Σάββατο 2 Μάη 2020 - Κυριακή 3 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ο κυνισμός του κεφαλαίου για γρήγορη ... επανεκκίνηση

Πιο χαρακτηριστικές οι δηλώσεις Σόιμπλε για την εξέλιξη της πανδημίας, ότι «δεν είναι το παν η προστασία της ζωής», που έγιναν «σημαία» για τους βιομηχάνους που «διψάνε» για νέα υπερκέρδη

Στη Γερμανία ανοίγουν σταδιακά πολλές επιχειρήσεις, με κάποιους επιστήμονες να επισημαίνουν τους κινδύνους

Copyright 2020 The Associated

Στη Γερμανία ανοίγουν σταδιακά πολλές επιχειρήσεις, με κάποιους επιστήμονες να επισημαίνουν τους κινδύνους
Η αντιπαράθεση για τον ρυθμό «χαλάρωσης» των περιοριστικών μέτρων και για το άνοιγμα της οικονομίας στη Γερμανία, που υπέβοσκε πολλές μέρες, βγήκε στην επιφάνεια την περασμένη βδομάδα, αποδεικνύοντας ακόμα μια φορά ότι το κριτήριο με βάση το οποίο διαμορφώνονται οι πολιτικές διαχείρισης της πανδημίας σε κάθε φάση της, δεν είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, αλλά η «σωτηρία του συστήματος». Στη ζυγαριά δηλαδή μπαίνουν πάντα ερωτήματα, όπως πόσο «σηκώνει η οικονομία;», πόσους «νεκρούς μπορεί να αντέξει το κράτος;» κτλ.

Αυτό διαμορφώνει ένα αντιφατικό μείγμα και είτε προτάσσεται η εφαρμογή καραντίνας είτε η άρση της, χαμένοι σε πολλά επίπεδα βγαίνουν οι εργαζόμενοι, ο λαός, αφού σε κάθε περίπτωση τα συστήματα Υγείας σε όλο το καπιταλιστικό κόσμο «δεν αντέχουν», καθώς την καραντίνα την πληρώνουν με «καραντίνα» σε εργατικά - λαϊκά δικαιώματα και με μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, ενώ όπου και όταν αυτή δεν εφαρμόζεται, την πληρώνουν με έκθεση σε κινδύνους, εξαιτίας των ελλείψεων υγιεινής και ασφάλειας.

«Οι άνθρωποι, έτσι κι αλλιώς πεθαίνουν...»

Με επιστολή τους προς την καγκελαρία οι μεγάλες επιχειρηματικές ενώσεις τονίζουν πως «κάθε βδομάδα που συνεχίζεται το κλείδωμα (της οικονομίας και της κοινωνίας), η γερμανική οικονομία χάνει διψήφιο αριθμό προστιθέμενης αξίας δισ. δολαρίων». Προειδοποίησαν για «διάλυση» εταιρειών και ζήτησαν από την κυβέρνηση να στείλει την Πέμπτη σαφές μήνυμα για γρήγορη επανεκκίνηση της οικονομίας.

Ορισμένες δηλώσεις ξεχώρισαν για τον κυνισμό με τον οποίο απέδωσαν την ουσία της παραγωγής και της οργάνωσης της κοινωνίας με σκοπό το κέρδος και όχι την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών.

Η πρώτη ήταν του Χριστιανοδημοκράτη (CDU) προέδρου της Βουλής, πρώην υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ότι «δεν είναι σωστή στην απολυτότητά της η άποψη πως όλα υποχωρούν μπροστά στην προστασία της ζωής». Πρόσθεσε πως η απόλυτη και απαραβίαστη αξία στο γερμανικό Σύνταγμα «είναι η αξιοπρέπεια του ανθρώπου», αλλά αυτό «δεν αποκλείει ότι θα πρέπει (κάποτε) να πεθάνουμε». Το κράτος, είπε, «πρέπει να εγγυηθεί την καλύτερη δυνατή υγειονομική περίθαλψη σε όλους, αλλά οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να πεθαίνουν εξαιτίας του κορονοϊού».

Την τοποθέτηση του Σόιμπλε ακολούθησε «χιονοστιβάδα» δηλώσεων από ολόκληρο σχεδόν το φάσμα των κοινοβουλευτικών κομμάτων, όπως του στελέχους των Πρασίνων και δημάρχου του Τίμπιγκεν, Μπόρις Πάλμερ: «Θα σας το πω πολύ ωμά: Ενδεχομένως σώζουμε ανθρώπους στη Γερμανία που θα πεθάνουν ούτως ή άλλως σε έξι μήνες - λόγω της ηλικίας τους και άλλων παθήσεών τους».

Μπορεί στη συνέχεια να ζήτησε «συγγνώμη» και οι Πράσινοι να αποστασιοποιήθηκαν από την ωμότητα της έκφρασής του, ωστόσο η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων, Κάτριν Γκέρινγκ-Εκαρντ, σημείωσε με νόημα ότι «η ζωή έχει πολύ περισσότερες πτυχές από την απλή επιβίωση» και τάχθηκε υπέρ της «αναλογικότητας» μεταξύ μέτρων προστασίας της υγείας και της οικονομικής ζωής...

«Δεν πρέπει να κοιτάμε κάθε μέρα τον αριθμό των κρουσμάτων»!

Πρώτος έσπευσε να συνταχθεί με τον Β. Σόιμπλε ο Χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας και υποψήφιος για διάδοχος της Αγκ. Μέρκελ στην CDU, Αρμιν Λάσετ. «Ο Σόιμπλε έχει δίκιο», δήλωσε στην εφημερίδα «FAZ», προσθέτοντας ότι το γερμανικό Σύνταγμα προβλέπει την αναλογικότητα, δηλαδή την «εξισορρόπηση μεταξύ των κινδύνων για την υγεία και της ζημιάς του κλειδώματος της οικονομίας».

Ο Λάσετ εδώ και βδομάδες ζητά την ταχύτερη άρση των περιορισμών, λέγοντας πως δεν πρέπει να «κοιτάζουμε κάθε μέρα τους αριθμούς των κρουσμάτων», ούτε η κυβέρνηση «να βασίζεται τόσο στις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων», οι οποίοι «αλλάζουν γνώμη κάθε δυο μέρες, προκαλώντας ανασφάλεια»!

Ο Λάσετ ισχυρίστηκε ακόμη ότι «εάν οι άνθρωποι υποφέρουν τώρα από κατάθλιψη, εάν αυξηθούν οι αυτοκτονίες, εάν το σύστημα Υγείας μετά δεν μπορεί πλέον να χρηματοδοτηθεί επειδή το κράτος υπερφορτώνεται, τότε και αυτό θα θέσει σε κίνδυνο ζωές», θεωρώντας δεδομένη την υποχρηματοδότηση της Υγείας, την ώρα που δεκάδες δισ. ευρώ δίνονται για την ενίσχυση των επιχειρήσεων.

Αλλά και ο επικεφαλής του εθνικιστικού - ευρωσκεπτικιστικού «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD), Αλεξάντερ Γκάουλαντ, υποστήριξε πως «ο πρόεδρος Σόιμπλε έχει απόλυτο δίκιο». «Εάν η θεραπεία μιας ασθένειας αρχίσει να κάνει περισσότερο κακό (σ.σ. στην οικονομία) από την ίδια την ασθένεια, τότε αυτή η θεραπεία πρέπει να σταματήσει», δήλωσε καλώντας ουσιαστικά να μπουν στη ζυγαριά οι οικονομικές επιπτώσεις της αντιμετώπισης της πανδημίας και τα επιχειρηματικά κέρδη, τα φορολογικά έσοδα κ.λπ.

Ο αρχηγός των Φιλελευθέρων (FDP), Κρίστιαν Λίντνερ, απορρίπτοντας τα «σκληρά, καταπιεστικά μέτρα», υποστήριξε κι αυτός ότι «η κριτική του κ. Σόιμπλε αντανακλά τον πυρήνα των προνοιών του Συντάγματος». Εξάλλου, ο αντιπρόεδρος του FDP είχε κατηγορήσει τους επιδημιολόγους της χώρας για πολιτικές σκοπιμότητες...

Κι ενώ ο ίδιος ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής καταδικάζει εκατομμύρια και στη Γερμανία σε φτώχεια, ανεπαρκείς ή ακριβές υπηρεσίες Υγείας, ανεργία, αμορφωσιά, ο Σύνδεσμος Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI) σημειώνει πως η πανδημία θέτει σε κίνδυνο «την ευημερία της χώρας» και προειδοποιεί πως ένα δεύτερο «κλείσιμο της οικονομίας» θα είχε απρόβλεπτες συνέπειες.

«Πόσες ζωές είναι διατεθειμένοι να θυσιάσουν;»

Πάντως, την περασμένη βδομάδα ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος - επιδημιολόγος του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ» (RKI), Λόταρ Βίλερ, απέρριψε απόψεις για τη λεγόμενη «ελεγχόμενη ανοσία της αγέλης», χωρίς να κατονομάσει τους φορείς της άποψης. Χαρακτήρισε αυτή την προσέγγιση «επικίνδυνη και αφελή», προσθέτοντας πως για τους επιστήμονες «είναι αδιανόητο να προκαλούμε ελεγχόμενη ανοσία αγέλης», καθώς «ο ιός είναι πολύ επικίνδυνος και πολύ δύσκολο να ελεγχθεί».

«Οποιος διαδίδει την ανοσία της αγέλης, πρέπει επίσης να πει πόσες ανθρώπινες ζωές είναι διατεθειμένος να θυσιάσει γι' αυτό», κατέληξε.

Επίσης, ανέφερε ότι οι υγειονομικές αρχές είναι σε θέση να εντοπίζουν περίπου 1.000 νέες λοιμώξεις τη μέρα και «τελικά, αυτός είναι ο κρίσιμος παράγοντας για τον περιορισμό της επιδημίας». Ωστόσο, είπε, η αποτελεσματικότητα των αρχών διαφέρει πολύ σε περιφερειακό επίπεδο και «πρέπει να ενισχύσουμε μαζικά τις υγειονομικές αρχές».

Στο μεταξύ, ο ρυθμός αναπαραγωγής της νόσου ταλαντεύτηκε την περασμένη βδομάδα μεταξύ του 1 (δηλαδή ένας ασθενής μολύνει έναν ακόμη) και του 0,9, με τους επιστήμονες να προειδοποιούν ότι πρέπει να παραμείνει οπωσδήποτε κάτω από το 1.

Εξάλλου, η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και το RKI, ανακοινώνοντας τα πρώτα μέτρα χαλάρωσης (20 Απρίλη), είχαν τονίσει ότι ακόμη και μικρές αλλαγές στον ρυθμό αναπαραγωγής θα μπορούσαν να έχουν σοβαρές συνέπειες: Με ρυθμό αναπαραγωγής «στο 1,1 ενδέχεται να φτάσουμε στα όρια του συστήματος Υγείας μας σε ό,τι αφορά τις κλίνες στις ΜΕΘ έως τον Οκτώβρη». Με «ρυθμό 1,2 θα φτάσουμε στα όρια του συστήματος Υγείας τον Ιούλη και με 1,3 ήδη από τον Ιούνη». Σύμφωνα με την καγκελαρία, τα επόμενα μέτρα χαλάρωσης δεν θα ανακοινωθούν πριν από τις 5 Μάη.


E. M.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ