Σάββατο 15 Αυγούστου 2020 - Κυριακή 16 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΝΔΗΜΙΑ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Σήμα κινδύνου τα μαζικά κρούσματα σε χώρους δουλειάς

Με ανεπαρκείς ελέγχους και απουσία κάθε πρόληψης, το κράτος «κάνει πλάτες» στην εργοδοσία για τη μη τήρηση ακόμα και στοιχειωδών μέτρων προστασίας

Copyright 2020 The Associated

Η επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνεται σε χώρους δουλειάς, όπου με ευθύνη κυβέρνησης και εργοδοσίας δεν τηρούνται ούτε τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας των εργαζομένων από τον κορονοϊό, επιβεβαιώνεται με την εμφάνιση μαζικών κρουσμάτων τις τελευταίες δύο βδομάδες σε επιχειρήσεις του κλάδου των Τροφίμων, αλλά και σε δημοτικές και δημόσιες υπηρεσίες στη Μακεδονία και τη Θράκη.

Και ενώ αποδεικνύεται η ανάγκη λήψης ουσιαστικών μέτρων για την προστασία της υγείας του λαού, η κυβέρνηση αποθεώνει την ατομική ευθύνη και δεν κάνει τίποτα για την επιβολή και τον έλεγχο αυστηρότερων μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς, προκειμένου να μη θίξει τη λειτουργία και τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Τα 34 θετικά κρούσματα στις αρχές Αυγούστου, σε εργοστάσιο επεξεργασίας κρεάτων που εδρεύει στα Αμισιανά του δήμου Παγγαίου και απασχολεί συνολικά 130 εργαζόμενους, έδειξαν ότι τα μέτρα ασφαλείας τηρούνται τουλάχιστον πλημμελώς και ανέδειξαν την ανάγκη για μαζικούς ελέγχους σε μεγάλους και μικρότερους χώρους δουλειάς.

Λίγες μέρες μετά ήρθε η περίπτωση του εργοστασίου επεξεργασίας και τυποποίησης βρώσιμης ελιάς στην Ορμύλια Χαλκιδικής, όπου τουλάχιστον 50 στους 300 εργαζόμενους βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό.

Και οι δύο περιπτώσεις μαζικής εμφάνισης κρουσμάτων αφορούν επιχειρήσεις τροφίμων, που τα τελευταία χρόνια διαρκώς αναπτύσσονται και επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους, με υψηλή κερδοφορία για τους ομίλους - ιδιοκτήτες τους. Διαφημίζουν ότι λαμβάνουν τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας και τηρούν τα υποτιθέμενα υγειονομικά πρωτόκολλα, που όπως αποδείχθηκε δεν είναι αρκετά για να διασφαλίσουν αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού.

Και στις δύο περιπτώσεις, αναδείχθηκε επίσης η απουσία του κράτους, αφού ο ΕΟΔΥ ήταν απών και οι εργαστηριακοί έλεγχοι των εργαζομένων και των συγγενών τους, η περίφημη ιχνηλάτηση, αφέθηκε στην ευθύνη της εργοδοσίας.

Δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία»

Οι εργαζόμενοι της επιχείρησης στην Ορμύλια είναι κάτοικοι 7 τουλάχιστον οικισμών του δήμου Πολυγύρου και οι τοπικές κοινωνίες παραμένουν ανάστατες, καθώς δεν είδαν να λαμβάνεται κανένα μέτρο από την κυβέρνηση για τον έλεγχο και την προστασία του πληθυσμού. Δεν λήφθηκε μέριμνα π.χ. για μαζικά τεστ στα χωριά και τους εργασιακούς χώρους, ώστε να εντοπιστεί και να περιοριστεί άμεσα η εξάπλωση της πανδημίας.

Την ίδια ώρα, στις επιχειρήσεις του κλάδου των Τροφίμων στη ΒΙΠΕ της Σίνδου και άλλες βιομηχανικές περιοχές, οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν τηρείται η χρήση μάσκας, δεν εφαρμόζεται η απόσταση των δύο μέτρων και της επέκτασης των βαρδιών ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός, δεν γίνεται απολύμανση μετά το τέλος της βάρδιας κ.ά.

Ταυτόχρονα, ενώ το προηγούμενο διάστημα μια σειρά από επιχειρήσεις έχουν κάνει χρήση των ευνοϊκών μέτρων της κυβέρνησης για μετακύλιση της κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων, στο όνομα της μειωμένης παραγωγής, αυτή την περίοδο έχουν ανεβάσει ρυθμούς, με αποτέλεσμα η εντατικοποίηση να χτυπάει κόκκινο, και μέσα στους δύο τελευταίους μήνες να εμφανίζεται ραγδαία αύξηση των εργατικών «ατυχημάτων».

Αυτήν την κατάσταση επιβεβαιώνει ο Κριστιάν Τριανταφυλλίδης, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Παραγωγής Επισιτιστικών Προϊόντων Κεντρικής Μακεδονίας, μιλώντας στον «Ριζοσπάστη».

Οπως λέει, «το Σωματείο από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πανδημία του κορονοϊού, ανέδειξε επιτακτικά την ανάγκη λήψης ουσιαστικών μέτρων για την προστασία της υγείας και των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων, ενημερώνοντας τους συναδέλφους και παρεμβαίνοντας άμεσα όπου χρειάστηκε. Ομως η κατάσταση σε επιχειρήσεις του κλάδου έχει ξεπεράσει τα όρια. Δεν υπάρχουν ουσιαστική επίβλεψη και έλεγχος εφαρμογής των μέτρων προστασίας των εργαζομένων, τα οποία σε πάρα πολλές περιπτώσεις είναι στο όριο της τυπικότητας.

Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί όπως η Επιθεώρηση Υγιεινής και Ασφάλειας υπολειτουργούν και λόγω της υποστελέχωσης, ενώ τώρα είναι με προσωπικό ασφάλειας, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει κανένας επιτόπιος έλεγχος και η όποια παρέμβαση να περιορίζεται στις τηλεφωνικές συστάσεις.

Η εντατικοποίηση στον κλάδο σπάει κόκαλα και στις περισσότερες περιπτώσεις πολλοί εργαζόμενοι είναι αναγκασμένοι να δουλεύουν μέσα σε λίγα τετραγωνικά μέτρα χωρίς να τηρούνται αποστάσεις ασφαλείας. Με ευθύνη των επιχειρήσεων δεν εξασφαλίζονται ατομικά είδη προστασίας (αντισηπτικά, γάντια, μάσκες, σαπούνια, υλικά καθαριότητας), ενώ δεν γίνεται καμία προσπάθεια για τη διασφάλιση υγιεινών συνθηκών εργασίας με καλά αεριζόμενους και επαρκείς χώρους».

Τα ταξικά Σωματεία στον κλάδο απαντούν με διεκδικήσεις, να εξασφαλιστούν με ευθύνη των επιχειρήσεων ατομικά είδη προστασίας (αντισηπτικά, γάντια, μάσκες, σαπούνια, υλικά καθαριότητας) σε όλους τους εργαζόμενους, να υπάρξει διασφάλιση υγιεινών συνθηκών εργασίας (επαρκής, καλά αεριζόμενος χώρος ανά εργαζόμενο κ.ά.).

Απαιτούν επίσης να γίνονται διαγνωστικά τεστ με ευθύνη και δαπάνη κράτους και επιχειρήσεων, να δημιουργηθεί μόνιμος επαρκής μηχανισμός επιδημιολογικής επιτήρησης και συστηματικού δειγματοληπτικού ελέγχου. Να μην έχουν καμία δυσμενή επίπτωση οι εργαζόμενοι στη βιομηχανία τροφίμων, όπου καταγράφηκαν τα κρούσματα με τον Covid-19. Να εξασφαλιστεί τέλος ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις και στο εισόδημα των εργαζομένων.

Ατομική ευθύνη η προστασία

Ενδεικτικό εξάλλου για το πως αντιλαμβάνονται οι μεγαλοεργοδότες την προστασία των εργαζόμενων στις επιχειρήσεις τους από τον κορονοϊό, είναι η περίπτωση μεγάλης βιομηχανικής μονάδας τροφίμων στον Εβρο, που προσπαθεί να αποποιηθεί τις δικές της ευθύνες και να φορτώσει την ευθύνη και το οικονομικό βάρος των τεστ ή της 14ήμερης καραντίνας στους εργαζόμενους.

Οπως αποκάλυψε το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων - Ιδιωτικών Υπαλλήλων Περιοχής Αλεξανδρούπολης - Φερών - Σουφλίου «Η ΕΝΟΤΗΤΑ», η εργοδοσία ανακοίνωσε στους εργαζόμενους ότι όποιος πηγαίνει σε κοινωνικές εκδηλώσεις ή διακοπές, θα μπορεί να επιστρέψει στη δουλειά μόνο εφόσον προσκομίσει αρνητικό τεστ για τον Covid-19, διαφορετικά θα μπαίνει σε καραντίνα 14 ημερών. Μάλιστα απειλεί με απόλυση όποιον δεν ενημερώνει την υπεύθυνη προσωπικού σε ποια εκδήλωση παρευρέθηκε και όποιον εργαζόμενο για να συμπληρώσει το εισόδημά του «δουλεύει βράδια ή Σαββατοκύριακα, σε μπαρ - καφετέριες - ταβέρνες»...

Σε δήμους και δημόσιες υπηρεσίες

Ως αναλώσιμοι αντιμετωπίζονται και οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες των δήμων και του Δημοσίου, όπου πρώτα εμφανίζονται τα κρούσματα και μετά λαμβάνονται τα όποια υποτυπώδη μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των δήμων Θεσσαλονίκης και Νέας Προποντίδας στη Χαλκιδική, όπου βρέθηκαν θετικά κρούσματα στις υπηρεσίες καθαριότητας και το Δημοτικό Κατάστημα (ένα κρούσμα) Ν. Καλλικράτειας αντίστοιχα.

Στο δήμο Θεσσαλονίκης, τις τελευταίες μέρες τουλάχιστον 5 εργαζόμενοι στην υπηρεσία καθαριότητας βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό (ένας οδηγός, ένας αποθηκάριος και τρεις υπάλληλοι γραφείου). Μετά τις αντιδράσεις των εργαζομένων και τις καταγγελίες της ΔΑΣ, κινητοποιήθηκε η διοίκηση του δήμου και σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ προγραμματίστηκε ο έλεγχος όλων των εργαζομένων της υπηρεσίας. Μέχρι και την Τετάρτη (12/8) ήταν σε εξέλιξη η διαδικασία διαγνωστικών τεστ για την καταγραφή της πανδημίας στην υπηρεσία.

Οι εργαζόμενοι δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη στη διοίκηση για την προστασία της υγείας τους, αφού δεν ξεχνούν ότι μέσα στο Μάρτη μάζεψαν 250 σχολικούς καθαριστές σε χώρο του ΣΜΑ στον Φοίνικα, όπου λόγω της βροχής ήταν κυριολεκτικά ο ένας πάνω στον άλλον. Αρκετοί είναι μεγάλης ηλικίας και με προβλήματα υγείας, ενώ όσους έστελναν σε χώρους για εργασία δεν τους χορηγούσαν τα απαραίτητα μέσα προστασίας.

Αδιάψευστος μάρτυρας ο λαός της πόλης, που έβλεπε τους εργαζόμενους της καθαριότητας και άλλων υπηρεσιών να εργάζονται χωρίς τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας. Αλλά και οι δημόσιες καταγγελίες των ίδιων των εργαζομένων (εργοτάξιο Ευαγγελίστριας), που σε πολλές περιπτώσεις αγόραζαν με δικά τους έξοδα τα μέσα ατομικής προστασίας.

Αποκαλυπτική είναι και η στάση της ΑΑΔΕ, με τη σπουδή της να επαναλειτουργήσει άρον άρον την Α' ΔΟΥ Θεσσαλονίκης, όπου βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό 17 από τους 50 εργαζόμενους. Η φορομπηχτική πολιτική της κυβέρνησης δεν καταλαβαίνει από κορονοϊούς και δεν λογαριάζει βέβαια την υγεία των εργαζομένων...


Α. Α.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ