Σάββατο 15 Αυγούστου 2020 - Κυριακή 16 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΜΠΑΡΟΥΤΙ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Διεργασίες και «προετοιμασία εδάφους» για τα επικίνδυνα σχέδια με τη σφραγίδα των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ

Ανεβάζουν ταχύτητες κυβέρνηση και «εταίροι» της ντόπιας αστικής τάξης, ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, στρώνοντας το τραπέζι του «διαλόγου» για επικίνδυνες διευθετήσεις και σχέδια συνεκμετάλλευσης σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, σχέδια που δίνουν επιπλέον αέρα στα πανιά της επιθετικότητας της τουρκικής αστικής τάξης.

Με το ερευνητικό «Ορούτς Ρέις» και τουρκικά πολεμικά πλοία να κινούνται όλες αυτές τις μέρες εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας και κυπριακής ΑΟΖ, ο Κυρ. Μητσοτάκης έσπευσε την Τετάρτη με διάγγελμά του να στείλει μήνυμα ότι επιδιώκει «με όλους γέφυρες ειρήνης, καλής πίστης και συνεργασίας», όπως βάφτισε το ιμπεριαλιστικό παζάρι που ολοφάνερα είναι σε πλήρη εξέλιξη, στις πλάτες των λαών της περιοχής. Σε αυτό το πλαίσιο, υπερασπίστηκε τις συμφωνίες οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών με Ιταλία και Αίγυπτο, που ανοίγουν διάπλατα την πόρτα στις επικίνδυνες «διευθετήσεις» προβλέποντας μεταξύ άλλων μειωμένη επήρεια των νησιών, τονίζοντας πως «αποδεικνύουν ότι όταν υπάρχει καλή διάθεση και κλίμα εμπιστοσύνης μπορούν τελικά να επιλυθούν πολυετείς διαφορές (...) στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου». Πρόσθεσε ότι «στο ίδιο πλαίσιο νομιμότητας (...) είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με όλους τους γείτονές μας».

Συνεχίζοντας παράλληλα το «γαϊτανάκι» των αλληλοκατηγοριών με την τουρκική κυβέρνηση για το ποιος με τη στάση του καθυστερεί τις επικίνδυνες διευθετήσεις, σημείωσε ότι «διάλογος με προκλήσεις και σε κλίμα έντασης είναι, προφανώς, άνευ αντικειμένου», κατηγορώντας την Τουρκία ότι με την αντίδρασή της στη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με Αίγυπτο «παραμένει προσκολλημένη στη λογική του εξαναγκασμού και των εκφοβισμών», ταυτόχρονα «αποδεικνύει και τον προσχηματικό χαρακτήρα της δήθεν ετοιμότητάς της για διάλογο. Γιατί, πώς είναι δυνατόν μια καθ' όλα νόμιμη συμφωνία ενός κράτους με ένα άλλο να χρησιμοποιείται από ένα τρίτο κράτος ως πρόσχημα αποχώρησης από τις διερευνητικές επαφές πριν αυτές καν επανεκκινήσουν;», έβαλε ερώτημα, σε άλλη μια απόδειξη ότι είχαν δρομολογημένο εδώ και καιρό «διάλογο», μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, χωρίς ενημέρωση του λαού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ταυτόχρονα έστειλε ξανά σήμα ότι «προσβλέπουμε να επικρατήσει, επιτέλους, η λογική στη γειτονική μας χώρα. Ωστε να μπορέσει να ξεκινήσει ένας καλόπιστος διάλογος», τον οποίο, όπως αποκαλύπτουν αυτές τις μέρες μια σειρά από παράγοντες, «τρέχουν» εδώ και δυόμισι μήνες, με «πλαίσιο» τα σχέδια συνεκμετάλλευσης του ενεργειακού πλούτου της περιοχής και θωράκισης της «ΝΑΤΟικής συνοχής» απέναντι στα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Πρόβα διευθετήσεων...

Την ίδια ώρα, οι εξελίξεις κατέρριπταν και πάλι τα ευρωατλαντικά παραμύθια περί υπεράσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, επιβεβαιώνοντας πως αυτά μπαίνουν ξεκάθαρα στο τραπέζι των επικίνδυνων για τους λαούς ιμπεριαλιστικών παζαριών με τον «στρατηγικό εταίρο» Τουρκία.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε, εξάλλου, την Πέμπτη τηλεφωνική επικοινωνία με την καγκελάριο της Γερμανίας, Α. Μέρκελ, η οποία πριν είχε συνομιλήσει με τον Ερντογάν, «ξαναζεσταίνοντας» την υπόθεση του «διαλόγου» και των διερευνητικών επαφών που πριν από τις τελευταίες εξελίξεις προγραμματίζονταν για το τέλος Αυγούστου (πηγές κάνουν λόγο για «συμφωνία αποκλιμάκωσης» με βασικό όρο της την έναρξη κάποιας μορφής διαλόγου σε πρώτη φάση είτε σε επίπεδο γενικών γραμματέων των ΥΠΕΞ είτε στο επίπεδο των συμβούλων Μητσοτάκη και Ερντογάν, Σουρανή - Καλίν).

Εύγλωττες ως προς αυτό οι δηλώσεις του εκπροσώπου του γερμανικού ΥΠΕΞ, Κρ. Μπούργκερ, που απηύθυνε νωρίτερα μέσα στη βδομάδα έκκληση «και προς τις δύο πλευρές να επιλύσουν όλα τα ανοιχτά ζητήματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να ξεκινήσουν έναν διμερή διάλογο, όπως προγραμματίστηκε, μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας», προσθέτοντας πως ο υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, ήταν τις προηγούμενες μέρες σε επαφή και με τις δύο πλευρές και θα συνεχίσει.

Παράλληλα, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Ζάιμπερτ, δήλωσε πως η κυβέρνηση της χώρας του παρακολουθεί «πολύ προσεκτικά» τις εξελίξεις, και τόνισε πως «το σημαντικό και το επειγόντως απαραίτητο είναι οι εμπλεκόμενοι, η Ελλάδα και η Τουρκία, να επιδιώξουν την απευθείας συνομιλία μεταξύ τους, να συζητήσουν μεταξύ τους απευθείας - και ελπίζουμε και να λύσουν - τα διαφιλονικούμενα ζητήματα Δικαίου της Θάλασσας», προσθέτοντας πως «η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή και με τις δύο πλευρές και όπου μπορεί να φανεί χρήσιμη θα το κάνει, αλλά το αποφασιστικό είναι η απευθείας συνομιλία».

...σε «πνεύμα συμμαχικής αλληλεγγύης»...

Σε ίδια ρότα και ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν - που την ώρα που η κυβέρνηση συνέχιζε τις μεγαλοστομίες, με βάση και την ενίσχυση των στρατιωτικών δυνάμεων της Γαλλίας και την κοινή άσκηση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη με τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις - έβαζε ανοιχτά στόχο έναν «διάλογο» εντός ΝΑΤΟ για το «ψητό» του κεφαλαίου στην Ενέργεια.

Εγραψε ο Μακρόν σε ανάρτησή του, μετά από την επικοινωνία του με Μητσοτάκη την Τετάρτη: «Οι μονομερείς αποφάσεις της Τουρκίας σε θέματα πετρελαϊκής έρευνας προκαλούν εντάσεις. Αυτές πρέπει να σταματήσουν ώστε να ευοδωθεί ένας ήρεμος διάλογος μεταξύ χωρών γειτονικών και συμμάχων στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ».

Θυμίζουμε, άλλωστε, ότι Γαλλία και ΗΠΑ εποπτεύουν το Φόρουμ για το φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο (East Med Gas Forum), το οποίο λειτουργεί ακριβώς ως πλατφόρμα διευθετήσεων και συμφωνιών με αμερικανοΝΑΤΟική «ομπρέλα», με στόχευση τη συμμετοχή σε κάποια φάση και της Τουρκίας.

Στο ίδιο πλαίσιο η επικοινωνία Μητσοτάκη και με τον γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, ο οποίος σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο αμέσως μετά την τηλεφωνική επικοινωνία τους, έγραψε πως «η κατάσταση πρέπει να επιλυθεί σε πνεύμα συμμαχικής αλληλεγγύης και σε συμφωνία με το Διεθνές Δίκαιο», επιβεβαιώνοντας πως ο στόχος της «ΝΑΤΟικής συνοχής» στην περιοχή, απέναντι στα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, δρομολογεί τα επικίνδυνα σχέδια και διευθετήσεις, δίνοντας αέρα στα πανιά της τουρκικής επιθετικότητας.

Τη στήριξη και της κυβέρνησης σε αυτόν ακριβώς τον στόχο επιβεβαίωσαν κυβερνητικές πηγές, που έλεγαν πως ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Στόλτενμπεργκ για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και για τη συμπεριφορά της Τουρκίας «που υποσκάπτει τη σταθερότητα στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ».

...για τα «διαφιλονικούμενα ύδατα»

Αντίστοιχα σήματα έστειλαν και οι Αμερικανοί κι ενώ την Παρασκευή το απόγευμα αναμενόταν συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και ΗΠΑ, Ν. Δένδια και Μ. Πομπέο, στη Βιέννη.

Δίνοντας το στίγμα, ήδη από τη Δευτέρα, αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Ουάσιγκτον επανέφερε την αμερικανική θέση περί «διαφιλονικούμενων υδάτων» στην Ανατ. Μεσόγειο, χαρακτηρίζοντας την ελληνική υφαλοκρηπίδα και την κυπριακή ΑΟΖ, όπου έχουν πλεύσει το «Oruc Reis» και τουρκικά πολεμικά πλοία, περιοχές όπου Ελλάδα και Κύπρος «διεκδικούν δικαιοδοσία»...

Εξίσου χαρακτηριστική είναι και η επιστολή που έστειλε - κατ' εντολή του πολιτικού του προϊσταμένου, Πομπέο - ο Μάθιου Πάλμερ, βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, στην ομογενειακή οργάνωση ΑΧΕΠΑ, απαντώντας σε προηγούμενη επιστολή των Ελληνοαμερικανών όπου εξέφραζαν ανησυχίες για την τουρκική προκλητικότητα.

Εξισώνοντας τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα με τις απαράδεκτες τουρκικές διεκδικήσεις ο Αμερικανός αξιωματούχος έγραψε πως «οι ΗΠΑ ανησυχούν βαθιά για την εκπεφρασμένη πρόθεση της Τουρκίας να ερευνήσει για φυσικούς πόρους σε περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου όπου η Ελλάδα διεκδικεί δικαιοδοσία». Υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να αποφευχθεί μια σύγκρουση μεταξύ δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ» και δείχνοντας προς τα σχέδια συνεκμετάλλευσης, σημειώνει ότι «κατά την άποψή μας, η ανάπτυξη πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προωθήσει τη συνεργασία».

Επαναλαμβάνει δε τη θέση ότι «τα νησιά γενικά (σ.σ. και όχι πάντα, ούτε με πλήρη επήρεια, όπως εννοούν) γεννούν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα στον ίδιο βαθμό με οποιαδήποτε άλλη χερσαία επικράτεια», θέση που αποτέλεσε τη βάση για την αναγνώριση μειωμένης επήρειας στις Συμφωνίες ορισμού θαλάσσιων ζωνών με Ιταλία και Αίγυπτο, ανοίγοντας παραπέρα την πόρτα για τις επικίνδυνες διευθετήσεις σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Ο Πάλμερ τόνιζε, τέλος, ότι «οι ΗΠΑ γενικά δεν λαμβάνουν θέση σχετικά με τις διαφορές στα θαλάσσια σύνορα άλλων κρατών, που είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια κατάσταση στην οποία οι ισχυρισμοί επί θαλάσσιων ζωνών δύο ή περισσότερων κρατών αλληλεπικαλύπτονται».

Να καταγραφεί και η επίσκεψη Δένδια, την Πέμπτη, στο Ισραήλ, όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας. Στην κυβέρνηση προβάλλουν ως στήριξη, τάχα, των ελληνικών θέσεων ανάρτηση της ισραηλινής πρεσβείας ότι «το Ισραήλ εκφράζει την πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη του στην Ελλάδα στις θαλάσσιες ζώνες της και στο δικαίωμα καθορισμού της ΑΟΖ της». Αυτό όταν στο εσωτερικό του Ισραήλ δυναμώνουν οι φωνές παραγόντων που καλούν σε βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των κυβερνήσεων Ερντογάν - Νετανιάχου, κι ενώ η ισραηλινή κυβέρνηση, μέσα και από το «σχήμα 3+1» (Ελλάδα, Ισραήλ, Κύπρος συν ΗΠΑ), καλεί σε μια συνολική «διευθέτηση» των θαλάσσιων ζωνών με όλες τις χώρες της περιοχής και αμερικανοΝΑΤΟικό «καπέλο».

Ενδεικτικά, άλλωστε, είναι όσα είπε ο Ισραηλινός πρέσβης, Γ. Αμράνι, σε συνέντευξη που παραχώρησε πρόσφατα («Χανιώτικα Νέα»). Ερωτηθείς πώς βλέπει την αντιπαράθεση Ελλάδας και Τουρκίας, απάντησε μεταξύ άλλων πως «ελπίζουμε ότι οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο χώρες θα δημιουργήσουν ένα κανάλι κατανόησης. Ξέρετε, το λέμε σε αυτούς που αναφέρονται στις δικές μας αντιπαραθέσεις, ότι όπως έχετε εσείς τα δίκια σας, το ίδιο πιστεύει και η άλλη πλευρά...», μην αφήνοντας περιθώρια παρερμηνειών.

Δεσμευμένη για την επίλυση των «ανοιχτών ζητημάτων» η ΕΕ

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, την Παρασκευή το απόγευμα, ο Ν. Δένδιας αναμενόταν να συμμετάσχει μέσω τηλεδιάσκεψης στο έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της ΕΕ, το οποίο γινόταν κατόπιν σχετικού αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης.

Το περιεχόμενο της συζήτησης αποτυπωνόταν ήδη στην επιστολή Δένδια προς τον Ζ. Μπορέλ, με την οποία ζήτησε τη σύγκληση του Συμβουλίου. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στηλίτευε το γεγονός ότι «η υπαναχώρηση της Τουρκίας από το διάλογο με την Ελλάδα, τον οποίο διευκόλυνε η Γερμανία, έγινε υπό το πρόσχημα της σύναψης της ελληνο-αιγυπτιακής συμφωνίας, μιας καθ' όλα νόμιμης συμφωνίας», και σημείωνε ότι «η συμφωνία με την Αίγυπτο με τον τρόπο που συνήφθη, αφήνει σκοπίμως χώρο για ανάλογες διαπραγματεύσεις και συμφωνίες στο μέλλον και με άλλες χώρες της περιοχής», στην πρεμούρα τους να πάνε επιτέλους σε αυτό το τραπέζι ευρωατλαντικών διευθετήσεων.

Αλλωστε, νωρίτερα, την περασμένη Κυριακή, ο Μπορέλ, με δήλωσή του, φανέρωνε την αποφασιστικότητα της ΕΕ να προχωρήσουν οι επικίνδυνες διευθετήσεις με τον «στρατηγικό εταίρο» Τουρκία. Οπως έλεγε, «η ΕΕ έχει δεσμευτεί να βοηθήσει στην επίλυση τέτοιων διαφορών και διαφωνιών σε αυτόν τον τομέα ζωτικού ενδιαφέροντος για την ασφάλεια. Ως ύπατος εκπρόσωπος για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας της ΕΕ, θα καταβάλω όλες τις προσπάθειες που απαιτούνται για την αποκατάσταση ενός τέτοιου διαλόγου και για τη διευκόλυνση της επανασύνδεσης».

Στο ίδιο τέμπο, την Τρίτη, ο εκπρόσωπός του, Πίτερ Στάνο, τόνιζε πως «αυτό που πρέπει να γίνει είναι να υπάρξει δέσμευση για την επίλυση όλων των ανοιχτών ζητημάτων». Σχετικά δε με το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία, επικαλέστηκε το ...ευχολόγιο των αποφάσεων του Συμβουλίου της 13/7 «να προετοιμάσει επιλογές κατάλληλων μέτρων που θα μπορούσαν να ληφθούν σε απάντηση των προκλήσεων της Τουρκίας προς τα κράτη - μέλη».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ