες» που λέγαμε...

***

Χωρίς να χρειάζεται να πάμε πολύ πίσω στο παρελθόν, παρακολουθώντας τις εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος και μόνο αυτές, καθίσταται πασίδηλο ότι η ολισθηρότητα του δρόμου που ακολουθεί η κυβέρνηση γίνεται ανεξέλεγκτη. Για παράδειγμα:

1. Οπως έγινε γνωστό, οι Αμερικανοί έπαψαν στους επίσημους χάρτες που εκδίδουν να σηματοδοτούν τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, διότι η τελευταία δεν τα αναγνωρίζει. Οπως, μάλιστα, λένε οι ΗΠΑ, συνεννοήθηκαν για αυτή την «απάλειψη» και με τις ελληνικές υπηρεσίες!

2. Η κυβέρνηση που το '95 είχε προβεί στην άρση του βέτο σύνδεσης ΕΕ - Τουρκίας (επί Παπανδρέου και στο όνομα του «επωφελούς» για την Ελλάδα «εξευρωπαϊσμού» της Αγκυρας), αρνήθηκε πριν από λίγες μέρες να μπλοκάρει τον «ευρωστρατό». Δέχτηκε, δηλαδή, ότι ο «εξευρωπαϊσμός» της Τουρκίας ισοδυναμεί (και επισήμως) με ΝΑΤΟποίηση των σχέσεων Ελλάδας - Τουρκίας (και) εντός της ΕΕ, αφού - όπως συμβαίνει και στο ΝΑΤΟ - εφόσον η Τουρκία επιτεθεί στην Ελλάδα, η ΕΕ απλώς θα... παρακολουθεί.

3. Παρά το γεγονός ότι μέχρι τώρα απορριπτόταν επισήμως κάθε notam της τουρκικής πλευράς, που είχε στόχο την αλλαγή του καθεστώτος που αφορά τα σχέδια πτήσης των πολιτικών αεροσκαφών στο Αιγαίο, η κυβέρνηση πλέον υποβαθμίζει την τελευταία τουρκική notam, κάνοντας λόγο για «τεχνικό ζήτημα»... Θυμίζουμε ότι πριν δυο χρόνια οι Τούρκοι έφτασαν να παρενοχλήσουν ακόμα και το αεροσκάφος που μετέφερε από την Κύπρο τον τότε υπουργό Αμυνας, αλλά ο κ.Τσοχατζόπουλος είχε δηλώσει ότι επρόκειτο απλώς για μια ...«παρακούμβηση»! Είναι προφανές ότι διανύουμε τη φάση που «τώρα δικαιώνεται» (!) η πολιτική της αποδοχής των ...«παρακουμβήσεων».

***

Η πολιτική αυτή, όμως, «θα συνεχιστεί»! Και πώς απαντά η Τουρκία σε τούτη τη «συμμαχική αβροφροσύνη» που διέπει την ελληνική στάση; Απαντά με πολλαπλασιασμό των παραβάσεων και παραβιάσεων από τουρκικά μαχητικά στο Αιγαίο, με δηλώσεις όπως η χτεσινή του Ετσεβίτ ότι το Κυπριακό «λύθηκε το '74» με την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο (!), με απευθείας συνεννοήσεις της Αγκυρας με τις ΗΠΑ για τον ευρωστρατό.

Και πάλι, όμως, η κυβέρνηση, ως πειθήνιο εξάρτημα του ευρω-ατλαντισμού, συνεχίζει το «αταλάντευτον» της πολιτικής των υποκλίσεων και των «ευχαριστούμε τις ΗΠΑ». Κατά αυτό τον τρόπο, αφ' ενός, αφήνει ανοιχτό το πεδίο στην Αγκυρα για ακόμα περισσότερες προκλήσεις, αφ' ετέρου, οδηγεί τις ελληνοτουρκικές σχέσεις βαθύτερα στη δίνη της ευρω-ατλαντικής επικυριαρχίας. Και όχι μόνο αυτό, αλλά οδεύει και στην Ουάσιγκτον, όπου την επόμενη βδομάδα ο Μπους έχει καλέσει τον Κ.Σημίτη για «συζητήσεις»...

Σημειωτέον:

α) μετά τον Σημίτη στο γραφείο του Μπους έχει κληθεί ο Ετσεβίτ,

β) οι «συζητήσεις» Μπους - Σημίτη θα διεξαχθούν σε μια στιγμή που οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι «η Τουρκία είναι το πιο λαμπρό πετράδι του στέμματος» (!), όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κογκρέσου κατά την επίσκεψή του στην Αγκυρα, μετά τις 11 Σεπτέμβρη,

γ) για την αμερικανική ηγεσία, η τακτική της περαιτέρω αναβάθμισης του ρόλου της Αγκυρας στη «στρατηγική σκακιέρα» των ΗΠΑ, είναι τόσο εξόφθαλμη ώστε να σχεδιάζεται η προώθηση της τελευταίας σε επικεφαλής του δυτικού εκστρατευτικού σώματος στο Αφγανιστάν, μετά τη Βρετανία...

Κατόπιν όλων αυτών είναι ευεξήγητο γιατί οι ...«φύλακες» δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν «αταλάντευτα» την πολιτική που εξυπηρετεί τον ευρω-αμερικάνικο ιμπεριαλισμό, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό για τα συμφέροντα του ελληνικού λαού!


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org