Τρίτη 25 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΑΝΔΗΜΙΑ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ
«Κόβουν και ράβουν» για μονιμοποίηση και εμβάθυνση όλων των αντεργατικών μέτρων

Επέκταση του «έκτακτου» αντεργατικού πλαισίου μέχρι την επόμενη σεζόν αξιώνει η μεγαλοεργοδοσία στον Τουρισμό

Κατά παραγγελία της μεγαλοεργοδοσίας η κυβέρνηση ετοιμάζει την «επόμενη μέρα» της αντεργατικής επίθεσης (φωτ. από την παρέμβαση του Κυρ. Μητσοτάκη στο πρόσφατο συνέδριο του ΣΕΤΕ)

INTIME NEWS

Κατά παραγγελία της μεγαλοεργοδοσίας η κυβέρνηση ετοιμάζει την «επόμενη μέρα» της αντεργατικής επίθεσης (φωτ. από την παρέμβαση του Κυρ. Μητσοτάκη στο πρόσφατο συνέδριο του ΣΕΤΕ)
Μετά το κυβερνητικό ξεχείλωμα των «πρωτοκόλλων» για το «άνοιγμα» του Τουρισμού, σύμφωνα με τους όρους που επέβαλαν τουριστικοί όμιλοι, εφοπλιστές και αερομεταφορείς, οδηγώντας σε νέα έξαρση της πανδημίας, κυβέρνηση και μεγαλοεργοδοσία «κόβουν και ράβουν» ήδη την «επόμενη μέρα» της επίθεσης, με τη μονιμοποίηση και εμβάθυνση όλων των δήθεν «έκτακτων» μέτρων που προστέθηκαν στο αντεργατικό οπλοστάσιο του κεφαλαίου μέσα στην πανδημία.

«Προπομπός» και σε αυτήν τη φάση της επίθεσης είναι οι απαιτήσεις των ενώσεων της μεγαλοεργοδοσίας.

Αποκαλυπτική η επιστολή με τις νέες αξιώσεις του ΣΕΤΕ

Χαρακτηριστικές είναι οι νέες αξιώσεις που διατυπώνει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) με επιστολή του προς τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, απαιτώντας την επέκταση του αντεργατικού πλαισίου και της ενίσχυσης των ελαφρύνσεων στην εργοδοσία του κλάδου.

Ο κατάλογος των νέων αξιώσεων της μεγαλοεργοδοσίας του Τουρισμού συνοδεύεται από το γνωστό απατηλό σύνθημα περί «μέτρων για την προστασία της απασχόλησης» και για τον «περιορισμό των απολύσεων», εκβιάζοντας μάλιστα με την αναφορά ότι το πέταγμα εργαζομένων στην ανεργία «αυτή τη στιγμή φαίνεται αναπόφευκτο»...

Συγκεκριμένα, ο ΣΕΤΕ ζητά: Να επεκταθεί η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών ώστε να καλύψει «σε πρώτη φάση» την περίοδο από 1/9/2020 έως 31/12/2020, με δυνατότητα για νέα παράταση έως 31/3/2021. Το μέτρο της αναστολής συμβάσεων, το οποίο είναι ήδη σε ισχύ έως το τέλος Σεπτέμβρη, να παραταθεί για τους μήνες Οκτώβρη και Νοέμβρη. Να δοθεί η «δυνατότητα» στους εργαζόμενους να δουλεύουν έως 16 ώρες εβδομαδιαία σε άλλον εργοδότη ώστε να συμπληρώνουν το επίδομα των 534 ευρώ. Να επεκταθεί το πρόγραμμα «Συν-Εργασία» έως και τις 31/3/2021, ώστε οι εργοδότες να μειώνουν στο μισό το χρόνο εργασίας και το μισθό που καταβάλλουν στο προσωπικό τους μέχρι την επόμενη σεζόν. Οσον αφορά τις άδειες και τα Δώρα Χριστουγέννων των εποχικών εργαζομένων ο εργοδοτικός φορέας ξεκαθαρίζει την πρόθεσή του να μην «επιβαρυνθούν» με αυτά οι επιχειρήσεις για το χρόνο που οι εργαζόμενοι ήταν σε αναστολή, δηλαδή για τη μισή, ακόμα και για ολόκληρη τη φετινή σεζόν...

Την ίδια στιγμή που καταδικάζουν τους εργαζόμενους στην επιβίωση με 500 ευρώ, στη δουλειά με μειωμένο ωράριο και στην ανεργία, αξιώνουν «πάγωμα» των δόσεων των ρυθμίσεων προς τον ΕΦΚΑ έως 30/4/2021, με ισόχρονη παράταση της διάρκειας της ρύθμισης «ώστε να είναι σε θέση οι επιχειρήσεις να καταβάλλουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους». Τέλος, όσον αφορά τους εργαζόμενους σε καθεστώς τηλεργασίας, ο ΣΕΤΕ ζητά «αλλαγή στην ασφαλιστική κάλυψη» και «μείωση των ασφαλιστικών εισφορών», με άμεση εφαρμογή.

ΕΕ και κυβέρνηση «τρέχουν» το αντεργατικό πρόγραμμα SURE

Την ίδια ώρα, η ΕΕ και οι κυβερνήσεις «τρέχουν» το πρόγραμμα SURE, το οποίο αξιοποιείται για την παραπέρα στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων και τη γενίκευση της «ευελιξίας».

Χτες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τα μέτρα που υπέβαλαν για το εν λόγω πρόγραμμα οι κυβερνήσεις 14 κρατών - μελών, μεταξύ των οποίων και η ελληνική, και παρέπεμψε για την τελική έγκρισή τους από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Το πρόγραμμα SURE, το οποίο έχει τη μορφή δανείων προς τα κράτη - μέλη, τα οποία σε τελική ανάλυση θα φορτωθούν και πάλι στους εργαζόμενους και το λαό μέσω της φορολογίας, στην πράξη, με το πρόσχημα της διατήρησης των θέσεων εργασίας, έρχεται να στηρίξει την προώθηση γενικευμένης «ευελιξίας» και υποαπασχόλησης του εργατικού δυναμικού ανάλογα με τις ανάγκες των καπιταλιστών, στις συνθήκες της πανδημίας και της νέας οικονομικής κρίσης.

Το ποσό που θα λάβει η Ελλάδα ως δάνειο, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, θα ανέλθει στα 2,7 δισ. ευρώ και θα χρησιμοποιηθεί για να καλυφθεί το κόστος μέτρων που εφάρμοσε η κυβέρνηση από τον περασμένο Μάρτη, όπως είναι η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρήσεων για συμβάσεις εργαζομένων που τέθηκαν σε αναστολή, η υλοποίηση του αντεργατικού προγράμματος «Συν-Εργασία», στο οποίο το κράτος καλύπτει μέρος του εργατικού μισθού, που μειώνεται μέχρι και 20%, καθώς και για μια σειρά από μέτρα που πάρθηκαν για τη στήριξη των επιχειρήσεων, μεταξύ αυτών των τουριστικών ομίλων και των επιχειρήσεων στις Μεταφορές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση εξετάζει τη χρονική επέκταση αυτών των προγραμμάτων μέχρι και το τέλος του χρόνου, ικανοποιώντας μια από τις βασικές αξιώσεις των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, όπως αυτές αποτυπώνονται και στην προαναφερθείσα επιστολή του ΣΕΤΕ.

Στην εργοδοσία ο πρώτος και τελευταίος λόγος για τις ευπαθείς ομάδες εργαζομένων

Στο μεταξύ, κόντρα στην κυβερνητική προπαγάνδα περί δήθεν «προστασίας» των ευπαθών ομάδων εργαζομένων απέναντι στη νέα έξαρση της πανδημίας, η νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης που δημοσιοποιήθηκε το Σάββατο δίνει και πάλι τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο για το πώς θα εργαστούν... στους εργοδότες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 8 της ΠΝΠ, ο εργοδότης που επικαλείται ότι δεν μπορεί να εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις ώστε εργαζόμενοι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες να συνεχίσουν να εργάζονται από μακριά (τηλεργασία) ή να εργάζονται χωρίς να έρχονται σε επαφή με το κοινό, μπορεί να αναστέλλει τη σύμβαση εργασίας τους (σε πρώτη φάση μέχρι τις 30 Σεπτέμβρη), με τους εργαζόμενους να χάνουν σημαντικό μέρος του μισθού τους...

Αντί δηλαδή οι ευπαθείς ομάδες στον ιδιωτικό τομέα να προστατευθούν και να εξασφαλισθεί ταυτόχρονα το εισόδημά τους, με παροχή ειδικής άδειας και κάλυψη των αποδοχών τους, οδηγούνται σε αναστολή της σύμβασής τους και στην επιβίωση με το σχετικό επίδομα των 530 ευρώ το μήνα. Μάλιστα, αυτό χαρακτηρίζεται προκλητικά από την κυβέρνηση ...«ύστατο μέτρο προστασίας του εργαζομένου»!

Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση βάζει τους εργαζόμενους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες μπροστά στο απαράδεκτο δίλημμα να διαλέξουν ανάμεσα στην προστασία της υγείας τους και στη διατήρηση του μισθού τους...

Επέκταση της επιχειρηματικής δράσης στις αστικές συγκοινωνίες

Κομμένα και ραμμένα στο στόχο της επέκτασης της επιχειρηματικής δράσης είναι εξάλλου και τα μέτρα που προβλέπει η ίδια ΠΝΠ για τις αστικές συγκοινωνίες.

Σύμφωνα με το άρθρο 1 της ΠΝΠ, δίνεται η δυνατότητα στον ΟΑΣΑ για το επόμενο εξάμηνο να συνάπτει συμβάσεις με ιδιωτικούς φορείς και να μισθώνει λεωφορεία ιδιωτών. Αυτό που προωθείται στην πράξη είναι η ενοικίαση παλιών οχημάτων (δεκαετίας) μέσω leasing και η σύμπραξη με τα ΚΤΕΛ μέσω ΣΔΙΤ. Την ίδια ώρα, η ΠΝΠ κάνει αόριστα λόγο για... «δυνατότητα» προσλήψεων προσωπικού για την αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών, χωρίς να υπάρχει καμία αναφορά ή πρόβλεψη για σχετική έκτακτη κρατική χρηματοδότηση. Υπενθυμίζεται ότι σε λεωφορεία και τρόλεϊ οι τελευταίες προσλήψεις προσωπικού έγιναν το 2008, δηλαδή πριν από 12 ολόκληρα χρόνια...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καθ' υπαγόρευση των επιχειρηματικών ομίλων και των αναγκών τους(2020-09-10 00:00:00.0)
Νέα αντεργατικά εργαλεία στα χέρια της μεγαλοεργοδοσίας(2020-05-02 00:00:00.0)
Ποιος πληρώνει;(2020-04-17 00:00:00.0)
Η κυβέρνηση εμπλουτίζει το αντεργατικό οπλοστάσιο(2020-04-03 00:00:00.0)
Μόνιμη θηλιά στους εργαζόμενους «για να ζήσουν οι επιχειρήσεις»(2020-03-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ