Σάββατο 2 Μάη 2020 - Κυριακή 3 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΑΡΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Η κυβέρνηση αγνόησε τις προτάσεις των φορέων του Αθλητισμού

Ανακοίνωση του Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της ΚΕ του ΚΚΕ με αφορμή το σχέδιο που παρουσίασε ο αρμόδιος υφυπουργός

Το σχέδιο επιστροφής στις αθλητικές διοργανώσεις ανακοίνωσε την Πέμπτη 30 Απρίλη ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης. Αρχικά, θα επιτραπούν όλες οι ατομικές προπονήσεις στους αθλητές και τις αθλήτριες που έχουν ήδη προκριθεί ή διεκδικούν την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, σύμφωνα με την εισήγηση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Θα επιτραπούν, ακόμη, για αθλητές ηλικιών εφήβων - νεανίδων και μεγαλύτερων.

Επιπλέον, επιτρέπονται μόνο προπονήσεις σε ανοιχτούς χώρους και μόνο για ατομικά αθλήματα χαμηλής επικινδυνότητας (τένις, ποδηλασία δρόμου, γκολφ, ιππασία, σκοποβολή, τοξοβολία, κολύμβηση ανοιχτής θαλάσσης, ορειβασία - αναρρίχηση, τρίαθλο, υποβρύχια δραστηριότητα, μηχανοκίνητος αθλητισμός, αεραθλητισμός), χειμερινά αθλήματα, πάντα υπό τις προϋποθέσεις που ορίζουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα και με ιδιαίτερη έμφαση στην «ατομική ευθύνη». Για τα μαχητικά αθλήματα επιτρέπεται προπόνηση φυσικής κατάστασης σε ανοιχτούς χώρους.

Σε ό,τι αφορά το ποδόσφαιρο, θα επιτραπεί από την Τρίτη 5 Μάη η προπόνηση ομάδων της Super League 1, σε τμήματα 6 - 8 αθλητών, σε ανοιχτά γήπεδα με ειδικά υγειονομικά πρωτόκολλα.

Ειδική μέριμνα θα υπάρξει για τους υποψήφιους των Πανελλαδικών που έχουν δηλώσει ΣΕΦΑΑ, Στρατιωτικές Σχολές και Σχολές Σωμάτων Ασφαλείας. Τέλος, δεν επιτρέπεται η λειτουργία των υπαίθριων γυμναστηρίων που έχουν εγκαταστήσει δήμοι σε πάρκα και πλατείες. Δεν θα δοθεί οποιαδήποτε διαβεβαίωση για αθλητικές διοργανώσεις δήμων ή άλλων φορέων, όπως μαραθώνιοι, μαζικός αθλητισμός, ούτε και για λειτουργία καμπ και κατασκηνώσεων.

Η πρόταση του ΚΚΕ

Σχετικά με τις ανακοινώσεις του υφυπουργού Αθλητισμού το Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της ΚΕ του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής:

«Οι ανακοινώσεις του υφυπουργού Αθλητισμού δεν καθησυχάζουν και δεν απαντάνε με επάρκεια στις αγωνίες που έχει ο κόσμος του Αθλητισμού. Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση, πέρα από τα μέτρα προστασίας και υγιεινής για τα οποία κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει, δεν λαμβάνει υπόψη τις πρακτικές προτάσεις που καταθέτουν εδώ και μέρες οι φορείς του Αθλητισμού.

Οσον αφορά την έναρξη των πρωταθλημάτων, την ευθύνη δεν μπορεί να αναλάβει σε καμιά περίπτωση η διοργανώτρια αρχή ή Ομοσπονδία. Είναι αποκλειστική αρμοδιότητα και ευθύνη των αρμόδιων υγειονομικών φορέων και της κυβέρνησης, οι οποίοι έχουν τη σαφή γνώση της εξέλιξης της πανδημίας στη χώρα μας.

Την ίδια στιγμή, δεν υπάρχει ενημέρωση για το ύψος της κρατικής χρηματοδότησης, για να μπορέσουν οι αθλητικές Ομοσπονδίες να οργανώσουν τη δραστηριότητα για το υπόλοιπο της χρονιάς.

Πρόκειται για δεκάδες χιλιάδες αθλητικά Σωματεία, Ενώσεις, Ομοσπονδίες, εκατοντάδες χιλιάδες αθλούμενους, προπονητές, διοικητικά στελέχη, επιστήμονες αθλητικής υποστήριξης, διαιτητές, κριτές, εργαζόμενους κ.λπ. Αθλητές και αθλήτριες που βλέπουν μια χρονιά να πηγαίνει χαμένη, προπονητές και μια σειρά εργαζόμενοι που κινδυνεύει η δουλειά και το εισόδημά τους και σωματεία που καλούνται να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις για το υπόλοιπο της χρονιάς.

Το ΚΚΕ καταθέτει - ακόμα μία φορά - άμεσα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, προκειμένου η όλη λειτουργία των αθλητικών δομών να γίνει με κριτήριο την προστασία της υγείας, αλλά και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων όλων των εμπλεκομένων:

  • Ανοιγμα των αθλητικών εγκαταστάσεων, πάντοτε σύμφωνα με τις οδηγίες και τις συνθήκες που επιβάλλουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα.
  • Να γίνει άμεσα πρόσληψη προσωπικού, με αλλαγή του θεσμικού καθεστώτος για καθαριότητα κατά τη διάρκεια των ωρών λειτουργίας των αθλητικών υποδομών.
  • Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής στις εγκαταστάσεις, με το αναγκαίο υγειονομικό υλικό που θα παρέχεται δωρεάν στους αθλούμενους (μάσκες, γάντια, αλκοολούχα απολυμαντικά διαλύματα).
  • Να προσληφθεί άμεσα προσωπικό καθαριότητας και φύλαξης, που θα καλύπτει τις σημερινές έκτακτες ανάγκες.
  • Οικονομική ενίσχυση των σωματείων από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και πάγωμα - ρύθμιση των οφειλών τους για το 2020. Ολα τα σωματεία που είναι ενεργά και συμμετείχαν στις δραστηριότητες των αντίστοιχων Ομοσπονδιών απασχολώντας εργαζόμενους τον τελευταίο χρόνο να ενταχθούν στα μέτρα ενίσχυσης, χωρίς χρονικούς περιορισμούς.
  • Απαλλαγή των σωματείων από την καταβολή των χρηματικών ποσών για τη χρήση των υποδομών, είτε εκείνα ανήκουν στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (Εθνικά Κέντρα) είτε στους δήμους.
  • Υγειονομική βοήθεια, όση και όπου απαιτείται, από την πολιτεία, στους αθλητές, στους προπονητές και γενικά σε όλα τα πρόσωπα που εμπλέκονται και μετέχουν στην αθλητική δραστηριότητα.
  • Να ανακοινωθεί έγκαιρα η κρατική χρηματοδότηση και να ξεκινήσει η επόμενη φάση (περίοδος 2020 - 2021), χωρίς περικοπές από το παραγωγικό κομμάτι.
  • Να ενταχθούν άμεσα αθλητικές υποδομές σε προγράμματα που ήδη "τρέχουν", π.χ. το πρόγραμμα "Αντώνης Τρίτσης", έτσι ώστε να μην καθυστερήσει η πορεία χρηματοδότησής τους».
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ζητά ουσιαστικά μέτρα στήριξης των αθλητικών σωματείων(26/2/2021)
«Πράσινο φως» για επιστροφή στις προπονήσεις(18/2/2021)
Την έναρξη της δραστηριότητας ζητούν παίκτες και προπονητές(31/12/2020)
«Χάθηκε η μπάλα» για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό(7/11/2020)
Ψήφο στο ΚΚΕ για να γίνουν λαϊκό δικαίωμα(5/5/2012)
Προσχήματα και αλήθειες(6/1/2011)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org