Σελ. /20
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Αυγούστου 2020 - αριθ. φύλλου: 13564

Κανένας εργαζόμενος απροστάτευτος! Αγώνας για την υγεία και τη ζωή του λαού

Eurokinissi

  • Καμία απόλυση - καμιά περικοπή εργασιακών δικαιωμάτων!
  • Τώρα δωρεάν παροχή μέσων προστασίας για όλους τους εργαζόμενους, με επιβολή όλων των απαραίτητων μέτρων υγείας και ασφάλειας
  • Μαζικά, επαναλαμβανόμενα τεστ για τους εργαζόμενους σε Υγεία - Πρόνοια, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, εστίαση, τουρισμό, εμπόριο και σε μεγάλους χώρους δουλειάς, με επιβάρυνση της εργοδοσίας
  • Μαζικές προσλήψεις γιατρών - νοσηλευτών. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και των επικουρικών στην Υγεία
  • Να ανοίξουν όλα τα νοσοκομεία που έκλεισαν τα τελευταία χρόνια
  • Κατεπείγουσες προσλήψεις στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, μείωση στην πληρότητα πλοίων και αεροπλάνων, μείωση της τιμής των εισιτηρίων

ΣΕΛ.  9   -   11

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
«Ασφάλεια» και «σταθερότητα»

Προετοιμασία εδάφους για επικίνδυνα σενάρια σε ολόκληρη την περιοχή σηματοδοτεί η παρέμβαση των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, που στήνουν τραπέζι διαλόγου για λογαριασμό των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας, «σπρώχνοντας» τη συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Οι διεργασίες αυτές εντείνονται τις τελευταίες μέρες, στο όνομα της «ασφάλειας» και της «σταθερότητας» στην περιοχή, με αφορμή την κλιμάκωση των αμφισβητήσεων στην Ανατ. Μεσόγειο από την τουρκική κυβέρνηση.

Από τις ίδιες τις εξελίξεις επιβεβαιώνεται όμως ότι η αμερικανοΝΑΤΟική «ασφάλεια» και «σταθερότητα», που άλλοτε επιβάλλεται με μπαρούτι και αίμα, και άλλοτε με το πιστόλι στον κρόταφο των λαών, καμιά σχέση δεν έχει με τα πραγματικά συμφέροντα και τις ανάγκες τους, ούτε μπορεί βέβαια να διασφαλίσει την ειρήνη και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει: «Ασφάλεια» και «σταθερότητα» για τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα σημαίνει ισχυροποίηση των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή απέναντι στους ανταγωνιστές τους. Σημαίνει να θωρακίζονται οι μονοπωλιακοί τους όμιλοι από την απειλή της Ρωσίας, της Κίνας και άλλων περιφερειακών δυνάμεων, που προωθούν τα δικά τους συμφέροντα στην περιοχή.

Το στόχο αυτόν υπηρετεί και η βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, για τα συμφέροντα της αστικής τάξης και όχι του λαού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο «Στρατηγικός Διάλογος» με τις ΗΠΑ, που κατέληξε στην αναβάθμιση της ελληνοαμερικανικής στρατιωτικής συνεργασίας και στη συμφωνία για τις βάσεις, με την οποία ολόκληρη η χώρα μετατρέπεται σε πολεμικό ορμητήριο.

ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και τα άλλα κόμματα χαιρέτισαν αυτήν τη συμφωνία ως «ασπίδα» τάχα απέναντι στην επιθετικότητα και τις αμφισβητήσεις της Τουρκίας, αλλά και ως αναβάθμιση του ρόλου της χώρας στην εμπέδωση της ευρωατλαντικής «ασφάλειας» και «σταθερότητας» στην περιοχή. Εγκαινιάζοντας τον ελληνοαμερικανικό διάλογο, ο τότε πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας διαβεβαίωνε ότι «η Ελλάδα αποτελεί πόλο σταθερότητας και ασφάλειας», με τον σημερινό ΥΠΕΞ Ν. Δένδια να επαυξάνει, ενημερώνοντας πρόσφατα τη Βουλή.

Με τα ίδια ακριβώς επιχειρήματα της «ασφάλειας» και της «σταθερότητας» «σπρώχνονται» τώρα με αμερικανοΝΑΤΟική ομπρέλα οι διευθετήσεις στα Ελληνοτουρκικά και η συνδιαχείριση, σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Στην προκειμένη περίπτωση, «σταθερότητα» για τους ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ σημαίνει να ανοίξει ο δρόμος για την εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο για τα ευρωατλαντικά μονοπώλια. Αντίστοιχα, «ασφάλεια» σημαίνει να αγκιστρωθεί η Τουρκία στο δυτικό στρατόπεδο, για να διασφαλιστεί η ΝΑΤΟική συνοχή και να θωρακιστεί η νοτιοανατολική πτέρυγα της λυκοσυμμαχίας, ώστε να αναχαιτιστεί ο ρόλος της Ρωσίας, που αξιοποιεί κάθε μέσο για να οξύνει τις αντιθέσεις στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο και να προωθήσει τα γενικότερα συμφέροντά της στην περιοχή.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα, που επιδιώκουν την αναβάθμιση της χώρας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και διαφημίζουν τη συμβολή της στην ευρωατλαντική «ασφάλεια» και «σταθερότητα», προκαλούν με την προσπάθειά τους να εξωραΐσουν τους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς και τον βρώμικο ρόλο τους στην περιοχή. Επιβεβαιώνεται η ευθύνη της σημερινής και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων για τις επικίνδυνες εξελίξεις, γίνεται ακόμα πιο ορατός ο γκρεμός που οδηγεί τον λαό η ενεργότερη εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τους ανταγωνισμούς.

Αυτά καθορίζουν και το πλαίσιο των διευθετήσεων στα Ελληνοτουρκικά, δημιουργώντας το υπόβαθρο για τον επόμενο γύρο αντιθέσεων και ανταγωνισμών, ανάμεσα στα μονοπώλια που επιδιώκουν να βάλουν στο χέρι τον ενεργειακό πλούτο της περιοχής, να ελέγξουν τις υποδομές, τους εμπορικούς και ενεργειακούς δρόμους. Αυτόν τον φαύλο κύκλο μόνο ο λαός μπορεί να τον σπάσει. Με τον αγώνα για απεμπλοκή από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τις συμμαχίες του κεφαλαίου, με την πάλη για την ανατροπή της εξουσίας του.


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΑΠΕΖΕΣ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ
Βάζουν το μαχαίρι στο λαιμό των λαϊκών νοικοκυριών με απειλές για μαζικούς πλειστηριασμούς

Κρατική «Γέφυρα» για να ξεφορτωθούν οι τράπεζες τα «κόκκινα» δάνεια, με την πλήρη άρση κάθε προστασίας στη λαϊκή κατοικία


ΣΕΛ.  3


ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Διεργασίες σε πολλά ταμπλό για διάλογο και διευθετήσεις «στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ»

Χοντρό παιχνίδι για την προετοιμασία του εδάφους από ΗΠΑ, Γερμανία και Γαλλία, από τις οποίες η κυβέρνηση ζητάει ...«έμπρακτη αλληλεγγύη»


ΣΕΛ.  4   -   5
Το τελευταίο «αντίο» στον σύντροφο Τάκη Ψημμένο

ΣΕΛ.  6
Εκδηλώσεις σε πόλεις και χωριά όλης της χώρας

ΣΕΛ.  13

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ