Τρίτη 25 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΚΩΔΙΚΑΣ ΦΕΡΕΓΓΥΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ»
Σε μόνιμη πτώχευση ο λαός για τα κέρδη του κεφαλαίου

Εφιαλτικά τα όσα προβλέπει για πρώτη κατοικία, εργαζόμενους και επαγγελματίες

Σε δημόσια διαβούλευση αναμένεται να δοθεί τις επόμενες μέρες ο «Κώδικας φερεγγυότητας και δεύτερης ευκαιρίας», η εφαρμογή του οποίου (από 1/1/2021) θα σηματοδοτήσει το τέλος εποχής στην όποια εναπομείνασα παρεχόμενη δικαστική προστασία και στην πρώτη κατοικία της λαϊκής οικογένειας. Οπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, μετά τη λήξη του ισχύοντος νόμου και η πρώτη κατοικία του οφειλέτη ανήκει πλέον στην πτωχευτική περιουσία.

Σε γενικές γραμμές τα φυσικά πρόσωπα αποκτούν για πρώτη φορά την «πτωχευτική δυνατότητα», με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην πορεία κλιμάκωσης των πλειστηριασμών απέναντι στην πρώτη κατοικία και βέβαια στην κάθε είδους περιουσία της λαϊκής οικογένειας, όπως βέβαια συνολικά στην ένταση των εκβιασμών. Η ανακήρυξη του οφειλέτη σε πτώχευση από το αρμόδιο δικαστήριο μπορεί να προέλθει και μετά από αίτηση της τράπεζας.

Σε αυτό το πλαίσιο, μεταξύ άλλων θα προβλέπεται:

-- Πλήρης ρευστοποίηση της περιουσίας του οφειλέτη, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των τραπεζών και άλλων πιστωτών. Μετά την κήρυξη της πτώχευσης και μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ο οφειλέτης θα μπορεί να έχει πρόσβαση μόνο σε τυχόν ποσά του εισοδήματός του που καλύπτουν τις λεγόμενες «εύλογες δαπάνες διαβίωσης», κάποια ψίχουλα δηλαδή για τα απολύτως στοιχειώδη, ενώ τυχόν άλλα εισοδήματα περιέρχονται στη λεγόμενη πτωχευτική περιουσία και βέβαια προορίζονται προς διανομή στους πιστωτές με βάση την κλίμακα κατάταξής τους.

-- Πώληση και ενοικίαση του ακινήτου (sale and lease back) και μάλιστα με την ενεργοποίηση της σχετικής διαδικασίας από την τράπεζα, τα funds και άλλους πιστωτές. Σε αυτήν την περίπτωση, ο δανειολήπτης θα μεταβιβάζει την κυριότητα του ακινήτου σε ιδιωτικό ειδικό φορέα που θα συσταθεί για το σκοπό αυτό. Στη συνέχεια ο οφειλέτης μπορεί να έχει το δικαίωμα της διαμονής στην κατοικία του έναντι ενοικίου, θα γίνεται δηλαδή νοικάρης στο σπίτι του, με ενοίκιο που θα προσδιορίζεται με βάση την απόδοση που αντιστοιχεί προς το μέσο επιτόκιο στεγαστικού δανείου με κυμαινόμενο επιτόκιο.

Μετά την πάροδο 3ετίας, ο μισθωτής θα μπορεί να ζητήσει τη μετατροπή της σύμβασης με την τράπεζα σε μίσθωση με δικαίωμα επαναγοράς και 20ετή διάρκεια, ενώ η τράπεζα θα έχει το ελεύθερο να καταγγείλει τη σύμβαση και βέβαια να προχωρήσει άμεσα σε πλειστηριασμό, σε περίπτωση που ο μισθωτής - πρώην ιδιοκτήτης δεν καταβάλει έγκαιρα 3 στη σειρά μηνιαία μισθώματα. Μετά από σχετική ειδοποίηση και με καταληκτική διορία ενός μήνα, η καταγγελία επέρχεται αυτοδίκαια, σύμφωνα με τη σχετική διάταξη.

-- Την ίδια ώρα, προκλητικές φοροαπαλλαγές θα εφαρμόζονται για την ιδιωτική εταιρεία - Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης στην οποία θα περιέλθουν οι πρώτες κατοικίες λαϊκών νοικοκυριών (π.χ. απαλλαγές από φόρους μεταβίβασης, ΕΝΦΙΑ κ.ά.).

Ο εν λόγω ιδιωτικός φορέας θα αναδειχθεί με την προκήρυξη σχετικού διαγωνισμού, με κριτήρια μεταξύ άλλων τον τρόπο υπολογισμού του τιμήματος επαναγοράς της κύριας κατοικίας κατά τη λήξη της μίσθωσης και «την αξιοπιστία, την ειδική τεχνογνωσία και την εμπειρία του υποψήφιου παραχωρησιούχου».

-- Επιτάχυνση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Προβλέπεται η αυτοδίκαιη διαδοχική πτώση της τιμής πρώτης προσφοράς σε περίπτωση άγονων πλειστηριασμών. Σε σύντομο χρονικό διάστημα και εφόσον «δεν επιτευχθεί η εκποίηση του πράγματος έστω και έναντι συμβολικού ανταλλάγματος, συνάγεται ότι κανείς στον ιδιωτικό τομέα δεν μπορεί να αξιοποιήσει το πράγμα επωφελώς. Στην περίπτωση αυτή, η κυριότητα του πράγματος περιέρχεται στο Δημόσιο», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Τέλος, σε εκκρεμότητα βρίσκεται το ζήτημα της κρατικής επιδότησης στεγαστικών δανείων σε ιδιαίτερα ευάλωτα λαϊκά νοικοκυριά. Τα σχετικά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και το ύψος της επιδότησης ενδέχεται να προσδιοριστούν σε επόμενο νόμο, ενώ σε εξέλιξη είναι τα σχετικά αντιλαϊκά παζάρια με τους «θεσμούς» της ΕΕ. Σε κάθε περίπτωση, ο δικαιούχος, όπως και στο τρέχον πρόγραμμα - «γέφυρα», καλείται να είναι απόλυτα συνεπής με τις υποχρεώσεις και τους λεόντειους όρους που του φορτώνουν κυβέρνηση και τραπεζίτες, ενώ παραιτείται από το τραπεζικό και φορολογικό απόρρητο, προκειμένου να διαπιστώνεται ότι διατηρούνται οι προϋποθέσεις καταβολής του επιδόματος.

Επιχειρηματικές αναδιαρθρώσεις στις πλάτες του λαού

Παράλληλα, με επίκεντρο την επιχείρηση μείωσης των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων προωθείται σειρά νέων διατάξεων σχετικά με την επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών, για τις αναδιαρθρώσεις και εξυγιάνσεις προβληματικών επιχειρήσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, η κήρυξη της πτώχευσης ανοίγει διάπλατα την πόρτα σε μαζικές απολύσεις εργαζομένων και μάλιστα χωρίς την προβλεπόμενη αποζημίωση, προκειμένου η προβληματική επιχείρηση να αποδοθεί καθαρή στους νέους ιδιοκτήτες. Οπως ρητά αναφέρεται, «οι απαιτήσεις των μισθωτών από μισθούς και λοιπές παροχές που γεννήθηκαν πριν την κήρυξη της πτώχευσης, καθώς και κάθε συναρτώμενη με την καταγγελία απαίτησή τους, όπως ιδίως αποζημίωση εκ του νόμου, αποτελούν πτωχευτικές απαιτήσεις, για τις οποίες οι μισθωτοί ικανοποιούνται ως πτωχευτικοί πιστωτές κατά τις ειδικότερες περί κατατάξεως των πιστωτών διατάξεις».

Την ίδια ώρα, ξεδιπλώνεται η προσπάθεια για ξεσκαρτάρισμα του επιχειρηματικού πεδίου, με στόχο, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, να «μειωθεί ο αριθμός των εταιρειών που ενώ τελούν σε παύση πληρωμών και δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους, εξακολουθούν να λειτουργούν παρασιτικά (zombie companies), προκαλώντας τεράστια προβλήματα στην οικονομική δραστηριότητα της χώρας και ενισχύοντας την παραοικονομία».

Σε αυτήν την κατεύθυνση, ενεργοποιούνται ηλεκτρονικοί μηχανισμοί έγκαιρης προειδοποίησης και πρόσβασης σε πληροφορίες, στην πρόληψη και αντιμετώπιση της οικονομικής αδυναμίας.

Προβλέπεται ακόμα το νέο πλαίσιο εξωδικαστικού μηχανισμού, στον οποίο πέρα από τα επιχειρηματικά χρέη εντάσσονται και οι οφειλές φυσικών προσώπων σε τράπεζες, στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό και στα ασφαλιστικά ταμεία. Ταυτόχρονα, ο υπό διαμόρφωση Πτωχευτικός Κώδικας προβλέπει «εναλλακτικές» δυνατότητες, με λεόντειους όρους και προϋποθέσεις, μέσω διαφόρων μηχανισμών, όπως διμερείς συμφωνίες αναδιάρθρωσης δανείων με τις τράπεζες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ