ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Αυγούστου 2020
Σελ. /20
ΝΕΟΛΑΙΑ
Εκδηλώσεις για το 46ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»

Από την εκδήλωση στη Σέκλιζα
Από την εκδήλωση στη Σέκλιζα
Σε εξέλιξη είναι το ταξίδι του 46ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» σε όλη τη χώρα, με σύνθημα: «Σοσιαλισμός, για να μπορούμε να ανασαίνουμε, για να νικήσει η ζωή!». Εκδηλώσεις γίνονται και προγραμματίζονται σε πόλεις και χωριά, ενώ με επιμέλεια «χτίζονται» το πρόγραμμα και το περιεχόμενο των εκδηλώσεων κορύφωσής του, στις 17, 18 και 19 Σεπτέμβρη στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης».

Παράλληλα, σε λειτουργία βρίσκεται ήδη η νέα ανανεωμένη ιστοσελίδα του 46ου Φεστιβάλ. Με φωτογραφίες, βίντεο και μοντέρνο σχεδιασμό, στη διεύθυνση http://festival.kne.gr, ο επισκέπτης μπορεί να βρει το λογότυπο και το σύνθημα του Φεστιβάλ, πληροφορίες για το πρόγραμμα των μεγάλων σκηνών στο Φεστιβάλ της Αθήνας, για τους υπόλοιπους χώρους του, την πρόσβαση στο πάρκο «Αντ. Τρίτσης» κ.ά. Στην ενότητα «ένα Φεστιβάλ "αλλιώς"», με γραφικά και έξυπνα σχόλια η ΚΝΕ περιγράφει τα βασικά μέτρα προστασίας που θα ληφθούν, ενώ στην ενότητα «το Φεστιβάλ μας», με βίντεο, συνθήματα, κείμενο και φωτογραφίες παρουσιάζει το πώς στήνεται αυτό το μεγάλο πολιτικό - πολιτιστικό γεγονός, με το μεράκι και τη συλλογική εθελοντική δουλειά των μελών και φίλων της ΚΝΕ και του ΚΚΕ. Στην ενότητα «το "ταξίδι" του Φεστιβάλ» μπορεί κανείς να δει τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις σε δεκάδες πόλεις της χώρας με τις ημερομηνίες και τους ομιλητές τους, ενώ στην ενότητα «ιστορία» μπορεί κανείς να παρακολουθήσει το εξαιρετικό βίντεο - αφιέρωμα που είχε φτιάξει η ΚΝΕ το 2014 για τα 40 χρόνια που συμπλήρωσε τότε αυτός ο ξεχωριστός νεανικός θεσμός.

Προφεστιβαλική δραστηριότητα στην Καρδίτσα

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα στη Σέκλιζα εκδήλωση της Τομεακής Οργάνωσης Καρδίτσας της ΚΝΕ, ενταγμένη στην προφεστιβαλική δραστηριότητα της Οργάνωσης για το 46ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».

Ανθρωποι όλων των ηλικιών από την περιοχή συμμετείχαν στην όμορφη εκδήλωση, στην οποία τηρήθηκαν αποστάσεις και μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό.

Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό από την Μαρίνα Φυτσιλή, Γραμματέα του ΤΣ Καρδίτσας της ΚΝΕ, η οποία μεταξύ άλλων σημείωσε τη σημασία της πραγματοποίησης του Φεστιβάλ στις ιδιαίτερες συνθήκες της πανδημίας.

Στη συνέχεια ακολούθησε προβολή του ντοκιμαντέρ «Ο Δρόμος μας» για τα 100 χρόνια ζωής και δράσης του ΚΚΕ.

Η προφεστιβαλική δραστηριότητα στην Καρδίτσα θα συνεχιστεί με προβολή ταινίας, την Τρίτη 25 Αυγούστου, στον Παλαμά, ενώ οι κεντρικές εκδηλώσεις του 46ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στον νομό θα πραγματοποιηθούν στην Καρδίτσα την Παρασκευή 4 Σεπτέμβρη στο Πάρκο Λουμάκη, με πολιτική ομιλία από τον Κώστα Αβραμόπουλο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και συναυλία με την Ρίτα Αντωνοπούλου.

Την ερχόμενη βδομάδα στη Σπάρτη

Στο Πάρκο Ευαγγελίστριας στη Σπάρτη, την Παρασκευή 21 Αυγούστου, στις 20.30, γίνονται οι κεντρικές εκδηλώσεις του 46ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στη Λακωνία.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Αντιπολεμικό αφιέρωμα σε μορφή βίντεο της ΟΒ μαθητών της ΚΝΕ με τίτλο «Ξέρει να σκέφτεται...». Ομιλία από τον Γιώργο Λάμπα, μέλος του Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ. Λαϊκό γλέντι από τοπικό συγκρότημα.

Στο χώρο επίσης θα υπάρχουν: Εκθεση ταμπλό με τίτλο: «Μπαίνουμε μπροστά για την προστασία του περιβάλλοντος, λέμε όχι στην εμπορευματοποίησή του». Εκθεση ταμπλό με τίτλο: «Ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους πρόσφυγες και μετανάστες». Εκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής» με νέες εκδόσεις.

Οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ θα έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των επισκεπτών ώστε να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός, να τηρούνται αποστάσεις και οι επισκέπτες θα παρακολουθούν τις εκδηλώσεις αποκλειστικά καθιστοί. «Λαμβάνουμε υπόψη τις εκάστοτε εξελίξεις με την πανδημία και τα μέτρα που προτείνει η επιστημονική και ιατρική κοινότητα. Προστατεύουμε την υγεία τη δική μας και των υπόλοιπων επισκεπτών του 46ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή"!», σημειώνουν.

  • Για την Παρασκευή 21 Αυγούστου είναι προγραμματισμένη εκδήλωση του Φεστιβάλ και στην Τήνο, όπου θα μιλήσει ο Α. Ελευθερίου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, ενώ μια μέρα μετά, το Σάββατο 22 Αυγούστου, το Φεστιβάλ θα κάνει στάση στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς, όπου θα μιλήσει η Ιφιγένεια Αθανασούλα, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ - ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Στον αγώνα για το δικαίωμα στη δουλειά και για τη μόρφωση των παιδιών

Προβλήματα και αδικίες στις προσλήψεις και τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών εντοπίζει και καταγγέλλει η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών - Ωρομισθίων Εκπαιδευτικών, που σε ανακοίνωσή της εξηγεί μεταξύ άλλων:

«Πριν από λίγες μέρες δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Β 3344-10.08.2020 η υπ' αριθμ. 104627/ΓΔ5 απόφαση της υπουργού Παιδείας που αφορά τη ρύθμιση θεμάτων πρόσληψης και τοποθέτησης αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών, μελών ΕΕΠ και ΕΒΠ.

Η εγκύκλιος έρχεται να εφαρμόσει τον αντιεκπαιδευτικό νόμο που ψήφισε η ΝΔ πριν από λίγους μήνες και που χτυπάει με πολλαπλούς τρόπους το δικαίωμα των αναπληρωτών στη δουλειά, ενώ προσθέτει και άλλες αδικίες εις βάρος μας. Συγκεκριμένα:

Η εγκύκλιος ορίζει τη σειρά προτεραιότητας κάλυψης των κενών από τις Διευθύνσεις, ενώ δίνει τη δυνατότητα στους διευθυντές Εκπαίδευσης να αξιολογούν και να ιεραρχούν τα κενά. Τι παραδέχεται το υπουργείο με αυτές τις διατάξεις; Πρώτον, ότι δεν έχουν σκοπό να καλύψουν τα χιλιάδες κενά στην Εκπαίδευση από την αρχή της χρονιάς και με μία φάση προσλήψεων και, δεύτερον, ότι οι αναπληρωτές θα παρουσιάζονται στις Διευθύνσεις και θα δηλώνουν σχολεία, χωρίς να γνωρίζουν το σύνολο των κενών, κάτι που βέβαια γινόταν και όλα τα προηγούμενα χρόνια και οδηγούσε σε μεγάλες αδικίες, όσον αφορά τις τοποθετήσεις των συμβασιούχων. Τώρα το υπουργείο νομιμοποιεί αυτήν τη διαδικασία, την οποία πολεμήσαμε τα προηγούμενα χρόνια μέσα από τα σωματεία μας, απαιτώντας να δίνεται στους αναπληρωτές το σύνολο των κενών.

Επιπλέον, με την εγκύκλιο καταργούνται ολοκληρωτικά τα κοινωνικά κριτήρια στις τοποθετήσεις των συμβασιούχων (σε αντίθεση με τις τοποθετήσεις των νεοδιοριζόμενων), κάτι που συνιστά επίθεση σε κατακτημένα δικαιώματα των εργαζομένων. Υπάρχουν πολλοί συνάδελφοί μας που ανήκουν σε συγκεκριμένες κατηγορίες, π.χ. είναι ΑμεΑ, έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας και χρειάζεται να βρίσκονται κοντά σε νοσοκομείο ή ανήκουν σε μονογονεϊκή οικογένεια. Είναι βέβαιο πως αν το υπουργείο δεν τροποποιήσει τη διάταξη αυτή, πολλοί συνάδελφοί μας θα αναγκαστούν να παραιτηθούν, με αποτέλεσμα να αποκλειστούν από τις προσλήψεις και την επόμενη χρονιά, καθώς ισχύει ο τιμωρητικός διετής αποκλεισμός σε περίπτωση παραίτησης.

Βέβαια, όλα αυτά αφορούν μόνο τους συναδέλφους που ήταν "τυχεροί" και βρίσκονται στους πίνακες κατάταξης και όχι τους περισσότερους από 15.000 που έχουν αποκλειστεί από αυτούς, κυρίως λόγω παραβόλου. Το υπουργείο, η κυβέρνηση, έχει αποκλειστική ευθύνη που πετά στην ανεργία όλους αυτούς τους εργαζομένους, που στήριξαν τα σχολεία σε όλη τη χώρα τα τελευταία χρόνια».

Απέναντι σε όλα αυτά η Πρωτοβουλία καλεί σε αγωνιστικά βήματα οργάνωσης και κλιμάκωσης της πάλης και συγκεκριμένα:

  • Εκτακτη ανοιχτή διαδικτυακή σύσκεψη την Τετάρτη 19 Αυγούστου στις 8.30 μ.μ (θα δημοσιευτεί σχετικό link).
  • Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εσωτερικών για το ζήτημα του παραβόλου και των λαθών των πινάκων του ΑΣΕΠ τη Δευτέρα 24 Αυγούστου στις 10.30 π.μ.
  • Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για όλα τα ζητήματα των αναπληρωτών ενόψει της νέας χρονιάς στο υπουργείο Παιδείας την Τρίτη 25 Αυγούστου στις 11 π.μ.
Νέα εγκύκλιος για την απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών

Νέα εγκύκλιο για τη δυνατότητα απαλλαγής από το μάθημα των Θρησκευτικών σε μη Χριστιανούς Ορθόδοξους μαθητές (αλλόθρησκους ή ετερόδοξους ή άθρησκους) έστειλε αυτήν τη βδομάδα στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και στα σχολεία η υφυπουργός Παιδείας, Σ. Ζαχαράκη.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, η απαλλαγή χορηγείται ύστερα από υπεύθυνη δήλωση του ν.1599/1986, του ίδιου του μαθητή αν είναι ενήλικος ή και των δύο γονιών του αν είναι ανήλικος. Στη δήλωση θα πρέπει να αναφέρεται ότι: «Λόγοι θρησκευτικής συνείδησης δεν επιτρέπουν τη συμμετοχή (μου ή του παιδιού μου) στο μάθημα των Θρησκευτικών». Στην περίπτωση που η γονική μέριμνα ασκείται από τον ένα γονέα, τότε αρκεί η υπογραφή αυτού.

Η υπεύθυνη δήλωση υπογράφεται επίσης από τον διδάσκοντα του μαθήματος και σύμφωνα με το υπουργείο αυτό έχει τον χαρακτήρα επίσημης ενημέρωσής του για τους μαθητές που θα έχει στην τάξη του στο μάθημά του.

Οι σχετικές δηλώσεις με βεβαιωμένο το γνήσιο της υπογραφής των γονέων (ή του μαθητή εφόσον είναι ενήλικος) κατατίθενται στον/την διευθυντή/ντρια του σχολείου εντός αποκλειστικής χρονικής προθεσμίας που διαρκεί από την 1η Σεπτέμβρη έως και τη 14η Σεπτέμβρη κάθε σχολικού έτους.

Ορίζεται επίσης ότι η ισχύς της χορήγησης απαλλαγής είναι ετήσια και ανανεώνεται για κάθε σχολικό έτος με την ίδια διαδικασία, ενώ περιγράφονται και οι διαδικασίες με τις οποίες αποφασίζεται πού και πώς θα απασχολούνται οι μαθητές που παίρνουν απαλλαγή τις ώρες που η τάξη τους κάνει μάθημα Θρησκευτικών.Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ