Σάββατο 2 Μάη 2020 - Κυριακή 3 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νέα αντεργατικά εργαλεία στα χέρια της μεγαλοεργοδοσίας

Τους νέους «άξονες» ενίσχυσης των επιχειρήσεων, που έχουν στον πυρήνα τους τη μονιμοποίηση της υποαπασχόλησης και του ελάχιστου εισοδήματος για όσους θα εργαστούν, την παραπέρα υπονόμευση του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας, τη διόγκωση της «ευελιξίας», τη συνέχιση των απολύσεων και την αμφίβολη προστασία της υγείας των εργαζομένων, σε συνθήκες που «ο ιός είναι εδώ», ανακοίνωσε την Πέμπτη ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, επιβεβαιώνοντας ότι τα «έκτακτα» αντεργατικά μέτρα ήρθαν για να μείνουν.

Ξεχωριστή σημασία ανάμεσα στα μέτρα που ανακοινώθηκαν έχει η ανακοίνωση ότι οι επιχειρήσεις που είχε ανασταλεί η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής ή ήταν πληττόμενες σημαντικά, «θα μπορούν να προσαρμόζουν το ωράριο εργασίας των εργαζομένων τους με το ωράριο λειτουργίας τους, κατά τα οριζόμενα από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων». Προκλητικά, παραμονή Πρωτομαγιάς, μέρας που μεταξύ άλλων συμβολίζει τους αγώνες και το αίμα που χύθηκε για την κατάκτηση του 8ωρου, η κυβέρνηση ήρθε να διακηρύξει και να νομοθετήσει την πλήρη κατάργησή του, αυτήν τη φορά στο όνομα της «ομαλής επανεκκίνησης» στη λειτουργία των επιχειρήσεων.

Επιπλέον, με πρόσχημα «τη διατήρηση των θέσεων εργασίας» τους δίνουν «ένα ακόμα εργαλείο» και συγκεκριμένα «τη δυνατότητα να παρατείνουν την αναστολή μέρους των συμβάσεων εργασίας που έχουν τεθεί σε αναστολή», για το 60% των εργαζομένων μέχρι το τέλος του Μάη. Και εδώ η συνέχιση της «καραντίνας» σε βάρος του εισοδήματος των εργαζομένων για επιχειρήσεις που πλέον μπαίνουν σε λειτουργία, γίνεται με την επίκληση ότι δήθεν απαγορεύονται οι απολύσεις και η μείωση του προσωπικού μέχρι τις 31 Μάη. Θυμίζουμε, όμως, πως ο συγκεκριμένος όρος που υπήρχε στην ΠΝΠ όταν άρχισε η καραντίνα, σε καμία περίπτωση δεν εμποδίζει τη μείωση του προσωπικού και τις απολύσεις, καθώς δεν συμπεριλαμβάνονται οι λεγόμενες «οικειοθελείς αποχωρήσεις», όπως και η λήξη συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Επιπρόσθετα, όταν δόθηκε για πρώτη φορά το εργαλείο αυτό στις επιχειρήσεις στα μέσα του περασμένου Μάρτη, τέθηκε ο όρος ότι για 45 μέρες μετά τη λήξη της αναστολής δεν μπορούν να γίνουν απολύσεις. Τώρα, ενώ η αναστολή για ένα μέρος των συμβάσεων επεκτείνεται μέχρι τέλος Μάη, στις ανακοινώσεις του υπουργού Εργασίας δεν υπάρχει αντίστοιχος όρος.

Στην πεπατημένη ενίσχυσης και διευκόλυνσης των επιχειρήσεων και πάλι, υπό το πρόσχημα της «οικονομικής ενίσχυσης των εργαζομένων»

Επιπλέον, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι επιχειρήσεις θα μπορούν να απασχολούν τους εργαζόμενους με μειωμένο ωράριο και «τυχόν απώλειες» θα αναπληρωθούν από το κράτος αξιοποιώντας τα σχετικά κονδύλια του προγράμματος «SURE», μέτρο που στοχεύει όχι βέβαια στην ενίσχυση των εργαζομένων, αλλά στην εξασφάλιση στις επιχειρήσεις του αναγκαίου προσωπικού, ανάλογα με την πορεία της παραγωγικής διαδικασίας, την απαλλαγή της εργοδοσίας από μέρος του μισθού και τη διατήρηση της «ζήτησης» κι ενώ και το συγκεκριμένο πρόγραμμα αφορά κυρίως εγγυήσεις και δάνεια που θα πάρουν τα κράτη - μέλη και που θα φορτωθούν πάλι στο λαό.

Προκλητική είναι η θέση της κυβέρνησης και για τα δήθεν «αυστηρά αλλά σαφή μέτρα προστασίας για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων» στις επιχειρήσεις, αφού, όπως ανακοίνωσε ο Γ. Βρούτσης, «οι επιχειρήσεις καλούνται να συμπληρώσουν τη "Δήλωση Αυτοσυμμόρφωσης" η οποία θα αποτελεί τον οδηγό συμμόρφωσης των εργοδοτών και των εργαζομένων στις επιταγές του ΕΟΔΥ και κατ' επέκταση της προστασίας όλων από τον κίνδυνο διασποράς του ιού μέσα στους χώρους εργασίας...». Πρόκειται για λόγια του αέρα, χωρίς κανένα αντίκρισμα. Η απαράδεκτη κατάσταση των συνθηκών σε πολλούς χώρους εργασίας, που συνέχιζαν να λειτουργούν κατά τη διάρκεια της καραντίνας, όπως τα σούπερ μάρκετ, είναι τρανή απόδειξη της αξίας που έχουν τέτοιοι ισχυρισμοί, ενώ ακόμη πιο εξοργιστικός είναι ο κυβερνητικός ισχυρισμός ότι τον έλεγχο των μέτρων θα... εγγυηθεί το υποβαθμισμένο και υποστελεχωμένο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org