Τρίτη 25 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
Στον πυρήνα του θρυλικού νοσοκομείου του ΔΣΕ

Το πρωί της Κυριακής, σειρά είχε ο ιστορικός περίπατος στο σημείο όπου αποκαλύφθηκε ο πυρήνας του θρυλικού νοσοκομείου του ΔΣΕ. Από τη Θεοτόκο Κόνιτσας ένα κομβόι αυτοκίνητων κινήθηκε με προορισμό τη θέση Λιανοτόπι. Εκεί συγκεντρώθηκαν περιπατητές κάθε ηλικίας και σχηματίζοντας μια ανθρώπινη φάλαγγα διέσχισαν το κατάπευκο δάσος της περιοχής. Στη διάρκεια της ευκολοδιάβατης διαδρομής οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία αποκτήσουν βασικές γνώσεις της ιστορίας της περιοχής, των συνθηκών που ευνόησαν την ανάπτυξη της δράσης του ΔΣΕ, τη διάταξη του στρατιωτικού μετώπου και των μαχών που αναπτύχθηκαν εκεί. Μέσα από αυτές τις σύντομες αφηγήσεις μπόρεσαν να προσεγγίσουν την ιστορική αλλά και τη γεωγραφική συνέχεια του χώρου, αναπόσπαστο τμήμα της Ελεύθερης Ελλάδας.

Η επίσκεψη στον πυρήνα του μεγάλου νοσοκομείου του ΔΣΕ έδωσε την ευκαιρία στους περιηγητές να δουν το σημείο του πυκνού δάσους όπου στεγαζόταν ένα συγκρότημα 15 πέτρινων θαλάμων, το οποίο είχε δυναμικότητα 1.500 θέσεων, για την κάλυψη των αναγκών των στρατιωτικών επιχειρήσεων το 1948. Τα κτίσματα βρέθηκαν μετά από προσεκτική μελέτη των κειμένων που άφησαν οι γιατροί του ΔΣΕ, Σακελλαρίου και Τζαμαλούκας, σε συνδυασμό με χαρτογραφικό και άλλο υλικό από το Αρχείο του ΚΚΕ.

Περιήγηση στο σημείο όπου λειτούργησε το νοσοκομείο του ΔΣΕ
Περιήγηση στο σημείο όπου λειτούργησε το νοσοκομείο του ΔΣΕ
Το μεγάλο προνόμιο αυτής της θέσης ήταν ότι βρισκόταν δίπλα σε μεγάλη πηγή, αναγκαία για το σηπτικό χειρουργείο. Το πυκνό δάσος πρόσφερε κάλυψη αλλά και την αναγκαία ξυλεία για τους θαλάμους. Δίπλα στους θαλάμους υπάρχουν μεγάλα πλατώματα για την ανάπτυξη του νοσοκομείου, άφθονο νερό και οι συνδέσεις με τα μονοπάτια.

Για την πλήρη αποκάλυψη των κτιρίων και την επαρκή σήμανση, ώστε να αποδοθεί πλήρως στους κατοίκους της περιοχής και στους επισκέπτες του Γράμμου, το ΚΚΕ θα εργαστεί μεθοδικά, όπως το έχει αποδείξει και σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ