ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Αυγούστου 2020
Σελ. /20
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Η υγεία του λαού δεν τζογάρεται για τα κέρδη των επιχειρηματιών

«Παίρνουμε τη ζωή μας στα χέρια μας», τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ, με αφορμή την έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού

Από τη μέρα πανελλαδικής δράσης για την Υγεία
Από τη μέρα πανελλαδικής δράσης για την Υγεία
Την ανάγκη να γίνει η διεκδίκηση μέτρων προστασίας της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς υπόθεση κάθε σωματείου, μπροστά στα αυξανόμενα κρούσματα κορονοϊού και στη σωρεία τους που καταγράφεται σε χώρους δουλειάς, υπογραμμίζει το ΠΑΜΕ.

«Η υγεία του λαού δεν τζογάρεται για τα κέρδη των επιχειρηματιών», τονίζει στην ανακοίνωσή του και απαιτεί να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της ζωής και της υγείας των εργαζομένων, στηλιτεύοντας την τακτική της κυβέρνησης που επιχειρεί να κρύψει τις ευθύνες τις δικές της και της εργοδοσίας πίσω από την «ατομική ευθύνη».

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Η υγεία του λαού δεν τζογάρεται για τα κέρδη των επιχειρηματιών. Παίρνουμε τη ζωή μας στα χέρια μας.

Η επανάκαμψη της πανδημίας στην Ελλάδα ήρθε ως τραγική επιβεβαίωση των προβλέψεων ότι το ξεχείλωμα και η παράκαμψη των υγειονομικών πρωτοκόλλων για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων θα άνοιγαν τον ασκό του Αιόλου, με τεράστιους κινδύνους για τη ζωή και την υγεία του λαού.

Σε αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση προκλητικά επιχειρεί να κρύψει τις ευθύνες της πολιτικής της μιλώντας για "ατομική ευθύνη" των εργαζομένων, ιδιαίτερα της νεολαίας και του λαού, για τη νέα διασπορά του κορονοϊού. Ομως, το ψέμα έχει κοντά ποδάρια. Αλήθεια, ποια είναι η "ατομική ευθύνη" των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που έγιναν κέντρα διασποράς γιατί εργοδοσία και κυβέρνηση δεν εφαρμόζουν ούτε τα στοιχειώδη μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας;


INTIME NEWS

Ορισμένα παραδείγματα:

  • Βιομηχανία Κρέατος Καβάλας: 34 κρούσματα
  • Εργοστάσιο Ελαιουργίας Χαλκιδικής: 50 κρούσματα
  • Α' ΔΟΥ Θεσσαλονίκης: 17 κρούσματα

Είναι ευθύνη του εργαζόμενου που δεν έχει να βγάλει το μήνα να πληρώσει και για τεστ και για μέσα προστασίας; Μήπως να πληρώνουν οι εργαζόμενοι και για την απολύμανση των χώρων δουλειάς; Μήπως να πληρώνουν και για να έχουν δουλειά;

Χαρακτηριστικό της υποκρισίας είναι το παράδειγμα για τους εργαζόμενους στους αρχαιολογικούς χώρους της Αρχαίας Αγοράς. Εκεί η κυβέρνηση ανακοίνωσε μπροστά στα ΜΜΕ μαζικούς ελέγχους για όλους τους εργαζόμενους ύστερα από κρούσμα σε συνάδελφο. Λίγες ώρες αργότερα, όμως, καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, η κυβέρνηση μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας ανέστειλε ακόμη και αυτό το μέτρο ρίχνοντας την "ατομική ευθύνη" πάλι στους ίδιους τους εργαζόμενους.

Με τα κρούσματα να αυξάνονται καθημερινά, η κυβέρνηση μάλλον επιχειρεί να αποδείξει ότι τα κέρδη των εφοπλιστών προκαλούν ανοσία στην πανδημία βάζοντας σε τεράστιο κίνδυνο ταξιδιώτες και ναυτεργάτες, αυξάνοντας την πληρότητα στα καράβια στο 85%.

Πρόβλημα στα νοσοκομεία

Ταυτόχρονα, οξύνεται καθημερινά η κατάσταση στα νοσοκομεία. Παράλληλα με τις τεράστιες ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό και προσωπικό βλέπουμε να αυξάνονται τα κρούσματα και μεταξύ των υγειονομικών, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή ενάντια στην πανδημία. Ενδεικτικά τα 13 κρούσματα σε γιατρούς και νοσηλευτές στα νοσοκομεία της Λάρισας.

Η κυβέρνηση φέρει τεράστιες ευθύνες γιατί τζόγαρε την υγεία του λαού για τα κέρδη των μεγαλοξενοδόχων, ανοίγοντας τα σύνορα χωρίς όρους και προϋποθέσεις, φορτώνοντας τα αεροπλάνα στο 100%, αλλά με δειγματοληπτικούς ελέγχους μόλις στο 1/10 των εισερχομένων. Και μόνο αφού η κατάσταση ξέφυγε μιλά για αυστηροποίηση του πλαισίου. Αντί να παίρνει μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής του λαού, κατακαλόκαιρο έφερε στη Βουλή και ψήφισε νέα αντεργατικά νομοσχέδια και συνεχίζει με το πόρισμα Πισσαρίδη για την εκ νέου ανατροπή των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Η κυβέρνηση φέρει τεράστιες ευθύνες και για το ότι όλο αυτό το χρονικό διάστημα που κερδήθηκε με τεράστιες θυσίες από τον απλό κόσμο, δεν υλοποίησε ουσιαστικά κανένα μέτρο για τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας απέναντι στο 2ο κύμα της πανδημίας. Σήμερα, 6 μήνες μετά, 30.000 μόνιμοι γιατροί και νοσηλευτές εξακολουθούν να λείπουν από τα νοσοκομεία, όπως λείπουν επίσης και τα "αυτονόητα" απλά μέσα προστασίας (γάντια, μάσκες κ.λπ.).

Ο λαός και οι εργαζόμενοι μπήκαν σε καραντίνα, μπήκαν σε αναστολή, μετέτρεψαν τα σπίτια τους σε σχολεία και σε τηλεφωνικά κέντρα, έμεναν απλήρωτοι, ζώντας με το επίδομα των 500 ευρώ, πήγαιναν για δουλειά στοιβαγμένοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ζουν με το φόβο της ανεργίας, της απόλυσης, το καθημερινό άγχος της επιβίωσης.

Την ίδια ώρα οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι στην Υγεία θησαυρίζουν, οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ κολυμπάνε στο χρήμα, ενώ οι μεγαλοξενοδόχοι, αερομεταφορείς και λοιποί επιδοτούνται με δισεκατομμύρια από τον κόπο και τον ιδρώτα των εργαζομένων.

Οι χώροι δουλειάς έχουν μετατραπεί σε γκέτο. Οι φωνές διαμαρτυρίας και οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων με νόμο θα διώκονται. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, δεκάδες εργάτες δεν γυρνούν στο σπίτι τους, στην οικογένειά τους, από τους χώρους δουλειάς που έχουν γίνει κρεματόρια. Η εκμετάλλευση, η εντατικοποίηση έχουν δυναμώσει και υπάρχει παντελής έλλειψη μέτρων ασφάλειας.

Να βρεθούμε παντού με οργάνωση, σχέδιο και αποφασιστικότητα

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΗ ΕΙΝΑΙ ΚΟΣΤΟΣ

Θυσιάζουν την υγεία του λαού στο βωμό της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας. Για την εργοδοσία τα μέτρα υγείας και ασφάλειας είναι κόστος. Θεωρούμαστε αναλώσιμα υλικά.

Η ζωή της εργατικής τάξης δεν τζογάρεται!

Η ζωή των εργαζομένων δεν ανήκει στα παράσιτα τους κεφαλαιοκράτες!

Παίρνουμε τη ζωή μας στα χέρια μας!

Τώρα τα Συνδικάτα, οι Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα να πάρουν νέες πρωτοβουλίες. Να γίνουν το αποκούμπι και η ασπίδα των εργαζομένων.

Να μην αφήσουμε κανέναν χώρο δουλειάς, κανέναν εργαζόμενο απροστάτευτο. Να βρεθούμε κοντά στους εργαζόμενους και να οργανώσουμε την πάλη μας. Με την οργάνωσή μας, με σχέδιο και αποφασιστικότητα διεκδικούμε, παρεμβαίνουμε, σε κάθε πρόβλημα, χωρίς καμιά καθυστέρηση.

ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ

Μαζικά και μαχητικά να απαιτήσουμε: ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ - ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ!

  • Τώρα δωρεάν παροχή μέσων προστασίας για όλους τους εργαζομένους στους τόπους δουλειάς με επιβολή όλων των απαραίτητων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.
  • Μαζικά, επαναλαμβανόμενα τεστ στους εργαζόμενους στην Υγεία και την Πρόνοια, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στην εστίαση, στον τουρισμό, στο εμπόριο, αλλά και στους μεγάλους χώρους δουλειάς (εργοστάσια κ.τ.λ.) με επιβάρυνση της εργοδοσίας.

Μαζικές προσλήψεις σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και των επικουρικών στην Υγεία.

  • Να ανοίξουν όλα τα νοσοκομεία που έκλεισαν τα τελευταία χρόνια
  • Σχέδιο επίταξης όλων των δομών του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας, για να μπει σε εφαρμογή, σε περίπτωση γιγάντωσης της πανδημίας
  • Κατεπείγουσες προσλήψεις στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για να αυξηθούν τα δρομολόγια, για να μειωθεί ο συγχρωτισμός, με ταυτόχρονη μείωση στην πληρότητα των πλοίων και των αεροπλάνων, με παράλληλη μείωση της τιμής των εισιτηρίων

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ».


Πέντε νεκροί χτες και 204 κρούσματα

Πέντε άνθρωποι ακόμα έχασαν χτες τη μάχη για τη ζωή, όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, φτάνοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών στους 221. Επιπλέον, ανακοινώθηκαν 204 νέα κρούσματα, μετά τον προχτεσινό αριθμό - ρεκόρ των 262. Η εξέλιξη της κατάστασης επιβεβαιώνει ότι το «άνοιγμα» του Τουρισμού με τους όρους των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων εκτόξευσε τα κρούσματα, την ίδια στιγμή που το δημόσιο σύστημα Υγείας παραμένει απολύτως αθωράκιστο.

Οπως αναφέρουν λοιμωξιολόγοι, είναι θέμα χρόνου η μετάδοση του κορονοϊού από τη μια ηλικιακή ομάδα στην άλλη, ενώ ο δείκτης μετάδοσης έχει ξεπεράσει πλέον το 1. Σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθούν μέτρα που αφορούν τη γεωγραφική επέκταση του περιορισμού στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, περαιτέρω μείωση των συμμετεχόντων σε κοινωνικές εκδηλώσεις κ.ά. Ωστόσο, πέρα από τα παραπάνω διαχειριστικά μέτρα, δεν ακούγεται κουβέντα για ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας και προστασίας της ζωής του λαού, όπως είναι οι μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, η γενναία και επαρκής αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Υγεία, άνοιγμα 3.500 δημόσιων κρεβατιών ΜΕΘ με τον κατάλληλο εξοπλισμό και το εξειδικευμένο προσωπικό.

Η ανησυχία των επιδημιολόγων, ότι η χώρα βρίσκεται ήδη με το ένα πόδι μέσα στο δεύτερο κύμα, επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία για την πορεία της νόσου των δύο τελευταίων ημερών, όπου ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ 468 κρούσματα, διάσπαρτα σχεδόν σε όλη τη χώρα, και συνολικά 7 νεκροί.

Από τα 204 νέα κρούσματα στην Αττική εντοπίστηκαν 64, στη Θεσσαλονίκη 37 (τα 5 σχετίζονται με συρροή σε Οίκο Φροντίδας Ηλικιωμένων), 12 στη Λάρισα, 8 στην Αργολίδα, 5 στον Εβρο, από 4 στις Κυκλάδες και Χαλκιδική, από 3 σε Μαγνησία, Μεσσηνία, από 2 σε Δωδεκάνησα, Ηλεία, Ημαθία, Ηράκλειο, Κιλκίς, Λέσβο, από 1 σε Αχαΐα, Εύβοια, Ζάκυνθο, Θεσπρωτία, Καρδίτσα, Καστοριά, Κεφαλονιά, Κοζάνη, Κόρινθος, Ξάνθη, Πιερία, Πέλλα, Σάμο, Ροδόπη, Σέρρες, Χανιά, Χίο. 12 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση.

22 άνθρωποι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, με διάμεση ηλικία τα 65 έτη. 136 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ