Τρίτη 25 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΣΤΙΚΗ ΤΑΞΗ
Επιστρατεύει κάθε εργαλείο, με το βλέμμα στην όξυνση του παζαριού

Ολα τα εργαλεία που διαθέτει «στο τραπέζι και στο πεδίο» παρατάσσει η τουρκική αστική τάξη, όπως επιβεβαίωσε και η παράταση της NAVTEΧ για το «Ορούτς Ρέις».

Στο φόντο και των ανακοινώσεων για την ανακάλυψη μεγάλου κοιτάσματος φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα, ο Πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι «θα επιταχύνουμε τις επιχειρήσεις μας στη Μεσόγειο με την ανάπτυξη, στο τέλος της χρονιάς», του πλωτού γεωτρύπανου «Kanuni», ενώ σε εμφάνισή του από τα ναυπηγεία Τούζλα δήλωσε, αναφερόμενος στις ευρύτερες φιλοδοξίες της χώρας του, ότι «δεν έχουμε χρόνο να χάσουμε» και ότι «σήμερα μπορούμε να ασκήσουμε επιρροή με την πολιτική μας στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο, στα Βαλκάνια, στον Καύκασο, στην Αφρική, λόγω του επιπέδου όπου έχουμε φτάσει πολιτικά, οικονομικά και τεχνολογικά». Ανακοίνωσε δε πως από το 2023 ο τουρκικός στόλος θα ενισχυθεί με νέα υποβρύχια και φρεγάτες. Σύμφωνα με ανταποκριτές, πρόσθεσε ότι η Αγκυρα δεν θα υποχωρήσει από τα βήματα που κάνει με το «Ορούτς Ρέις», μιλώντας για «χαώδη κατάσταση» στην οποία «η Ελλάδα οδηγεί τον εαυτό της» και αναφέροντας ότι όσοι τώρα «τη βάζουν απέναντι στον τουρκικό στόλο μετά δεν θα τη στηρίξουν».

Ο υπουργός Αμυνας Χουλούσι Ακάρ επανέλαβε ότι «για εμάς η δήθεν συμφωνία της Αιγύπτου με την Ελλάδα είναι σαν να μην υπάρχει. Αυτή η συμφωνία είναι εναντίον των συμφερόντων των δύο λαών, καθώς χάνουν και οι δύο λαοί». Πρόσθεσε ότι «πρέπει όλοι να γνωρίζουν πως δεν θα επιτρέψουμε καμία ενέργεια ή προσπάθεια καταπάτησης των δικαιωμάτων μας στη Γαλάζια μας Πατρίδα» και ότι «η πολιτική της Ελλάδας, που βλέπει μόνο τα δικά της συμφέροντα, δεν έχει σχέση με τη λογική, το Διεθνές Δίκαιο και τη σχέση καλής γειτονίας. Η μονόπλευρη εφαρμογή της πολιτικής της, όπως η στρατιωτικοποίηση των νησιών, η εφαρμογή του εναέριου χώρου στα 10 μίλια, και η απαίτηση θαλάσσιου χώρου δικαιοδοσίας 40.000 τ.χλμ. για ένα τόσο μικρό νησί όπως το Καστελλόριζο». Στο μεταξύ, τουρκικά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι το Σαββατοκύριακο το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό έκανε νέες ασκήσεις στο Αιγαίο.

Σε «καλύτερη διαπραγματευτική θέση» λόγω του νέου κοιτάσματος

Να σημειωθεί ότι μιλώντας στο πρακτορείο «Μπλούμπεργκ», ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχήμ Καλίν υποστήριξε πως η ανακάλυψη του κοιτάσματος στη Μαύρη Θάλασσα θα αλλάξει τη γεωπολιτική του εμπορίου Ενέργειας στην περιοχή. «Εχουμε ελπίδες ότι υπάρχουν κοιτάσματα και στα άλλα οικόπεδα», ανέφερε και πρόσθεσε ότι η ποσότητα που ανακαλύφθηκε θα αποτελέσει κίνητρο για να φιλοξενήσει η χώρα κι άλλους αγωγούς μεταφοράς Ενέργειας.

Στο μεταξύ, εν αναμονή της νέας επίσκεψης του Γερμανού ΥΠΕΞ Χάικο Μάας στην Αγκυρα, η γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt» εκτιμά ότι «η ανακάλυψη των κοιτασμάτων ενισχύει τη διαπραγματευτική θέση της Τουρκίας» και ότι «η είδηση έχει γεωπολιτική σημασία και δη όχι μόνο για τους συσχετισμούς δυνάμεων στην περιοχή. Η Γερμανία ενδέχεται να βιώσει επίσης τις συνέπειες», χαρακτηρίζοντας «πιο σημαντική είδηση» την «έστω και για λίγα χρόνια απεξάρτηση της Τουρκίας από το ακριβό ρωσικό φυσικό αέριο (...) σε μια εποχή κατά την οποία Μόσχα και Αγκυρα ερίζουν για τη γεωπολιτική επιρροή σε Συρία, Λιβύη, αλλά και για την παραγωγή και τις εξαγωγές όπλων». Το δημοσίευμα εκτιμά επίσης ότι «η ανακάλυψη των κοιτασμάτων δίνει στην Αγκυρα περιθώρια ελιγμών στις διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα» αλλά και ότι «τα κοιτάσματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν και πάλι σε επαναπροσέγγιση ΗΠΑ και Τουρκίας, μετά από πολυάριθμες συγκρούσεις», για να υποστηρίξει ότι «η Τουρκία έχει πλέον καλύτερη διαπραγματευτική θέση», της οποίας η διαχείριση δεν θα είναι απλή υπόθεση.

Οσον αφορά την επίσκεψη Μάας στην Αγκυρα, το τουρκικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι στη διάρκειά της θα συζητηθούν «οι διμερείς σχέσεις, οι σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ, ζητήματα που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο και συνολικά την περιφέρεια».

Στο μεταξύ, «παραπονούμενος» για τη στάση της Τουρκίας, που «υπονομεύει» τις διευθετήσεις με βάση και τα διχοτομικά σχέδια για το Κυπριακό, εμφανίζεται ο Κύπριος ΥΠΕΞ Ν. Χριστοδουλίδης σε επιστολή που έστειλε στους Ευρωπαίους ομολόγους του πριν από την τελευταία συνεδρίασή τους.

Μεταξύ άλλων εξέφρασε δυσαρέσκεια επειδή αν και «η Κύπρος κάλεσε κατ' επανάληψη την Τουρκία για συνομιλίες, με καλή πίστη, σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών βορείως και δυτικά της νήσου, η αντίδραση της Τουρκίας ήταν απόλυτα απορριπτική». Σύμφωνα με ελληνοκυπριακά ΜΜΕ, τόνισε ακόμα ότι «η Τουρκία δεν μπορεί να συνεχίσει να χρησιμοποιεί την πολιτική της μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας ως πρόσχημα για να μη συμμετάσχει σε τέτοιες διαπραγματεύσεις», ενώ επισήμανε πως «εάν η Τουρκία αισθάνεται τόσο σίγουρη για τις νομικές της θέσεις, και ότι οι ενέργειές της βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο, αυτή η πρόταση θα δώσει τη δυνατότητα αυτά τα επιχειρήματα να εξεταστούν ενώπιον ενός δικαστηριακού σώματος».

Μέσα σε αυτό το κλίμα, δημοσίευμα της «Γενί Σαφάκ» επανέφερε τα τουρκικά σχέδια για αναβάθμιση της στρατιωτικής παρουσίας στην κατεχόμενη Κύπρο, με τη δημιουργία βάσης στα Κατεχόμενα προς υποστήριξη των ενεργειακών αλλά και άλλων σχεδιασμών της Αγκυρας και των συμμάχων της, ενώ αναφέρεται και στις προσπάθειες άλλων δυνάμεων, όπως ΗΠΑ, Ισραήλ και Γαλλία, να αποκτήσουν στρατιωτικές βάσεις στην Κύπρο. «Η βάση logistics θα δώσει ένα σαφές μήνυμα στις χώρες που στρέφονται κατά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο», σημειώνεται μεταξύ άλλων στο δημοσίευμα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ