Σάββατο 15 Αυγούστου 2020 - Κυριακή 16 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΜΠΑΡΟΥΤΙ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Προκλήσεις και εκκλήσεις διαλόγου με «ζεσταμένη την πλάτη» από τους Ευρωατλαντικούς

Turkish Presidency

Στο γνωστό μοτίβο της κλιμάκωσης της επιθετικότητας «στο πεδίο», ως την άλλη όψη για την κατοχύρωση των διεκδικήσεων της τουρκικής αστικής τάξης «στο τραπέζι», κινήθηκε η τουρκική κυβέρνηση, η οποία νιώθει την «πλάτη της ζεστή» από τους Ευρωατλαντικούς συμμάχους, που «σπρώχνουν» για διευθετήσεις στην ευρύτερη περιοχή.

Ετσι, ενώ το ερευνητικό σκάφος «Ορούτς Ρέις» σουλατσάρει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν εμφανίστηκε ξανά την Πέμπτη να κάνει εκκλήσεις, λέγοντας ότι «μια επωφελής συμφωνία για Ελλάδα και Τουρκία είναι εφικτή μέσω του διαλόγου» και ότι «η Τουρκία δεν κυνηγά περιπέτειες», αλλά «σέβεται το Διεθνές Δίκαιο» και επιδιώκει μια «δίκαιη συμφωνία στην Ανατολική Μεσόγειο». Επανέλαβε τα περί μαξιμαλισμού της ελληνικής πλευράς και ότι «οι αξιώσεις για το Καστελόριζο, το οποίο απέχει μόλις δύο χιλιόμετρα από τις τουρκικές ακτές και 580 από την ηπειρωτική Ελλάδα, δεν εξηγούνται με την κοινή λογική».

Ταυτόχρονα ο - κατά την κυβέρνηση της ΝΔ «απομονωμένος» - Ερντογάν είχε την Πέμπτη τηλεφωνικές επικοινωνίες με την καγκελάριο της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ενώ ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου συνομίλησε τόσο με τον επικεφαλής της ευρωενωσιακής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, όσο και με ομολόγους του από πολλές χώρες της ΕΕ, όπως των Ιταλίας, Λιθουανίας, Εσθονίας, Φινλανδίας, Ουγγαρίας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας.

Σύμφωνα με την επίσημη τουρκική ενημέρωση, με την προεδρεύουσα στην ΕΕ Γερμανίδα καγκελάριο υπήρξε συμφωνία «για την επίλυση των προβλημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο υπό το Διεθνές Δίκαιο, στη βάση του διαλόγου και της ισότητας». Αλλωστε, η γερμανική κυβέρνηση που έχει ισχυρά συμφέροντα στην Τουρκία, έχει διαμηνύσει επανειλημμένα ότι θέλει να υπάρξει ένας απευθείας διάλογος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, με ενδεχόμενη κατάληξη το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Στην ίδια ρότα κινήθηκε και ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλούσι Ακάρ, που δήλωσε στο αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων «Ρόιτερς» ότι «η Τουρκία θέλει να επιλύσει τη διένεξη με την Ελλάδα σχετικά με τις έρευνες για ενεργειακούς πόρους στην Ανατολική Μεσόγειο με διάλογο», αλλά θα υπερασπιστεί «τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στην περιοχή», ενώ σε ομιλία σε επιτελάρχες του στρατού επανέλαβε τα περί «γαλάζιας πατρίδας» και ότι «δεν πρόκειται να επιτραπούν τετελεσμένα και κανένα σχέδιο που δεν θα περιλαμβάνει την Τουρκία και την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» (το ψευδοκράτος).

Ο σύμβουλος του Τούρκου Προέδρου, Γκιουλνούρ Αϊμπέτ, κάλεσε την ΕΕ και τις χώρες - μέλη (ενόψει και του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, την Παρασκευή) «να μοιραστούν δίκαια τους ενεργειακούς πόρους» και πρόσθεσε ότι «δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή καμία μονομερής προσέγγιση που αφήνει την Τουρκία να αντιμετωπίζει όλα τα προβλήματα στην περιοχή, ενώ επιχειρείται αυτή να φυλακιστεί στις ακτές της και της αρνούνται τα δικαιώματα στη Μεσόγειο».

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, δήλωσε ότι το «Ορούτς Ρέις» «θα ρίξει σεισμικά καλώδια 1.750 χιλιομέτρων έως τις 23 Αυγούστου», σκανάροντας τον ...«τουρκικό βυθό» και ότι «το στηρίζουν 83 εκατομμύρια» (εννοώντας τον πληθυσμό της Τουρκίας).

Ταυτόχρονα, η τουρκική κυβέρνηση επανέφερε στο «τραπέζι» το ζήτημα των δικαιωμάτων της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, που χαρακτηρίζει τουρκική.

Τέλος, από την τουρκική κριτική δεν πέρασε απαρατήρητη η παρέμβαση που κάνει η Γαλλία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, για τα δικά της συμφέροντα, που και η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζει ως «βοήθεια» για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Ο Ερντογάν μιλώντας για τον Γάλλο ομόλογό του είπε χαρακτηριστικά: «Ο Μακρόν και άλλοι όπως αυτός το μόνο που θέλουν είναι να επαναφέρουν την αποικιοκρατική περίοδο με τις ενέργειές τους στην περιοχή, κάτι που δεν είναι επιδίωξη της Αγκυρας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εφ' όλης της ύλης παζάρι με μεγάλους κινδύνους για τους λαούς(2020-11-24 00:00:00.0)
Κυπριακό και σχέσεις με ΕΕ μόνιμα στο παζάρι(2020-10-31 00:00:00.0)
Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για επιτάχυνση των διευθετήσεων(2020-10-15 00:00:00.0)
«Φουλ οι μηχανές» για διερευνητικές και επικίνδυνες διευθετήσεις(2020-09-18 00:00:00.0)
Διάλογο άνευ προϋποθέσεων ζήτησε ο Τσαβούσογλου(2020-09-11 00:00:00.0)
Προκαλεί για να κερδίζει θέσεις στο «τραπέζι» της συνεκμετάλλευσης(2020-08-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ