Σάββατο 2 Μάη 2020 - Κυριακή 3 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΙΚΟΣ «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ» ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ
Εχουμε πόλεμο, αλλά έχουμε και όπλα!

Λίγες μέρες πριν το Πάσχα, ξεκίνησε και στην Πάτρα η μεγάλη καμπάνια υλοποίησης της κατεύθυνσης της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματός μας, ώστε ο «Ριζοσπάστης» να αποκτήσει και στην περιοχή μας πλατιά χαρακτηριστικά συνδρομητικής εφημερίδας. Πρόκειται για μια δουλειά που δεν ξεκινάει από το μηδέν, μιας και χρόνια τώρα, γίνεται συστηματική προσπάθεια ώστε το καθοδηγητικό όργανο της ΚΕ να φτάνει καθημερινά σε μέλη και στελέχη του Κόμματος και της ΚΝΕ.

Το νέο ποιοτικό στοιχείο σε αυτήν τη δουλειά είναι η επιδίωξη για όσο γίνεται μεγαλύτερο ξεπέρασμα των ορίων του κομματικού μας δυναμικού και του περίγυρού του, έτσι ώστε ο «Ριζοσπάστης» να γίνει ο καθημερινός σύντροφος ακόμα περισσότερων εργατικών - λαϊκών οικογενειών, σε μια περίοδο που η ιδεολογικοπολιτική αντιπαράθεση οξύνεται, τα ιδεολογήματα της αστικής τάξης προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα του κύκλου της καπιταλιστικής οικονομίας, προετοιμάζοντας το οπλοστάσιό της απέναντι στο λαό μας για τη νέα καπιταλιστική κρίση που προβάλλει.

Πρόκειται για καθήκον που οφείλει να αγκαλιάσει όλες τις δυνάμεις μας και μάλιστα με το χαρακτήρα του «επείγοντος» στην αρτιότερη οργάνωσή του, μιας και οι απαιτήσεις της ταξικής πάλης - που πολλαπλασιάζονται μέρα με τη μέρα - δεν πρέπει να βρίσκουν κανέναν πρωτοπόρο εργάτη, λαϊκό αγωνιστή, μουδιασμένο και έκπληκτο. Δεν πρέπει να αφήνουν ίχνος υποψίας αντιστροφής της πραγματικότητας. Χρειάζεται να ενισχύεται το ξεκαθάρισμα της αντικειμενικής, μεγάλης εικόνας και του ταξικού προσήμου των εξελίξεων.

Η περίοδος της πανδημίας του κορονοϊού είναι χρήσιμη για την εξαγωγή συμπερασμάτων. Τα αστικά επιτελεία και οι παρατρεχάμενοί τους (πρωτίστως τα αστικά ΜΜΕ, αλλά όχι μόνο) απογείωσαν την έννοια της «ατομικής ευθύνης», που ελάχιστη αξία έχει αν δεν εντάσσεται στο πλαίσιο της συλλογικής, προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων, οργανωμένης ευθύνης! Εφηύραν (ξανά) τη «δίκαιη μοιρασιά» των βαρών της πανδημίας, βάζοντας στο ίδιο καλάθι τον μεγαλοεπιχειρηματία των σούπερ μάρκετ για παράδειγμα με τον εξαντλημένο από κούραση εργαζόμενο των τρεις και εξήντα σε αυτά!

Επλασαν «ανθρώπινο» πρόσωπο στην κυβέρνηση της ΝΔ, που τσακίζει το λαό μας με βάρβαρα μέτρα παραπέρα εξαθλίωσής του! Απάλλαξαν από τις ευθύνες της την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ καταρχήν για τον τομέα της Υγείας, στο όνομα των αναγκαίων μέτρων που έπρεπε να παρθούν την εποχή της κρίσης! Αξιοποίησαν ταινίες μαζικών καταστροφών για να ενισχύσουν το κλίμα φόβου και τρομοκράτησης που δημιούργησε η πανδημία.

Δημιούργησαν σενάρια συνωμοσίας για να αποπροσανατολίσουν από τις πραγματικές αιτίες που οδηγούν στις συνέπειες - ακόμα και σε ανθρώπινες ζωές - της πανδημίας στους λαούς παγκόσμια! Ολα μπορούν να φταίνε κατά τους αστούς, αρκεί ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής να βγαίνει αλώβητος! Ολα ανάποδα!

Το ίδιο διάστημα, ο «Ριζοσπάστης», με άρθρα του ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, στελεχών του ΠΓ και της ΚΕ, συνδικαλιστικών και άλλων στελεχών του Κόμματος και της ΚΝΕ, φώτιζαν την πραγματικότητα δίνοντας κατεύθυνση δράσης που συγκρούεται με τον πραγματικό, ορατό εχθρό, τον καπιταλισμό και τα αδιέξοδά του, την ανάγκη μιας ανατρεπτικής πορείας σε όφελος του λαού, για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Τα πρωτοσέλιδα του «Ριζοσπάστη» αποκάλυπταν την «απύθμενη υποκρισία από κυβέρνηση - εργοδοσία για τους "ήρωες της πανδημίας"» με χαρακτηριστικούς τίτλους όπως «Ανασφάλεια και ξεπάτωμα για τους εργαζόμενους της πρώτης γραμμής», αλλά και προβολή των δράσεων του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος που ΟΛΟΙ οι υπόλοιποι έκαναν πως δεν είδαν, όπως έγινε με τη μέρα πανελλαδικής δράσης στα σούπερ μάρκετ και τα νοσοκομεία.

Ο «Ριζοσπάστης» έδινε το πραγματικό στίγμα των παζαριών στην Ευρωπαϊκή Ενωση των μονοπωλίων με αφορμή την πανδημία και τη νέα κρίση, γράφοντας «Λευκός καπνός για το κεφάλαιο, μαύρα μαντάτα για τους λαούς». Δεν έχασε από την εικόνα ούτε στιγμή τους επικίνδυνους ανταγωνισμούς των ομίλων στη γειτονιά μας, γράφοντας για τη Σύνοδο υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, στην οποία «Ανακατεύεται η τράπουλα των ανταγωνισμών με αφορμή τον κορονοϊό».

Συγχρόνως, με δεδομένο ότι «Καπιταλισμός και λαϊκές ανάγκες δεν συναντιούνται πουθενά», προετοιμάζει ώστε «Ο λαός να μη χάσει χρόνο! Εχει πληρώσει πολλά, να μην πληρώσει ξανά!», αφού όλα τα αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα που πάρθηκαν αυτή την περίοδο, ήρθαν για να μείνουν, όπως αποτυπώθηκε σε διάφορους τίτλους της εφημερίδας.

Η «επόμενη μέρα» είναι εδώ! Η νέα οικονομική κρίση, που θα παρουσιαστεί ως αποτέλεσμα της πανδημίας, έχει όνομα και λέγεται ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ. Εχει αιτία που βρίσκεται στον ίδιο τον σκοπό της παραγωγής, το κέρδος. Εχει θύματα πάντα τους απανταχού εκμεταλλευόμενους από το κεφάλαιο. Εχει τσακωμούς ανάμεσα σε μονοπωλιακούς ομίλους και αστικά κράτη υπερασπιστές τους. Εχει φτώχεια, πολέμους, προσφυγιά! Εχει και κέρδη, πολλά κέρδη για κάποιους κεφαλαιοκράτες.

Τα παλιά ιδεολογήματα των καπιταλιστών θα αντικατασταθούν με νέα, για να ξαναφορτωθούν τα βάρη της κρίσης ΤΟΥΣ στις πλάτες των εργαζομένων. Καμία υποτίμηση! Το σκηνικό της «εθνικής ομοψυχίας» που χτίζεται, παρασύρει ακόμα και συνειδήσεις που μπορεί μέχρι χτες να σημείωναν βήματα στη ριζοσπαστικοποίησή τους. Δεν θα τους χαρίσουμε κανέναν τίμιο εργάτη, κανέναν άνθρωπο του μόχθου, κανέναν νέο άνθρωπο με όνειρα και αποφασιστικότητα να τα πραγματοποιήσει!

Εχουμε πόλεμο, αλλά έχουμε και όπλα! Η μάχη των ιδεών είναι μάχη δράσης! Ο «Ριζοσπάστης» θα φτάσει πλατιά, σε πείσμα των καιρών, με την πρωτοπόρα δράση όλων των μελών και φίλων του Κόμματος! ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ μπαίνει σε δεκάδες εργατικά - λαϊκά σπίτια στην Πάτρα. Με σχέδιο και αποφασιστικότητα, θα μπει σε εκατοντάδες! Εχουμε και από τα δύο και κυρίως έχουμε το βασικό: Την ΑΛΗΘΕΙΑ με το μέρος μας.

Η ανάπτυξη της πάλης για την υπεράσπιση της ζωής του λαού και τη διεκδίκηση των βασικών του αναγκών και δικαιωμάτων θα κριθεί από την ικανότητα της πρωτοπορίας να φωτίσει με επάρκεια, τόλμη και αντοχή τη δυνατότητα και αναγκαιότητα του σοσιαλισμού - κομμουνισμού και από την ετοιμότητά της να αξιοποιήσει κάθε ρωγμή που θα δημιουργηθεί.

Σε αυτό το καθήκον που εντάσσουμε όλες μας τις δυνάμεις, ο «Ριζοσπάστης» παίζει αποφασιστικό ρόλο. Δυναμώνουμε το συνδρομητικό δίκτυο της εφημερίδας μας και στην πόλη μας. Το στοίχημα που βάζουμε, μπορεί να φαίνεται φιλόδοξο, είναι όμως απόλυτα ρεαλιστικό και θα κερδηθεί!


Της
Φωτεινής ΤΣΩΛΟΥ*
* Η Φωτεινή Τσώλου είναι μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org