Δηλώσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, για το επικείμενο ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, τη χρηματοδότηση των κομμάτων και τις «ανησυχίες» του υπουργού Αμυνας
Δηλώσεις για τα ζητήματα που απασχολούν την επικαιρότητα έκανε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στο ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, στην απόφαση της Κυβερνητικής Επιτροπής για τη χρηματοδότηση των κομμάτων, αλλά και στις δηλώσεις του υπουργού Αμυνας, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του για ενέργειες της Τουρκίας.
«Εμείς εκτιμάμε ότι η τουρκική ΝΟΤΑΜ και ιδιαίτερα για την περιοχή του Αιγαίου και της Κύπρου δεν είναι καθόλου άσχετη με το επικείμενο ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ», τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και συνεχίζοντας επισήμανε: «Επίσης θεωρούμε ότι αυτή η ΝΟΤΑΜ δε βρίσκεται έξω και από τις επιθυμίες και τις διαθέσεις των ΗΠΑ. Και, βεβαίως, το πρόβλημα δε βρίσκεται μόνο στην Τουρκία. Από τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση δέχτηκε ότι την ευθύνη για το Αιγαίο την έχει το ΝΑΤΟ - και μέσα εκεί οπωσδήποτε οι ΗΠΑ έχουν ιδιαίτερο ξεχωριστό ρόλο - από εκείνη τη στιγμή απεμπόλησε αντικειμενικά κάθε διεκδίκηση σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο, δικαιωμάτων που, ως γνωστόν, αμφισβητεί όχι μόνο η Τουρκία αλλά και το ίδιο το ΝΑΤΟ.
Επομένως, το ταξίδι στις ΗΠΑ ξεκινάει με ένα μείον, και με την ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία προσπαθεί να μετατρέψει το ζήτημα σε τεχνικό και όχι πολιτικό θέμα εθνικής σημασίας, όπως εμείς το καταλαβαίνουμε και όπως το καταλαβαίνει και ο ελληνικός λαός».
«Εμείς πιστεύουμε - συνέχισε - ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ προσκάλεσε τον κ. Σημίτη και στη συνέχεια τον κ. Ετσεβίτ, προσπαθώντας να πετύχει το εξής πράγμα: Να αρθούν και οι όποιες φραστικές, τυπικές τοποθετήσεις της ελληνικής κυβέρνησης υπήρχαν, και για τα θέματα του Κυπριακού και για τα θέματα του ευρωστρατού και σε σχέση με τις τουρκικές απαιτήσεις. Επιμένουμε στο φραστικές, τυπικές. Θα ζητηθεί δηλαδή και αυτές να εγκαταλειφθούν, ούτως ώστε να υπάρχει μια ύπουλη για τα ελληνικά συμφέροντα και τα συμφέροντα των λαών της περιοχής ειρηνική συμβίωση. Και λέμε ύπουλη, γιατί, όταν τα δεδομένα δεν αλλάζουν, κανένα κλίμα δεν μπορεί να δημιουργηθεί μόνο με φραστικές τοποθετήσεις».
«Μ' αυτή την έννοια - τόνισε ακολούθως - αυτή η κυβέρνηση αναλαμβάνει πρόσθετες ευθύνες. Απ' τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε στη συμμετοχή της στις δυνάμεις στρατιωτικής κατοχής στα Βαλκάνια, τώρα μάλιστα στο Αφγανιστάν, από εκείνη τη στιγμή φαίνεται ότι έχει αποδεχτεί το ρόλο που θέλουν να της αναθέσουν οι ΗΠΑ, όχι κανέναν ουσιαστικό πολιτικό ρόλο, αλλά το ρόλο του μεταβιβαστή των αμερικανικών εντολών και το ρόλο μιας κυβέρνησης που προσπαθεί να κάμψει όποιες αντιστάσεις υπάρχουν στην περιοχή μας. Πριν ξεκινήσει, λοιπόν, ο πρωθυπουργός για τις ΗΠΑ, ξέρουμε, δυστυχώς, το αποτέλεσμα. Βεβαίως, θα επανέλθουμε μετά την ολοκλήρωση του ταξιδιού».
Και καταλήγοντας επ' αυτού σημείωσε: «Το ΚΚΕ, όπως ξέρετε, έχει επιλέξει το δρόμο και της αποκάλυψης και της αντίστασης και της αντίδρασης. Δεν περιοριζόμαστε σε φραστικές τοποθετήσεις, αλλά ρίχνουμε το βάρος στην ολόπλευρη ενημέρωση του λαού και στην κινητοποίησή του, γνωρίζοντας ότι ο ελληνικός λαός είναι από τους λαούς που έχουν δείξει τα πιο ανεβασμένα, συνειδητά και αντιιμπεριαλιστικά και όχι στενά αντιαμερικανικά αισθήματα».
Για τη χρηματοδότηση των κομμάτων
Σχετικά με τις αποφάσεις που αφορούν στη χρηματοδότηση των κομμάτων, η Αλέκα Παπαρήγα υπογράμμισε: «Εμείς είχαμε μια πρώτη τοποθέτηση και πρόκειται να δώσουμε και συνέχεια, αναμένοντας και το σχετικό σχέδιο νόμου. Για μας το πρόβλημα έχει δύο πλευρές: Η μια πλευρά είναι η πολιτική υποκρισία. Οτι τάχα θα εξυγιανθεί το πολιτικό σύστημα με τη διαφάνεια των οικονομικών των κομμάτων. Αυτό που ξέρουμε πολύ καλά είναι ότι υπάρχουν κόμματα τα οποία εκφράζουν τα συμφέροντα των επιχειρηματιών και υπάρχουν κόμματα -και εδώ θα μιλήσω για το ΚΚΕ- που αντιπαλεύουν αυτά τα συμφέροντα όχι μόνο στα λόγια, αλλά κυρίως στην πράξη. Επομένως, όποιος νόμος και να ψηφιστεί στη Βουλή, τα κόμματα εξουσίας, και ένα απ' αυτά είναι και το ΠΑΣΟΚ, βεβαίως και η ΝΔ, δεν πρόκειται να πάψουν να έχουν στενές σχέσεις με επιχειρηματικούς ομίλους, με την πλουτοκρατία του τόπου και αυτές οι στενές σχέσεις θα συνεπάγονται και άλλου τύπου σχέσεις. Θα βρουν "παράθυρα" να διαφύγουν το νόμο».
Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ξεκαθάρισε τις προθέσεις του Κόμματος υπογραμμίζοντας: «Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να σεβαστεί αυτό το νόμο και γιατί είναι υποκριτικός, αλλά και γιατί και σήμερα αλλά και στο άμεσο μέλλον και ανάλογα με τις εξελίξεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί, για να χτυπηθούν κόμματα, κοινωνικές οργανώσεις που αντιστέκονται σ' αυτή την πολιτική. Ακόμα, να διαμορφωθεί και μια νέα μαύρη λίστα και ένα νέο φακέλωμα των όποιων απλών ανθρώπων θέλουν να συνδράμουν με το υστέρημά τους σε κόμματα ή σε κοινωνικές μαζικές οργανώσεις».
«Ο ελληνικός λαός - σημείωσε - πρέπει να συνειδητοποιήσει ακριβώς αυτή τη μεγάλη υποκρισία. Και ας μας πουν, σε ποια χώρα της Ευρώπης, που υπάρχουν και πιο αυστηροί νόμοι για τη λειτουργία των κομμάτων, σταμάτησε η στενή σχέση πολιτικής ηγεσίας και επιχειρηματιών και σε ποια χώρα του κόσμου σταμάτησε η διαφθορά και η σήψη. Ετσι όπως πάνε τα πράγματα γίνονται χειρότερα και όσοι περισσότεροι νόμοι "ηθικής" ψηφίζονται, τόσο περισσότερο η αδικία και η σήψη θα εξαπλώνονται».
Για τις δηλώσεις του υπουργού Αμυνας
Τέλος, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Γ. Παπαντωνίου η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε: «Τι να τις κάνουμε τις ανησυχίες; Εδώ η ελληνική κυβέρνηση, όποτε ανησυχεί, στη συνέχεια εφησυχάζει. Θα σας πω κάτι πολύ απλό. Η ελληνική κυβέρνηση αν ήταν πράγματι ανήσυχη και ήθελε να αντιμετωπίσει το ζήτημα, θα μπορούσε να προβάλλει βέτο στην τελευταία σύνοδο της ΕΕ, όταν συζητούνταν το θέμα του Ευρωστρατού. Αντίθετα, δέχτηκε να ενσωματωθεί μέσα στα ντοκουμέντα της ΕΕ η συμφωνία της Κωνσταντινούπολης και όλα τα αιτήματα της τουρκικής ηγεσίας και επομένως στην επόμενη σύνοδο τα πράγματα θα επισημοποιηθούν ακόμα χειρότερα για την Ελλάδα. Αυτή είναι η ουσία. Δηλαδή, εκφράζει τις ανησυχίες του σαν ένα άλλοθι σε αυτά που μπορεί να καταλάβει ο κοινός νους ότι γίνονται στο παρασκήνιο και στο προσκήνιο».