Τρίτη 25 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Στην εξέδρα

«Δεν είμαστε Βόρεια Κορέα» για να συμφωνούμε σε όλα μεταξύ μας και με την κυβέρνηση, λέει σε κυριακάτικη εφημερίδα ένας από τους λοιμωξιολόγους που συμμετέχουν στην επιστημονική επιτροπή για τη διαχείριση του κορονοϊού. Με τέτοιες ...χοντροκοπιές προσπαθεί μια μερίδα των επιστημόνων να δικαιολογήσει τις κυβερνητικές αντιφάσεις και το άλλοθι που προσφέρουν οι ίδιοι, με το επιστημονικό τους «κύρος», σε πολιτικές αποφάσεις που προτεραιότητα έχουν τη διάσωση της καπιταλιστικής κερδοφορίας και όχι την προστασία της υγείας και της ζωής του λαού. Δεν ξέρουμε τι πληροφόρηση έχει ο συγκεκριμένος για τη διαχείριση της πανδημίας στη Βόρεια Κορέα και στον υπόλοιπο κόσμο... Στην Ελλάδα, όμως, βλέπουμε γιατρούς να καλούνται σε απολογία από τους προϊσταμένους τους, επειδή ενημερώνουν τις τοπικές αρχές για τα πραγματικά δεδομένα και τους κινδύνους της πανδημίας. Βλέπουμε την κυβέρνηση να αποκρύπτει στοιχεία για την τοπική διασπορά της νόσου, κρίσιμα για την ασφάλεια κατοίκων και επισκεπτών, κατ' εντολή των μεγαλοξενοδόχων, για να μη θιγούν τα κέρδη τους. Βλέπουμε επιστήμονες άλλα να λένε το πρωί και άλλα το βράδυ, για να δικαιολογήσουν κυβερνητικές αποφάσεις, δίνοντας τροφή και στους διάφορους συνωμοσιολόγους. Διαβάζουμε δηλώσεις μελών της επιτροπής που επισημαίνουν την ανάγκη ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας, ως του πιο επείγοντος μέτρου για τη θωράκιση από την πανδημία, αλλά βγάζουν την ουρά τους απέξω για το χάλι που παραμένει στα νοσοκομεία με ευθύνη της κυβέρνησης και καλύπτουν το κήρυγμα περί ατομικής ευθύνης, λέγοντας ότι ο ρόλος τους είναι μόνο «συμβουλευτικός». Πετάνε την μπάλα στην εξέδρα. Αλλά η ευθύνη τους για την υγεία του λαού δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από τέτοιες αστειότητες.

Η «ρελάνς»...

«Ρελάνς στην κρίση με μέτρα 5,5 δισ. ευρώ» ετοιμάζεται να κάνει η κυβέρνηση, σύμφωνα με διαρροές για την επικείμενη ομιλία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη. Ακούγοντας κανείς τα νούμερα και την προπαγάνδα που τα συνοδεύει, σχηματίζει την εντύπωση ότι από Σεπτέμβρη θα βρέχει χρήμα και ότι σε συνδυασμό με τα 32 δισ. του «Ταμείου Ανάκαμψης», σχεδόν τη βγάλαμε «άβρεχτοι» την κρίση! Τα πράγματα βέβαια δεν είναι καθόλου έτσι. Τα 5,5 δισ. που διαφημίζει η κυβέρνηση αφορούν κατά βάση δάνεια και επιδοτήσεις με την εγγύηση του κράτους, από τα οποία ωφελημένοι βγαίνουν κατά κανόνα οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι. Περιλαμβάνει επίσης φορολογικές διευκολύνσεις και απαλλαγές, που δεν μπορούν να ανακουφίσουν τους υπερχρεωμένους βιοπαλαιστές αυτοαπασχολούμενους, μεταθέτουν τις υποχρεώσεις τους μερικούς μήνες πιο πέρα και δεν αντιστρέφουν τις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής που τους ρίχνει στα σκοινιά.

... κάνει «μπαμ»

Τι άλλο περιλαμβάνουν αυτά τα 5,5 δισ.; Περίπου το 1/4 αφορά τα αναδρομικά που κέρδισαν δικαστικά οι συνταξιούχοι! Δηλαδή, αφού πετσόκοψε τις συντάξεις τους, η κυβέρνηση παρουσιάζει τώρα προκλητικά ως «παροχή» την επιστροφή ενός μικρού μέρους των κλεμμένων και μάλιστα με δικαστική απόφαση. Για τέτοιο θράσος μιλάμε! Τέλος, στα 5,5 δισ. περιέχονται και 300 εκατομμύρια ευρώ που θα δοθούν ως «επιδότηση ενοικίου» σε ορισμένους από όσους μείνουν ξεκρέμαστοι μετά την άρση των τελευταίων ψηγμάτων προστασίας της α' κατοικίας και γίνουν νοικάρηδες στο σπίτι τους, όπως προβλέπει ο νόμος της κυβέρνησης. Δηλαδή είναι λεφτά που θα καταλήξουν στις τράπεζες, αφού πρώτα πάρουν τα σπίτια των ανθρώπων! Οσο για το «Ταμείο Ανάκαμψης», προϋποθέτει δεκάδες ακόμα αντιλαϊκά νομοσχέδια, πρόσθετα στα 100 που ψήφισε ήδη η κυβέρνηση τον τελευταίο χρόνο, προκειμένου να πληρούνται οι προϋποθέσεις των μνημονίων διαρκείας και να εκταμιεύονται οι ενισχύσεις για τους ομίλους. Αυτό είναι το «πανόραμα» της διαχείρισης και της νέας κρίσης από την κυβέρνηση. Και κάνει «μπαμ» η προσπάθεια να τη φορτώσει ξανά στους εργαζόμενους και στα λαϊκά στρώματα, για λογαριασμό των ομίλων.

Κολαούζοι

Η αντικομμουνιστική υστερία των μετεμφυλιακών χρόνων «ξεχείλισε» χτες στον «ΣΚΑΪ». Με αφορμή τις εκδηλώσεις για τον ΔΣΕ στη Θεοτόκο Κόνιτσας, που φέτος ήταν αφιερωμένες στην τιτάνια προσπάθεια του ΚΚΕ να διασώσει χιλιάδες παιδιά που πέρασαν στις σοσιαλιστικές χώρες, ο γνωστός Πορτοσάλτε ωρυόταν με ύφος εισαγγελέα ότι το «παιδομάζωμα» ήταν «εγκληματική πράξη» και ότι «το ΚΚΕ θα έπρεπε να σιωπά, όχι να κάνει εκδηλώσεις». Ο πραγματικός καημός του όμως φάνηκε λίγο αργότερα, όταν σχολίασε την πρόθεση της κυβέρνησης να εκπροσωπηθεί με τον υφυπουργό Αμυνας στις καθιερωμένες αντικομμουνιστικές εκδηλώσεις που θα γίνουν στο τέλος της βδομάδας στο Βίτσι. «Εχει και ψηφοφόρους η κυβέρνηση... Να τους χαρίσει στον Βελόπουλο;», αναρωτήθηκε τάχα «αθώα», επιβεβαιώνοντας ότι το ψάρεμα της κυβέρνησης και των δημοσιογράφων - κολαούζων της στα βρωμόνερα των φασιστοειδών έχει ως αναγκαίο συμπλήρωμα τον αντικομμουνισμό.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1819 Πεθαίνει ο Βρετανός (Σκοτσέζος) εφευρέτης Τόμας Βατ, το όνομα του οποίου δόθηκε στη μονάδα μέτρησης της ηλεκτρικής ισχύος.

1825 Η Ουρουγουάη ανακηρύσσεται ανεξάρτητη χώρα.

1826 Οι Τούρκοι καταλαμβάνουν την Αθήνα (εκτός από την Ακρόπολη). Αρχίζει η πολιορκία της Ακρόπολης, η οποία παραδόθηκε στις 5 Ιούνη 1827.

1841 Γεννιέται ο Ελβετός φυσιολόγος και ιατρικός ερευνητής Εμίλ Κόχερ, ο οποίος το 1909 βραβεύτηκε με το Νόμπελ Ιατρικής.

1867 Πεθαίνει ο Βρετανός φυσικός και χημικός Μάικλ Φαραντέι, του οποίου το όνομα δόθηκε στη μονάδα μέτρησης χωρητικότητας πυκνωτή.

1908 Πεθαίνει ο Γάλλος φυσικός Ανρί Μπεκερέλ, ο οποίος ανακάλυψε τη ραδιενέργεια. Το 1903 βραβεύτηκε μαζί με το ζεύγος Κιουρί με το Νόμπελ Φυσικής, ενώ το όνομά του δόθηκε στη μονάδα μέτρησης της ραδιενέργειας.

1918 Γεννιέται ο Αμερικανός μαέστρος και συνθέτης Λέοναρντ Μπερνστάιν, από τους μεγαλύτερους διευθυντές ορχήστρας του 20ού αιώνα.

1940 Η Λιθουανία, η Λετονία και η Εσθονία εντάσσονται στη Σοβιετική Ενωση.

1945 Η Σαϊγκόν κυριεύεται από τους Βιέτ Μιν. Την επόμενη μέρα, η Εθνική Επιτροπή Απελευθέρωσης του Βιετνάμ μετατρέπεται σε Προσωρινή Κυβέρνηση του Βιετνάμ.

1975 Σύμφωνα με έγγραφα που έρχονται στη δημοσιότητα, 36 αμερικανικές εταιρείες διέθεσαν 100 εκατομμύρια δολάρια στο διάστημα της τελευταίας δεκαετίας για δωροδοκίες Αμερικανών και ξένων πολιτικών. Μεταξύ αυτών, η «Exxon», η μεγαλύτερη βιομηχανική επιχείρηση, διέθεσε 46 εκατομμύρια δολάρια και η «Λόκχιντ» 22 εκατομμύρια.

1989 Μετά από ένα ταξίδι στο Διάστημα που κράτησε δώδεκα χρόνια, το διαστημόπλοιο «Βόγιατζερ 2» πετάει πάνω από τα σύννεφα του γιγάντιου πλανήτη Ποσειδώνα και του δορυφόρου του, Τρίτωνα, στέλνοντας στη Γη φωτογραφίες από βαλτώδεις περιοχές, παγωμένες λίμνες και κρατήρες.

...και σαν χτες

1891 Ο Αμερικανός εφευρέτης Τόμας Εντισον καταθέτει αιτήσεις ευρεσιτεχνίας για την κινηματογραφική κάμερα και τη μηχανή προβολής.

1899 Γεννιέται ο Αργεντινός λογοτέχνης Χόρχε Λουίς Μπόρχες.

1929 Γεννιέται ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ, ηγέτης της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), καθώς και πρώτος Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής.

1944 Κηρύσσεται παλλαϊκή απεργία Εθνικής Σωτηρίας από το ΚΚΕ, το ΕΑΜ και την ΕΠΟΝ, στην οποία μετέχουν πάνω από 200.000 εργαζόμενοι.

1945 Μεγάλη συγκέντρωση του ΕΑΜ πραγματοποιείται στο γήπεδο του Ηρακλή στη Θεσσαλονίκη.

1952 Εκδίδεται το πρώτο φύλλο της εφημερίδας της ΕΔΑ «Η Αυγή». Πρώτος διευθυντής της ήταν ο Βασίλης Εφραιμίδης.

1975 Τελειώνει η δίκη των πρωταιτίων του στρατιωτικού πραξικοπήματος της 21ης Απρίλη 1967. Το Δικαστήριο επιβάλλει την ποινή του θανάτου στους τρεις αρχιπραξικοπηματίες Γ. Παπαδόπουλο, Γ. Μακαρέζο και Στ. Παττακό. Στις 25 Αυγούστου ο Κ. Καραμανλής συγκαλεί εκτάκτως το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο αποφασίζει ομόφωνα τη μετατροπή της θανατικής καταδίκης των τριών σε ισόβια δεσμά.

1994 Μονογραφείται η Συμφωνία του Οσλο μεταξύ του Ισραήλ και της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ