Σάββατο 15 Αυγούστου 2020 - Κυριακή 16 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΜΠΑΡΟΥΤΙ
Ζυγισμένα - στοιχισμένα τα αστικά κόμματα

Η δρομολόγηση των επικίνδυνων αυτών διευθετήσεων έφερε παράλληλα ξανά στην επιφάνεια και τη στρατηγική σύμπλευση όλων των αστικών κομμάτων σε ό,τι αφορά τους στόχους της αστικής τάξης, έτσι όπως αυτοί περνάνε μέσα από τους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς, όπως αποτυπώθηκε κατά τη διάρκεια του γύρου τηλεφωνικών επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς, που είχε ο πρωθυπουργός την Τρίτη.

Χαρακτηριστικά, μετά την επικοινωνία με Μητσοτάκη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας ζήτησε από τον πρωθυπουργό «να προκαλέσει άμεσα την έκτακτη σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ώστε η ΕΕ να πάρει σαφή θέση καταδίκης της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς, καθώς και να συζητήσει για κυρώσεις». Ενώ έβαλε κι αυτός «στόχο την επιστροφή της Τουρκίας στο διάλογο, για την επίλυση της μίας και μόνης διαφοράς μας, για την υφαλοκρηπίδα, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου», διάλογος εντός πλαισίου ΝΑΤΟ και ΕΕ, όπου τα δικαιώματα της χώρας μπαίνουν στο κρεβάτι του Προκρούστη.

«Βασιλικότεροι του βασιλέως» σε ό,τι αφορά τα ευρωατλαντικά σχέδια στην περιοχή και την προώθησή τους εμφανίστηκαν με παρέμβασή τους και οι λεγόμενοι «53», που εξέφρασαν ανοικτά στήριξη στη συμφωνία με την Αίγυπτο, ζητώντας η κυβέρνηση «να αξιοποιήσει τη συμφωνία όχι με τη λογική της απομόνωσης της Τουρκίας, αλλά ως πιλότο μίας συνολικής διευθέτησης που αντικειμενικά οφείλει να περιλαμβάνει και την Τουρκία», με «υπόδειγμα» και τη ΝΑΤΟικής κοπής συμφωνία των Πρεσπών επί ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντας «μαξιμαλιστική θέση (σ.σ. από την οποία) φαίνεται σταδιακά να απομακρύνεται η ελληνική πλευρά» τη θέση ότι το σύμπλεγμα του Καστελόριζου διαθέτει τόση υφαλοκρηπίδα και επήρεια «ώστε να διαμορφώσει συνθήκες γειτνίασης μεταξύ της ελληνικής και κυπριακής ΑΟΖ».

Εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ, η πρόεδρός του Φ. Γεννηματά, παίζοντας τον δικό της ρόλο στον εφησυχασμό του λαού περί των «συμμάχων» της αστικής τάξης, δήλωσε μετά την επικοινωνία της με τον πρωθυπουργό ότι «η ξεκάθαρη και σταθερή ελληνική στάση μπορεί να εξασφαλίσει τον πιο ενεργό ρόλο της ΕΕ και να μην επιτρέψει τη συνέχιση της αδράνειας του ΝΑΤΟ».

Ο Κυρ. Βελόπουλος παρέπεμψε κι αυτός για προστασία στην ΕΕ, ζητώντας «την επίκληση του άρθρου 42 για την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα».

Σύμφωνα, τέλος, με ανακοίνωση του ΜέΡΑ25, ο Γ. Βαρουφάκης πρότεινε στον πρωθυπουργό αντί για διμερή διάλογο η Αθήνα να συγκαλέσει «Διεθνή Διάσκεψη όλων των χωρών της Ανατ. Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας». Αξίζει, βέβαια, να καταγραφούν και τα όσα αναφέρει η ανακοίνωση του ΜέΡΑ25 - και τα οποία δεν διαψεύστηκαν από την κυβέρνηση - πως «απαντώντας σε ερώτημα του Γραμματέα του ΜέΡΑ25, ο πρωθυπουργός είπε ότι το "Oruc Reis" βρίσκεται σε περιοχή εκτός της ΑΟΖ που συμφωνήθηκε πρόσφατα με την Αίγυπτο και στο απώτατο όριο της υφαλοκρηπίδας που θα κατοχύρωνε το Δικαστήριο της Χάγης στην Ελλάδα ακόμα κι αν αποδεχόταν 100% τα ελληνικά επιχειρήματα. Από αυτή την άποψη, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε αισιόδοξος ότι η ένταση των ημερών βαίνει προς εκτόνωση και δείχνει το δρόμο προς διαπραγματεύσεις»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ