Τρίτη 25 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ενισχύεται ο φράχτης στον Εβρο

«Αν θέλουμε να αντιπαλέψουμε επί της ουσίας αυτήν την κατάσταση, οφείλουμε να σταματήσουμε τώρα: Κάθε συμμετοχή της χώρας μας στα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα, κάθε στήριξη και εμπλοκή της χώρας μας στις ενέργειες και τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, επιχειρήσεις, βεβαίως, και εισβολές και εμπλοκές οι οποίες οδηγούν σε πολέμους και καταστροφές και αυτές είναι που δημιουργούν και αυξάνουν τα καραβάνια των προσφύγων», τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, παρεμβαίνοντας χτες στην Επιτροπή Δημόσιας Τάξης, όπου ο υπουργός Μ. Χρυσοχοΐδης ενημέρωσε τα μέλη της σχετικά με την ενίσχυση και επέκταση του φράχτη στον Εβρο.

Ο Μ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι η επισκευή, ενίσχυση και επέκταση του φράχτη στον Εβρο, που θα φτάνει σε μήκος κοντά 200 χιλιόμετρα και ύψος 5 μέτρων, με σιδερόφρακτα χαλύβδινα κιγκλιδώματα, κρίθηκε επιβεβλημένη μετά την «απόπειρα εισβολής μεγάλου αριθμού ατόμων στα ελληνοτουρκικά σύνορα», αλλά και γιατί συνεχίζει να «υπάρχει από την Τουρκία η παρότρυνση σε χιλιάδες ανθρώπους που επιχειρούν να περάσουν τα σύνορα έστω και ανεπιτυχώς». Ακόμα, ο φράχτης θα ενισχυθεί με αντιβαλλιστικά παρατηρητήρια και με το έργο της ηλεκτρονικής επιτήρησης. Το έργο θα ολοκληρωθεί σε 8 μήνες και θα στοιχίσει περίπου 62 εκατ. ευρώ.

Για να γίνει δε πιο εύπεπτο το όλο εγχείρημα, ο υπουργός έφτασε να ισχυριστεί ότι από τα έργα του φράχτη θα ωφεληθούν οι αγρότες, καθώς θα γίνουν και αντιπλημμυρικά έργα κατά μήκος του Εβρου, ενώ επιστράτευσε επίσης την αθλιότητα πως έτσι θα διασφαλιστεί η δημόσια υγεία, αφού «θα περιοριστεί η διασπορά» του κορονοϊού»!

Προαναγγέλλοντας άλλωστε την παραπέρα ένταση της καταστολής σε βάρος προσφύγων - μεταναστών και όχι μόνο, αναφέρθηκε στη μεγάλη ενίσχυση της Frontex με «αρκετές εκατοντάδες αστυνομικούς, οι οποίοι θα συμμετέχουν μαζί μας στην επιτήρηση των ευρωπαϊκών συνόρων», από 120 άτομα που είναι σήμερα.

Με την ενίσχυση και επέκταση του φράχτη συμφώνησαν όλα τα αστικά κόμματα.

Εκ μέρους του ΚΚΕ ο Γ. Δελής σημείωσε ότι η κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα σχετίζεται με τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς προκειμένου ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ να βάλουν στο χέρι τον ενεργειακό πλούτο της ευρύτερης περιοχής. Πρόσθεσε ότι στα γεωπολιτικά παιχνίδια ο Ερντογάν αξιοποιεί και τους πρόσφυγες - μετανάστες, που είναι θύματα των επεμβάσεων και της διάλυσης χωρών, με τη συμμετοχή και των ελληνικών κυβερνήσεων.

Ο πραγματικός εχθρός δεν είναι οι ξεριζωμένοι, τόνισε, αλλά η πολιτική που στηρίζει τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και μετατρέπει τη χώρα σε φυλακή για την προστασία του φρουρίου της ΕΕ. Η αναγκαία φύλαξη των συνόρων, πρόσθεσε, δεν νομιμοποιεί ακροδεξιές φωνές και δράσεις, ενώ η φύλαξη δεν πρέπει να γίνεται από ξένες δυνάμεις, κάτι που είναι σε επικίνδυνη κατεύθυνση και θα περιπλέξει την κατάσταση.

Υπογράμμισε τέλος ότι δεν έδωσε καμία λύση στο Αιγαίο η εμπλοκή του ΝΑΤΟ και της Frontex, και ότι είναι πολιτική αφέλεια η άποψη πως οι προσφυγικές ροές και η εργαλειοποίησή τους αντιμετωπίζονται με το φράχτη. Η χώρα, τόνισε, πρέπει να απεμπλακεί τώρα από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και να τερματίσει τη συμμετοχή σε στρατιωτικές αποστολές.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ