Σάββατο 15 Αυγούστου 2020 - Κυριακή 16 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΑΝΔΗΜΙΑ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΤΟΥΡΙΣΜΟ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ
Συνθήκες εντατικοποίησης, έλλειψη μέτρων προστασίας και αγωνία για την επιβίωση

Με μαζική ανεργία, χειρότερους όρους εργασίας και αμοιβής και όξυνση της αυθαιρεσίας των εργοδοτών πληρώνουν χιλιάδες εργαζόμενοι στον κλάδο του Τουρισμού το ...ναυάγιο της φετινής σεζόν. Η έξαρση των κρουσμάτων του κορονοϊού προκαλεί στους εργαζόμενους έντονη ανησυχία για τους κινδύνους στους οποίους εκτίθεται η υγεία τους στους χώρους δουλειάς. Παράλληλα, η αγωνία για την επιβίωση των ίδιων και των οικογενειών τους το επόμενο διάστημα αποτελεί κοινό τόπο τόσο για τους λιγοστούς εργαζόμενους όσο και για τους πολλαπλάσιους συναδέλφους τους που βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής ή έχουν ήδη πεταχτεί στην ανεργία.

Οι αρχικές εκδηλώσεις «συγκρατημένης αισιοδοξίας» από τους εργοδοτικούς φορείς μετά το «άνοιγμα» του Τουρισμού και των Μεταφορών, με όρους που προσαρμόστηκαν στην κερδοφορία τους, δίνουν μετά την έξαρση των κρουσμάτων τη θέση τους σε δηλώσεις που ρίχνουν από τώρα τίτλους τέλους στη φετινή σεζόν. Μετά το περσινό ρεκόρ των 18,5 δισ. ευρώ, τα φετινά τουριστικά έσοδα εκτιμάται πως θα περιοριστούν σε 3,5 - 5 δισ. ευρώ. Αισιόδοξες και απαισιόδοξες προβλέψεις και εκτιμήσεις καταλήγουν στην ίδια επωδό, με τους επιχειρηματικούς ομίλους να αξιώνουν χρηματοδότηση από το «Ταμείο Ανάκαμψης», δάνεια και άλλες «διευκολύνσεις». Ο ...λογαριασμός για τα παραπάνω έχει προκαταβολικά σταλεί στους εργαζόμενους, με επίθεση στις θέσεις εργασίας, στο εισόδημα και τα δικαιώματά τους.

Θυσία στο βωμό της εντατικοποίησης τα υγειονομικά πρωτόκολλα


Η υγεία και η ασφάλεια του προσωπικού και των τουριστών αναγορεύτηκαν σε «αδιαπραγμάτευτο στόχο» των επιχειρήσεων που έσπευσαν να δώσουν όρκους «ευλαβικής τήρησης» των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Οι καταγγελίες, όμως, εργαζομένων και συνδικαλιστικών οργανώσεων αποδεικνύουν πως οι μόνοι όρκοι στους οποίους οι εργοδότες παραμένουν πιστοί είναι αυτοί που συνδέονται με τα κέρδη τους.

Στην πράξη, τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τη λειτουργία των ξενοδοχείων δεν περιλαμβάνουν παρά τα στοιχειώδη μέτρα όσον αφορά την πρόληψη της μετάδοσης του ιού.

Οι προβλέψεις τους εξαντλούνται στη χρήση Μέσων Ατομικής Προστασίας (μάσκα και γάντια μιας χρήσης) και την τήρηση βασικών μέτρων υγιεινής. Παρά τα αιτήματα δεκάδων σωματείων του κλάδου, δεν προβλέφθηκε η διενέργεια προληπτικών τεστ στους εργαζόμενους που από τη φύση της δουλειάς τους έρχονται σε επαφή με δεκάδες ανθρώπους που προέρχονται από διαφορετικές χώρες και έχουν πρόσφατα ταξιδέψει.

Ακόμα και τα προβλεπόμενα προληπτικά μέτρα υπονομεύονται στην πράξη. Βασικό εμπόδιο στο οποίο «σκοντάφτει» η εφαρμογή τους είναι το γεγονός ότι ο αριθμός των εργαζομένων κρατιέται καθηλωμένος στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα. Στις τουριστικές περιοχές οι επαναπροσλήψεις των εποχικών γίνονται με το σταγονόμετρο ενώ και στα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων εξακολουθεί να βρίσκεται σε καθεστώς αναστολής των συμβάσεων. Μάλιστα, οι ρυθμίσεις της κυβέρνησης έχουν λύσει τα χέρια των ξενοδόχων δίνοντάς τους τη δυνατότητα να προχωρούν σε προσωρινή άρση της αναστολής εργασίας των εργαζομένων για να καλύπτουν «έκτακτες» ανάγκες. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να καλούν τους εργαζόμενους να δουλέψουν για μια - δυο μέρες, για ένα Σαββατοκύριακο που υπάρχουν αυξημένες κρατήσεις ή για τις ανάγκες μιας εκδήλωσης, και στη συνέχεια τους αναγκάζουν να επιστρέψουν στην αναστολή.

Ετσι, ενώ η ανάγκη τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων συνεπάγεται αυξημένο φόρτο εργασίας, οι εργαζόμενοι είναι αναγκασμένοι να δουλεύουν σε συνθήκες εντατικοποίησης, να τρέχουν από πόστο σε πόστο για να βγει η δουλειά, να δουλεύουν χωρίς διάλειμμα, να κάνουν υπερωρίες και να θυσιάζουν τα ρεπό τους. Στο έδαφος αυτό, το συχνό πλύσιμο των χεριών, η σωστή χρήση της μάσκας, η συχνή καθαριότητα επιφανειών και κοινόχρηστων χώρων γίνονται αδύνατα. Ενδεικτική είναι η καταγγελία εργαζομένων σε πολυτελή ξενοδοχειακή μονάδα, στην οποία σε ορισμένες βάρδιες δεν υπάρχει ούτε ένας εργαζόμενος στο πόστο της λάντζας. Το αποτέλεσμα είναι να αναγκάζονται εργαζόμενοι που έρχονται σε επαφή με τους πελάτες να μπαινοβγαίνουν οι ίδιοι στη λάντζα ενάντια σε κάθε κανόνα υγιεινής.

Οι ίδιοι εργοδότες που αποφεύγουν όπως ο διάολος το λιβάνι το «κόστος» της πρόσληψης εργαζομένων και της προμήθειας μέσων ατομικής προστασίας, φροντίζουν να καλλιεργούν κλίμα τρομοκρατίας, ακόμα και να αποσπούν την υπογραφή του προσωπικού σε ιδιωτικά συμφωνητικά με τα οποία εξασφαλίζουν ...εχεμύθεια ώστε ό,τι συμβαίνει στο ξενοδοχείο να μη βγαίνει έξω από τους τέσσερις τοίχους του.

Καθημερινά τα «κρούσματα» της εργοδοτικής αυθαιρεσίας

Η εργοδοτική αυθαιρεσία δεν εξαντλείται στα παραπάνω αλλά αποτυπώνεται οξυμένη όσον αφορά τους όρους δουλειάς και αμοιβής, τους εκβιασμούς και την τρομοκρατία σε βάρος των εργαζομένων. Η κλαδική Συλλογική Σύμβαση καταστρατηγείται, οι μισθοί των ξενοδοχοϋπαλλήλων «ψαλιδίζονται» είτε με την εφαρμογή του προγράμματος «Συν-Εργασία» είτε με την επιβολή απευθείας μειώσεων.

Σε μια σειρά από τουριστικές περιοχές οι εργαζόμενοι κλήθηκαν να δουλέψουν για την καθαριότητα και την προετοιμασία των μονάδων ώστε να επαναλειτουργήσουν χωρίς να πληρωθούν. Σε άλλες περιπτώσεις, εργαζόμενοι ανακάλυψαν ότι ενώ είχαν επιστρέψει στη δουλειά οι εργοδότες τους εξακολουθούσαν, εντελώς παράτυπα, να έχουν τις συμβάσεις τους σε αναστολή.

Στο στόχαστρο έχει βρεθεί και το δικαίωμα των εποχικών στην επαναπρόσληψη. Ηδη έχουν καταγραφεί εργοδότες που προχώρησαν σε «ενοικίαση» πιο «φθηνών» εργαζομένων από εργολαβική εταιρεία, αφήνοντας στα αζήτητα τους εποχικούς. Με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη χρονιά, επιχειρήσεις εκβιάζουν τους εργαζόμενους να υπογράψουν «υπεύθυνες δηλώσεις» όπου αποποιούνται το δικαίωμά τους για επαναπρόσληψη την επόμενη σεζόν.

Η όξυνση της επιθετικότητας της εργοδοσίας αποτυπώνεται στα δύο παρακάτω περιστατικά: Στη Λευκάδα, εργαζόμενος έγινε στόχος επίθεσης και ξυλοδαρμού όταν ζήτησε να του δοθεί αντίγραφο της σύμβασής του, ενώ στο Ηράκλειο εποχικά εργαζόμενος μάγειρας μετά από λιποθυμία την ώρα της δουλειάς, που αποδίδεται σε υπερκόπωση λόγω των συνθηκών δουλειάς, απολύθηκε από την εργοδοσία πριν λήξει η αναρρωτική άδεια που του χορήγησαν οι γιατροί!

Καμία εξασφάλιση για τις θέσεις δουλειάς και το εισόδημα των εργαζομένων

Με τη σεζόν να βαίνει προς το τέλος της, χιλιάδες εργαζόμενοι που πέρασαν τους καλοκαιρινούς μήνες στην ανεργία, που δούλεψαν για μετρημένες μέρες, που είδαν το μισθό και το εισόδημά τους να συρρικνώνονται, αγωνιούν τώρα για την επιβίωσή τους το χειμώνα που έρχεται.

Οσον αφορά τους εποχικούς, στο τέρμα της σεζόν περιμένει όπως κάθε χρόνο η ανεργία. Φέτος, όμως, θα φτάσουν σε αυτήν χωρίς να έχουν πάρει μια οικονομική «ανάσα» από τη δουλειά του καλοκαιριού, ενώ η ένταξή τους στο επίδομα ανεργίας έχει γίνει πιο δύσκολη. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εξαγγελίες της κυβέρνησης πως τα απαιτούμενα ένσημα για να λάβουν το επίδομα ανεργίας θα μειωθούν σε 50 (από 100) δεν έχουν ακόμα γίνει πράξη. Στην ίδια μοίρα κινδυνεύουν να βρεθούν χιλιάδες ακόμα εργαζόμενοι. Μετά την αναστολή των συμβάσεων, που για τις επιχειρήσεις του κλάδου συνεχίζεται έως το τέλος Σεπτέμβρη, οι εργοδότες έχουν λάβει από την κυβέρνηση το «πράσινο φως» να προχωρούν σε απολύσεις αφού κανένα μέτρο δεν έχει ληφθεί για την απαγόρευσή τους.

Αντίστοιχα, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχει εξασφαλίσει το εισόδημα των εργαζομένων αλλά καταβάλλει με μεγάλη καθυστέρηση το πενιχρό μηνιαίο επίδομα των 534 ευρώ σε όσους βρίσκονται σε αναστολή. Στα μέσα Αυγούστου, υπάρχουν ακόμα εργαζόμενοι στους οποίους δεν έχει καταβληθεί το επίδομα για τον Ιούνη. Σε άλλες περιπτώσεις οι δικαιούχοι του επιδόματος διαπίστωσαν ότι στους λογαριασμούς τους δεν κατατέθηκε το πλήρες ποσό. Στα ερωτήματα που έθεσαν η απάντηση είναι πως έχει γίνει ...λάθος, το οποίο όμως δεν έχει διορθωθεί μέχρι σήμερα. Από το συγκεκριμένο επίδομα εξακολουθούν να αποκλείονται ολόκληρες κατηγορίες εργαζομένων, όπως οι εργαζόμενοι με «ευέλικτες» μορφές δουλειάς στα ξενοδοχεία, οι εποχικοί στον Επισιτισμό, εργαζόμενοι σε τουριστικά γραφεία.

Αιτήματα διεκδίκησης των εργαζομένων

Στο έδαφος των παραπάνω συνθηκών και μπροστά σε έναν ακόμα πιο δύσκολο χειμώνα, κλαδικά συνδικάτα, επιχειρησιακά σωματεία, επιτροπές αγώνα καλούν τους εργαζόμενους να θέσουν στην ημερήσια διάταξη του αγώνα τους τα αιτήματα για την επιβίωση των ίδιων και των οικογενειών τους.

Μεταξύ άλλων διεκδικούν: Κατάργηση όλων των αντεργατικών ΠΝΠ. Επαναπρόσληψη όλων όσοι εργάστηκαν το 2019 στον Επισιτισμό - Τουρισμό ως εποχικοί, ανεξάρτητα από τη διάρκεια και τη σχέση εργασίας. Να διασφαλιστεί το εισόδημα των εργαζομένων, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας, με βάση τις ΣΣΕ. Να ακυρωθούν οι χιλιάδες απολύσεις που έγιναν μέχρι σήμερα, να απαγορευτούν για το επόμενο διάστημα. Αμεσα μέσα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Να γίνουν δωρεάν τα τεστ για Covid-19 σε όλους τους εργαζόμενους. Να γίνουν προσλήψεις επιπλέον προσωπικού για την ορθή εφαρμογή των πρωτοκόλλων προστασίας των πελατών και των εργαζομένων. Επίδομα ανεργίας 600 ευρώ για όλους τους ανέργους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για όλο το διάστημα της ανεργίας, με διασφάλιση όλων των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Παύση πληρωμών σε ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, τράπεζες. Να απαγορευτούν οι πλειστηριασμοί λαϊκής κατοικίας. Διαγραφή των χρεών των εργατικών οικογενειών. Να ισχύσουν για όλους τα μέτρα μείωσης ενοικίου, αναστολής καταβολής δόσεων δανείου και ρυθμίσεων στην εφορία.


Ευτ. Χ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ