Σάββατο 15 Αυγούστου 2020 - Κυριακή 16 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΒΔΟΜΑΔΑΣ
Μόνο ο λαός με την πάλη του μπορεί να σπάσει το «φαύλο κύκλο»

Η νέα «έξοδος» του τουρκικού ερευνητικού σκάφους και η κλιμάκωση της επιθετικότητας από την πλευρά της κυβέρνησης της Τουρκίας, οι διεργασίες, το «παρασκήνιο» και ο «διπλωματικός πυρετός», με την ολοφάνερη «προετοιμασία εδάφους» για να «τρέξουν» επικίνδυνοι σχεδιασμοί στην Ανατ. Μεσόγειο με ευρωατλαντική σφραγίδα, δείχνουν σήμερα ακόμη πιο καθαρά πως τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, την ειρήνη στην περιοχή, τα πραγματικά συμφέροντα του ελληνικού, του τουρκικού και των άλλων λαών της περιοχής δεν μπορούν να τα προστατέψουν ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, οι ευρωατλαντικοί σύμμαχοι της αστικής τάξης.

Αυτοί δηλαδή που στρώνουν φαρδιά - πλατιά το τραπέζι για λογαριασμό των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας, προωθώντας επικίνδυνα σενάρια και διευθετήσεις, που απλώνουν «επί του πεδίου» και στο ιμπεριαλιστικό παζάρι τα σχέδια συνεκμετάλλευσης για τους ευρωατλαντικούς επιχειρηματικούς ομίλους, δίνοντας έτσι επιπλέον «αέρα» στις αμφισβητήσεις και διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης, στα ...«διαφιλονικούμενα ύδατα» της Ανατ. Μεσογείου, όπως προκλητικά τα χαρακτηρίζουν ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Η χρεοκοπία των ευρωατλαντικών μύθων είναι για μια ακόμα φορά πανηγυρική και αποκαλύπτει τις βαριές ευθύνες της κυβέρνησης ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων, που για λογαριασμό της αστικής τάξης και των συμφερόντων της δηλώνουν σε όλους τους τόνους την ετοιμότητά τους για επικίνδυνες διευθετήσεις, εξωραΐζουν το βρώμικο ρόλο και τα σχέδια των «συμμάχων» και «εταίρων», στα οποία είναι χωμένοι έως το λαιμό.

* * *

Τα σχέδια αυτά έχουν στην «καρδιά» τους τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, της αστικής τάξης και των ιμπεριαλιστικών ενώσεων. Γι' αυτό ανοίγουν τον ασκό του Αιόλου για το λαό μας και όλους τους λαούς της περιοχής. Τα επικίνδυνα αυτά σχέδια οριοθετούνται:

-- Από την αδιαπραγμάτευτη προσήλωση όλων στην υπόθεση ενδυνάμωσης του ΝΑΤΟ έναντι των ανταγωνιστών του, στη διαφύλαξη της ΝΑΤΟικής «συνοχής», με «επίλυση των ζητημάτων σε πνεύμα συμμαχικής αλληλεγγύης», όπως χαρακτηριστικά έλεγε μέσα στη βδομάδα ο γγ του ΝΑΤΟ. Με σύσσωμο τον ευρωατλαντικό παράγοντα να «δουλεύει» για να παραμείνει η Τουρκία αγκιστρωμένη στο δυτικό στρατόπεδο, να παίξει πιο αποφασιστικό ρόλο στην προώθηση του ευρωατλαντικού σχεδιασμού απέναντι στην Κίνα, στη Ρωσία, άλλες ισχυρές περιφερειακές δυνάμεις, με τα ανάλογα ανταλλάγματα.

-- Από τα σχέδια των μονοπωλιακών ομίλων για την «αξιοποίηση» του ενεργειακού πλούτου της περιοχής, τον έλεγχο των ενεργειακών και εμπορικών δρόμων, των αγορών, απέναντι στους ανταγωνιστές. Πάνω εκεί πατάει το «γκριζάρισμα» κυριαρχικών δικαιωμάτων και δρομολογούνται τα σχέδια συνεκμετάλλευσης, όπως δείχνουν και οι επανειλημμένες δηλώσεις των ΑμερικανοΝΑΤΟικών πως «η ανάπτυξη πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προωθήσει τη συνεργασία και να παρέχει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια».

-- Από τα συμφέροντα της ΕΕ, στο σύνθετο ιμπεριαλιστικό παζάρι με τον «στρατηγικό εταίρο» Τουρκία για τη νέα ευρωτουρκική συμφωνία που βρίσκεται στα σκαριά, σε μια σειρά από τομείς, από την οικονομική συνεργασία, μέχρι τη διαχείριση του Προσφυγικού.

Ενας προς έναν οι στόχοι αυτοί φέρουν την «υπογραφή» της σημερινής και όλων των προηγούμενων ελληνικών κυβερνήσεων, των άλλων κομμάτων της αστικής τάξης, που επιδιώκουν να αναβαθμίσουν τα συμφέροντα και το ρόλο της στην περιοχή, μέσα από την ενεργότερη εμπλοκή στα ευρωατλαντικά σχέδια και παζάρια. Αυτή είναι η αρχή, η μέση και το τέλος της «εθνικής στρατηγικής» που από κοινού υπηρετούν κυβέρνηση και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, όπως φάνηκε καθαρά και από τις τοποθετήσεις των υπόλοιπων αστικών κομμάτων μέσα στη βδομάδα, με πρώτο πρώτο τον ΣΥΡΙΖΑ.

* * *

Ακριβώς επειδή τα παραπάνω αποτελούν τις «σταθερές» των επικίνδυνων αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών, οι «διευθετήσεις» που δρομολογούνται καμία σχέση δεν έχουν με την ασφάλεια και την ειρήνη στην περιοχή. Οι όποιοι συμβιβασμοί έχουν μέσα τους το «σπέρμα» της επόμενης όξυνσης των αντιθέσεων και των ανταγωνισμών, ανάμεσα στα μονοπώλια που επιδιώκουν να βάλουν στο χέρι τον ενεργειακό πλούτο της περιοχής, να ελέγξουν τις υποδομές, τους εμπορικούς και ενεργειακούς δρόμους.

Γι' αυτό τα παζάρια των ιμπεριαλιστών για να μοιράσουν τη λεία στις πλάτες των λαών της περιοχής δεν είναι η «απάντηση» τάχα στα πολεμικά σχέδια και την εμπλοκή, αλλά η άλλη τους όψη. Η «ασφάλεια» και η «σταθερότητα» του κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστικών ενώσεων σημαίνουν μεγάλους κινδύνους για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα και γι' αυτό ο λαός μας χρειάζεται τις κρίσιμες αυτές ώρες να διαβάζει «ανάποδα» όσα λένε η κυβέρνηση, η αστική τάξη, τα κόμματά της.

Η «ασφάλεια» και η «σταθερότητα» με πυξίδα τους ΝΑΤΟικούς στόχους, που, σύμφωνα με την κυβέρνηση και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, διασφαλίζουν ο «Στρατηγικός Διάλογος» με τις ΗΠΑ και η κατάπτυστη συμφωνία για τις βάσεις, η μετατροπή δηλαδή όλης της Ελλάδας σε απέραντο αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο, οι πρωταγωνιστικοί ρόλοι στα σχέδια για την «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» των Βαλκανίων, για τη μείωση της επιρροής άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων, οι διμερείς και τριμερείς «συνεργασίες» με ομπρέλα ΗΠΑ, όπως με το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ, έχουν ως «φυσική προέκταση» τις επικίνδυνες «διευθετήσεις» με την τουρκική αστική τάξη.

Η «ενεργειακή ασφάλεια», με γνώμονα το στόχο ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ για «απεξάρτηση» από τη Ρωσία, το άνοιγμα νέων πεδίων κερδοφορίας στο κεφάλαιο δεν σηματοδοτούν μόνο αντεργατικές και αντιλαϊκές ανατροπές, ενεργειακή φτώχεια για το λαό, αλλά και σχέδια συνεκμετάλλευσης σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Η «σταθερότητα» της ιμπεριαλιστικής ένωσης, της ΕΕ, δεν περνάει μόνο μέσα από τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα και την προσπάθεια να φορτώσει μια ακόμα καπιταλιστική κρίση στις πλάτες του λαού, μέσα από την υπονόμευση των εργατικών - λαϊκών αναγκών σε κάθε τομέα, είτε αφορούν την Υγεία, την Πρόνοια, τις υποδομές για την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού, για τα κέρδη μιας χούφτας καπιταλιστών, αλλά και από την προώθηση των επικίνδυνων σχεδιασμών στην ευρύτερη περιοχή μας, με σημεία «αιχμής» την Ανατ. Μεσόγειο, τη Λιβύη, τη Συρία, συνολικά τη Μέση Ανατολή.

* * *

Αυτόν τον φαύλο κύκλο μόνο ο λαός μπορεί να τον σπάσει. Δυναμώνοντας την αλληλεγγύη και την κοινή δράση με τους γείτονες λαούς, απέναντι στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, τον αγώνα για απεμπλοκή από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τις συμμαχίες του κεφαλαίου, την πάλη για την ανατροπή της εξουσίας του.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ