Σάββατο 2 Μάη 2020 - Κυριακή 3 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΚΟΚΚΙΝΑ» ΔΑΝΕΙΑ
«Ακονίζουν μαχαίρια» οι τραπεζικοί όμιλοι

Τρίμηνη παράταση, έως το τέλος Ιούλη, και βέβαια με τα χαρακτηριστικά του υφιστάμενου νόμου που αφήνουν εκτός δεκάδες χιλιάδες, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, αναφορικά με το ζήτημα της «προστασίας» στην πρώτη κατοικία για τα «κόκκινα» δάνεια λαϊκών νοικοκυριών. Πρόκειται για παρέμβαση χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα για το λαό καθώς, πέρα από τους άλλους λεόντειους όρους, η ένταξη στην εν λόγω ρύθμιση αφορά δάνεια που είχαν «κοκκινίσει» μέχρι το τέλος του 2018. Ετσι, η εν λόγω ρύθμιση στην πράξη έχει ήδη καταστεί ανενεργή.

Παράλληλα, το σχέδιο - γέφυρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, θα καλύπτει τα δάνεια που «κοκκίνισαν» στη συνέχεια αλλά «μόνο για δανειολήπτες που επλήγησαν από τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης», δηλαδή ευθύς εξαρχής εξαιρούνται κατηγορίες εργαζομένων και βέβαια το σύνολο των συνταξιούχων, ελπίζοντας να δημιουργήσει κάποιο ανάχωμα στη νέα φουρνιά με τα «κόκκινα» δάνεια που θα σωρεύσουν στους προϋπολογισμούς τους οι τραπεζικοί όμιλοι.

Ουσιαστικά, οι εν λόγω κρατικές ενισχύσεις αποτελούν επιδοτήσεις για τις τράπεζες, ενώ βέβαια η σχετική νομοθετική ρύθμιση αναμένεται να συνοδεύεται από όρους και προϋποθέσεις, όπως η έγκαιρη καταβολή του τμήματος που αναλογεί σε κάθε νοικοκυριό, για την όποια επιδότηση στη συνέχεια από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο - γέφυρα σχεδιάζεται να έχει ορίζοντα εφαρμογής μέχρι το τέλος του 2020, ενώ όπως όλα δείχνουν από την 1η Γενάρη του 2021 θα τεθεί σε εφαρμογή ο νέος πτωχευτικός κώδικας.

Οι σχετικές διατάξεις που επεξεργάζονται τα συναρμόδια υπουργεία (Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας, Δικαιοσύνης) και εξετάζονται από τους ευρωπαϊκούς «θεσμούς» διαμορφώνονται με τις προδιαγραφές της Οδηγίας της ΕΕ 1023/2019 σχετικά με την «προληπτική αναδιάρθρωση, την απαλλαγή από τα χρέη και τις ανικανότητες ή την έκπτωση οφειλετών». Σε αυτήν τη βάση θα καθορίζονται οι προϋποθέσεις για τη λεγόμενη «δεύτερη ευκαιρία» σε μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες, οι οποίοι ...«απαλλαγμένοι» από χρέη - λόγω πλειστηριασμών και τυχόν «κουρέματος» - θα έχουν τη δυνατότητα επανόδου στην επιχειρηματική δραστηριότητα σε διάστημα μέχρι 3 χρόνια μετά την κήρυξη της πτώχευσης.

Μάλιστα, στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς περιλαμβάνεται η πώληση και ενοικίαση της πρώτης κατοικίας (sale and lease back). Σε αυτήν την περίπτωση, ο δανειολήπτης μεταβιβάζει την κυριότητα του ακινήτου στον πιστωτή και στη συνέχεια θα γίνεται νοικάρης στο σπίτι του «για μια ελάχιστη περίοδο», με κάποιο «χαρτζιλίκι» από την κρατική επιδότηση ενοικίου. Στην περίπτωση ολοκλήρωσης των «υποχρεώσεων» του δανειολήπτη προς την τράπεζα, η κυριότητα του ακινήτου θα επανέρχεται στον αρχικό ιδιοκτήτη.

Υφεση 4,7% βλέπει το υπουργείο Οικονομικών

Πτώση του ΑΕΠ σε ποσοστό 4,7% για το 2020 αναμένει το υπουργείο Οικονομικών με προϋπόθεση ότι η υγειονομική κρίση δεν θα επεκταθεί πέραν του δεύτερου τριμήνου του 2020, όπως αναφέρεται στο Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων που απεστάλη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Με βάση το συγκεκριμένο σενάριο για το 2021 αναμένεται ανάκαμψη 5,1%.

Μεταξύ άλλων:

Η ιδιωτική κατανάλωση εκτιμάται ότι θα σημειώσει τη μεγαλύτερη συρρίκνωση 4,1% σε ετήσια βάση, αντικατοπτρίζοντας τις απώλειες εισοδήματος από το κλείσιμο επιχειρήσεων ή από επιχειρήσεις που λειτουργούν με μειωμένα επίπεδα παραγωγής, την αναβολή της καταναλωτικής δαπάνης και τη συμπίεση των πωλήσεων, με εξαίρεση τα τρόφιμα, τα φαρμακευτικά/ιατρικά προϊόντα

Ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου επανέρχεται σε αρνητικό έδαφος (-4,6%) εξέλιξη που σημαίνει ότι η μάζα με τις νέες επενδύσεις θα υπολείπεται από αυτή των αποσβέσεων. Μεταξύ άλλων αναφέρονται η διακοπτόμενη οικονομική δραστηριότητα, οι δυσμενείς συνθήκες χρηματοδότησης και η υψηλή αβεβαιότητα που λειτουργούν επιβαρυντικά στα επενδυτικά σχέδια.

Οι εξαγωγές αναμένεται να συρρικνωθούν σε ποσοστό 19,2% αντανακλώντας τους περιορισμούς στις μεταφορές, τις ακυρώσεις ταξιδιών, τις αλυσίδες εφοδιασμού, με τον τουρισμό, τις μεταφορές και τη ναυτιλία να επηρεάζονται περισσότερο. Ταυτόχρονα, οι εισαγωγές αναμένεται να συρρικνωθούν 14,2%, ανταποκρινόμενες στην υποτονική εγχώρια ζήτηση και τη συρρίκνωση των εξαγωγών.

Η επίσημη ανεργία αναμένεται να ανέβει στο 19,9% από 17,3% το 2019.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ακρίβεια και αντιλαϊκά μέτρα τα προαπαιτούμενα για τα κέρδη του κεφαλαίου(2022-01-11 00:00:00.0)
Νέος μηχανισμός κλιμάκωσης των εκβιασμών(2021-12-09 00:00:00.0)
Νέα πακέτα κρατικής στήριξης στο κεφάλαιο(2021-01-27 00:00:00.0)
Διαδοχικά πακέτα στήριξης των ομίλων, θηλιά σε εργαζόμενους και επαγγελματίες(2021-01-21 00:00:00.0)
Θολώνει τα νερά για το προαποφασισμένο νέο χτύπημα στην πρώτη κατοικία(2019-03-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ