Σάββατο 2 Μάη 2020 - Κυριακή 3 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ
Διεθνής απήχηση της απεργιακής εκδήλωσης στην Αθήνα

Το δημοσίευμα του BBC
Το δημοσίευμα του BBC
Μεγάλη ήταν και στο εξωτερικό η απήχηση των εκδηλώσεων που οργάνωσαν Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα στην Ελλάδα, για να τιμήσουν την απεργία της Πρωτομαγιάς, ιδιαίτερα στην Αθήνα, όπου η εργατική κινητοποίηση στο Σύνταγμα ήταν για πολλή ώρα «ψηλά» στην ειδησεογραφία μεγάλων πρακτορείων.

Οι ανταποκρίσεις τους σημείωναν ιδιαίτερα την προετοιμασία της εκδήλωσης, με τη σήμανση στο οδόστρωμα για να τηρούνται οι αποστάσεις, τα ευρηματικά συνθήματα ακόμα και πάνω στα ατομικά μέσα προστασίας, όπως οι μάσκες, τη μαχητικότητα όσων συμμετείχαν. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλά ειδησεογραφικά δίκτυα απευθύνθηκαν στο ΠΑΜΕ και ζήτησαν να χρησιμοποιήσουν τις φωτογραφίες και τα βίντεο που δημοσίευε μέσω twitter.

«Χρησιμοποιώντας πολύχρωμα σημάδια τοποθετημένα στο έδαφος για να τηρηθούν τα μέτρα, εκατοντάδες διαδηλωτές συμμετείχαν σε μια συγκέντρωση που διοργανώθηκε από την προσκείμενη στους κομμουνιστές συνδικαλιστική οργάνωση, το ΠΑΜΕ. Οι διαδηλωτές κυμάτιζαν σημαίες, φώναζαν συνθήματα και κρατούσαν πανό όπου αναγραφόταν "Καμία θυσία για τα αφεντικά"», ανέφερε ενδεικτικά το ρεπορτάζ του «Ρόιτερς», που συνοδευοταν από πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Το BBC, στο αφιέρωμα για την 1η Μάη σε όλο τον κόσμο, φιλοξενεί στην πρώτη σελίδα τρεις φωτογραφίες από τις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στην «Ντόιτσε Βέλε» αναφέρεται πως «στην Ελλάδα, αρκετές εκατοντάδες μέλη της οργάνωσης ΠΑΜΕ, στην οποία συμμετέχουν κομμουνιστές, συγκεντρώθηκαν μπροστά από το Κοινοβούλιο στην Αθήνα. Απαίτησαν οι εργαζόμενοι να μην πληρώσουν το τίμημα της σοβαρής παγκόσμιας ύφεσης που προκαλείται από την πανδημία».

Το «CNN Greece» έγραψε: «Με... πρωτόγνωρο τρόπο διεξάγονται σήμερα οι συγκεντρώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά, λόγω κορονοϊού (...) Τα μέλη του ΠΑΜΕ φρόντισαν από νωρίς να βάλουν στο έδαφος αυτοκόλλητα για να ξέρουν οι διαδηλωτές πού θα σταθούν, ώστε να έχουν την κατάλληλη απόσταση μεταξύ τους. Η πλειονότητα των διαδηλωτών φοράει μάσκες και γάντια: "Τα καλυμμένα στόματα έχουν φωνή" είναι το σύνθημα της συγκέντρωσης, το οποίο μάλιστα είναι τυπωμένο και πάνω σε αρκετές μάσκες».

«Εργαζόμενοι και φοιτητές φορώντας μάσκες και γάντια παρατάχθηκαν έξω από το Κοινοβούλιο για να τιμήσουν την Πρωτομαγιά (...)», αναφέρουν σε ανταπόκριση οι «New York Times», ενώ πολλά ακόμα διαδικτυακά μέσα του εξωτερικού είχαν στην πρώτη τους σελίδα αναφορές στη συμβολική Πρωτομαγιάτικη εκδήλωση του ΠΑΜΕ στην Αθήνα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ