Σάββατο 2 Μάη 2020 - Κυριακή 3 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ο κορονοϊός...

Με τη δικαιολογία ότι «έχουμε πολλά ακόμα να μάθουμε για τον νέο κορονοϊό», η διαχείριση της πανδημίας από τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο χαρακτηρίζεται από πολλές αντιφάσεις, που γεννούν ερωτήματα. Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, τα τεστ, που υποτίθεται δεν ήταν απαραίτητα πριν από ένα μήνα, σήμερα υπάρχει κατεύθυνση να γενικευτούν και η κυβέρνηση διαφημίζει την απόφασή της να τα αυξήσει και να τα επεκτείνει σε ομάδες του πληθυσμού. Αλλά και για τις μάσκες υπήρξε πολλή συζήτηση, πριν η επιστημονική επιτροπή ανακοινώσει τελικά ότι επιβάλλεται η γενικευμένη χρήση τους σε κλειστούς χώρους και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όπου τώρα αυξάνονται ξανά οι επιβάτες λόγω άρσης των περιορισμών. Παρ' όλα αυτά, σε χώρες της Ασίας, που χτυπήθηκαν νωρίτερα από την πανδημία, βάσει ερευνών η χρήση μάσκας αποδείχθηκε σωτήρια, ενώ και στην Ευρώπη, εκεί που γίνονταν περισσότερα τεστ υπήρξε και πιο στοχευμένη διαχείριση των μέτρων αυτοπεριορισμού.

... και τα «μυστικά» του

Προς επιβεβαίωση αυτών των αντιφάσεων και στη χώρα μας, πρόσφατη μελέτη που αναπαράγει ο ΠΟΥ διαπιστώνει ότι ο εβδομαδιαίος έλεγχος των υγειονομικών και άλλων ομάδων κινδύνου θα μπορούσε να μειώσει τη μετάδοση του ιού μεταξύ 25% - 33%! Κι αυτό επειδή ένα ποσοστό 20% - 50% από τους φορείς της νόσου είναι ασυμπτωματικοί, για τους οποίους βέβαια δεν προβλέπεται κανένα τεστ από το κράτος, λόγω αυξημένου κόστους! Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, η μεταδοτικότητα των ασυμπτωματικών ατόμων θεωρείται είτε ισοδύναμη είτε χαμηλότερη από αυτή των συμπτωματικών, ανάλογα με το ιικό φορτίο, ενώ περίπου το 40% της μετάδοσης από συμπτωματικές λοιμώξεις συμβαίνει πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων. Σίγουρα ένας νέος ιός κρύβει μυστικά. Ομως δεν είναι η μοναδική πηγή αντιφατικών τοποθετήσεων. Τέτοια είναι και η προσαρμογή των επιστημονικών δεδομένων στις κάθε φορά πολιτικές αποφάσεις διαχείρισης της επιδημίας, με μοναδικό μοχλό την «ατομική ευθύνη» και με ουσιαστικό κριτήριο τις «αντοχές» του κράτους και τις ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας.

Γκαζώνουν

Ούτε ένα ούτε δυο, αλλά 26 συνολικά νομοσχέδια σκοπεύει να καταθέσει και να ψηφίσει η κυβέρνηση στη Βουλή μέχρι τις 31 Ιούλη, δηλαδή μέσα στο επόμενο τρίμηνο, επιταχύνοντας το αντιλαϊκό της έργο, για να κερδίσει και το χαμένο έδαφος λόγω κορονοϊού. Βέβαια, και την περίοδο που η επιδημία ήταν σε έξαρση δεν έλειψαν οι αντιλαϊκές νομοθετικές παρεμβάσεις, είτε μιλάμε για τα μέτρα των ΠΝΠ, που ήρθαν για να μείνουν σε βάρος χιλιάδων εργαζομένων, είτε για νομοσχέδια που είχαν κατατεθεί νωρίτερα και ολοκληρώθηκαν μετά τα μέσα Μάρτη, είτε για άλλα που παρουσιάστηκαν τις προηγούμενες μέρες και είναι από τα πρώτα που θα ψηφιστούν, όπως το νομοσχέδιο για την Παιδεία. Στα πιο εμβληματικά της επόμενης περιόδου συγκαταλέγονται η σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Βιομηχανίας, ο «εκσυγχρονισμός» της χωροταξικής και πολεοδομικής νομοθεσίας, η «ταχύτερη εκδίκαση διαφορών που έχουν έντονο αναπτυξιακό χαρακτήρα», η «απλοποίηση της αδειοδότησης συγκεκριμένων οικονομικών δραστηριοτήτων» στον αγροδιατροφικό τομέα κ.λπ. Πρόκειται για νόμους που στον πυρήνα τους έχουν τη στήριξη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων με κάθε τρόπο, κυρίως στους λεγόμενους «δυναμικούς» κλάδους, όπου κυβέρνηση και κεφάλαιο «ποντάρουν» σε μια γρήγορη ανάκαμψη την επόμενη χρονιά. Η αλήθεια είναι ότι δεν χάνουν λεπτό στην κλιμάκωση της επίθεσης ενάντια στους εργαζόμενους και το λαό, για να τους φορτώσουν τις συνέπειες μίας ακόμα οικονομικής κρίσης. Το ίδιο επομένως πρέπει να κάνει και ο λαός: Να βρεθεί ένα βήμα πιο μπροστά στην οργάνωση της πάλης, να διαμορφώσει προϋποθέσεις αντεπίθεσης. Αυτό το μήνυμα στάλθηκε και από τις πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις των συνδικάτων, στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας.

Δεν ανθρωπεύει

Μπροστά στο επόμενο κύμα της πανδημίας και τη νέα καπιταλιστική κρίση, εντείνεται στον διεθνή Τύπο η αρθρογραφία για τους ανταγωνισμούς γύρω από την παρασκευή και τη διάθεση ενός εμβολίου για τον κορονοϊό. Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα FAZ, «όλα πρέπει να τρέξουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα: Και όχι μόνο επειδή όλος ο κόσμος περιμένει το εμβόλιο, αλλά και επειδή πρέπει ο καθένας να είναι πιο γρήγορος από τον ανταγωνιστή του (...) Η χώρα που στο έδαφός της θα κυκλοφορήσει το πρώτο εμβόλιο, έχει τεράστιο πλεονέκτημα». Στο ίδιο πνεύμα, η διαδικτυακή DW αναρωτιέται «ποια χώρα θα λάβει πρώτη το εμβόλιο», με δεδομένο ότι «δεν υπάρχουν, γι' αυτές τις περιπτώσεις, διεθνείς κανόνες για μια δίκαιη κατανομή» και επομένως αυτό που θα καθορίσει τις εξελίξεις είναι «οι κανόνες της ελεύθερης αγοράς». Υπενθυμίζει ακόμα ότι «πολλές φορές στο παρελθόν υπήρξαν δυσκολίες στη διαθεσιμότητα ενός εμβολίου μόνο και μόνο επειδή κάποιες φαρμακοβιομηχανίες ζητούσαν υψηλές τιμές» και ότι υπήρξαν και εμβόλια που δεν αναπτύχθηκαν καν «επειδή δεν υπήρχαν οικονομικά κίνητρα, όπως δείχνει η περίπτωση του Εμπολα». «Η παγκόσμια υγεία βρίσκεται στα χέρια τεσσάρων μεγάλων παραγωγών εμβολίων», καταλήγει η ανάλυση της γερμανικής ιστοσελίδας. Να λοιπόν ποιες είναι οι μυλόπετρες όπου συνθλίβονται η υγεία και οι ανάγκες του λαού: Τα κέρδη των μονοπωλίων, οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί, για το ποιος θα αποκτήσει προβάδισμα στην αντιμετώπιση του κορονοϊού, άρα και των επιπτώσεων που έχει στην οικονομία. Με μια λέξη, οι «κανόνες» της (καπιταλιστικής) αγοράς, της οικονομίας δηλαδή του κεφαλαίου, που δεν ανθρωπεύει, παρά μόνο ανατρέπεται.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Σάββατο 2 Μάη

1519 Πεθαίνει ένας από τους κορυφαίους ζωγράφους της Αναγέννησης, γλύπτης και εφευρέτης, ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι.

1893 Διοργανώνεται στο Παναθηναϊκό Στάδιο το πρώτο συλλαλητήριο στην Ελλάδα για την Εργατική Πρωτομαγιά, με πρωτοβουλία του Κεντρικού Σοσιαλιστικού Συλλόγου του Σταύρου Καλλέργη.

1933 Μία μέρα μετά την Πρωτομαγιά, η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση του Α. Χίτλερ στη Γερμανία διαλύει όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις που δεν πρόσκεινται στους ναζί.

1935 Υπογράφεται Σύμφωνο Αμοιβαίας Βοήθειας μεταξύ Σοβιετικής Ενωσης και Γαλλίας, το οποίο προέβλεπε κοινή δράση στην περίπτωση επίθεσης σε κάποια από τις δύο χώρες.

1943 Σε κοινή σύσκεψη των Κεντρικών Επιτροπών του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ αποφασίζεται η συγκρότηση του Γενικού Στρατηγείου του ΕΛΑΣ.

1946 Επαναφέρονται σε ισχύ οι νόμοι της μεταξικής δικτατορίας για τις Επιτροπές Ασφαλείας. Η τρομοκρατία και η καταστολή εναντίον του ΚΚΕ και των αγωνιστών της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης εντείνονται και συστηματοποιούνται συνεχώς.

1957 Πεθαίνει ο Αμερικανός γερουσιαστής Τζόζεφ Μακάρθι, γνωστός για τις διώξεις εναντίον των κομμουνιστών ή των υπόπτων ως κομμουνιστών, που ξεκίνησε το 1950 στις ΗΠΑ.

1961 Ξεκινά τις εργασίες του το 8ο Συνέδριο του ΚΚΕ (2 - 8/5/1961). Το Πρόγραμμα που υιοθέτησε το Συνέδριο εξέφραζε την αντίληψη των «επαναστατικών σταδίων», θέτοντας ως άμεσο πολιτικό στόχο το σχηματισμό μιας δημοκρατικής - πατριωτικής κυβέρνησης που θα συνέβαλλε στη συγκέντρωση δυνάμεων για την υλοποίηση του πρώτου επαναστατικού σταδίου. Ουσιαστικά, το 8ο Συνέδριο επισφράγισε τη δεξιά οπορτουνιστική στροφή του ΚΚΕ από την 6η Πλατιά Ολομέλεια και έπειτα. Α' Γραμματέας της ΚΕ του Κόμματος εκλέχθηκε ο Κώστας Κολιγιάννης.

1965 Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Λίντον Τζόνσον διακηρύσσει το ομώνυμο Δόγμα για την αντιμετώπιση της «κομμουνιστικής διείσδυσης» στη Λατινική Αμερική.

1977 Ο κομμουνιστής ποιητής Γιάννης Ρίτσος τιμάται με το βραβείο «Λένιν».

2011 Σκοτώνεται από τη CIA στο Πακιστάν ο Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Κυριακή 3 Μάη

1469 Γεννιέται ο πολιτικός στοχαστής από τη Φλωρεντία Νικολό Μακιαβέλι.

1803 Οι ΗΠΑ αγοράζουν την περιοχή της Λουιζιάνα από τη Γαλλία (15 εκατ. δολάρια - σημερινά 230 εκατ. - για μια έκταση 2,14 εκατ. τετρ. χλμ.). Η έκταση αυτή αποτελεί 15 σημερινές πολιτείες των ΗΠΑ.

1887 Γεννιέται η ηθοποιός Μαρίκα Κοτοπούλη.

1890 Πεθαίνει στις φυλακές της Χαλκίδας ο βουλευτής, πρώην αντεισαγγελέας εφετών, Ρόκκος Χοϊδάς.

1959 Η ΚΕ του ΚΚΕ χαιρετίζει με μήνυμά της τον κομμουνιστή ποιητή Κώστα Βάρναλη για την απονομή του βραβείου «Λένιν».

1966 Ιδρύεται στο ΓΕΣ (Γενικό Επιτελείο Στρατού) το 7ο Επιτελικό Γραφείο, στο οποίο, όπως ανακοινώνεται, ανατίθεται ο τομέας ψυχολογικών επιχειρήσεων, προπαγάνδας και πολιτικής διαφωτίσεως. Διευθυντής του Γραφείου τοποθετείται ο αντισυνταγματάρχης Γεώργιος Παπαδόπουλος (γραμματέας της επιτροπής του Σχεδίου «Περικλής» και κατοπινός δικτάτορας).

1968 Εκτεταμένες συμπλοκές φοιτητών - αστυνομίας ξεσπούν στο κτιριακό συγκρότημα του Πανεπιστημίου της Σορβόνης στο Παρίσι. Είναι η πρώτη εκδήλωση του «Γαλλικού Μάη».

1977 Με ομόφωνη απόφασή της, η κυπριακή Βουλή ζητάει το άνοιγμα του φακέλου της προδοσίας της Κύπρου. Το αίτημα προσκρούει στην άρνηση της κυβέρνησης της ΝΔ.

1982 Η κυβέρνηση της Τουρκίας ανακοινώνει ότι δεν αποδέχεται τη νέα συμφωνία για το Δίκαιο της Θάλασσας, που υπερψηφίστηκε από 130 χώρες.

1982 Πεθαίνει ο Ευάγγελος Παπανούτσος, ιδεαλιστής φιλόσοφος και μεταρρυθμιστής της ελληνικής εκπαίδευσης.

1996 Πεθαίνει ο διακεκριμένος Ελληνας κιθαρίστας Δημήτρης Φάμπας.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org