Παρασκευή 19 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Ετοιμάζει το έδαφος για την περαιτέρω κλοπή παλαιστινιακής γης

Το Ισραήλ αφιέρωσε νέο εποικισμό στον Αμερικανό Πρόεδρο Ντ. Τραμπ
Το Ισραήλ αφιέρωσε νέο εποικισμό στον Αμερικανό Πρόεδρο Ντ. Τραμπ
TEΛ ΑΒΙΒ.--

Εχοντας εξασφαλισμένη την ουσιαστική στήριξη των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ και της ΕΕ, η κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου προωθεί μεθοδικά και σταδιακά τα σχέδια προσάρτησης του ενός τρίτου των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών της Δυτικής Οχθης μέσα στο επόμενο διάστημα. Η κίνηση αυτή, που έχει καταγγελθεί από την Παλαιστινιακή Αρχή και οργανώσεις αλληλεγγύης στον δίκαιο αγώνα του Παλαιστινιακού λαού σε όλο τον κόσμο, και στη χώρα μας από το ΚΚΕ, αναμένεται να κάνει ακόμα πιο ασφυκτικές τις συνθήκες ζωής του, με τη βάρβαρη κατοχή και τον στραγγαλισμό του ανάμεσα σε ισραηλινούς εποικισμούς που όλο και διευρύνονται. Ετσι δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την προσπάθεια για βιώσιμο, ανεξάρτητο και κυρίαρχο παλαιστινιακό κράτος, στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιοποίησε χτες η ισραηλινή φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Israel Hayom», ένα από τα επικρατέστερα 10 σενάρια που εξετάστηκαν την περασμένη Κυριακή σε σύσκεψη στο πρωθυπουργικό μέγαρο αφορά σε πρώτη φάση την προσάρτηση εβραϊκών εποικισμών της Κοιλάδας του Ιορδάνη, ώστε αρχικά να «ζυγιστούν» οι αντιδράσεις. Στη συνέχεια θα επιδιωχθούν κατέβασμα τόνων, πρόσκληση έναρξης «ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων» με την Παλαιστινιακή Αρχή και κλιμάκωση του σχεδίου προσάρτησης με περισσότερα εδάφη εν ευθέτω χρόνω...

Ενα επιπλέον στοιχείο του σχεδιασμού του Ισραηλινού πρωθυπουργού είναι ότι σε περίπτωση που ο κυβερνητικός εταίρος του και υπουργός Αμυνας, Μπένι Γκαντς, εξακολουθήσει να φέρνει αντιρρήσεις γύρω από τους λεπτομερείς χάρτες εδαφών της περιοχής, τους οποίους κατάρτισαν τους τελευταίους μήνες αντιπροσωπείες εμπειρογνωμόνων από ΗΠΑ και Ισραήλ, δεν αποκλείεται να προσφύγει σε νέες εκλογές. Ο Νετανιάχου θεωρεί ότι η παρούσα συγκυρία ευνοεί την περαιτέρω σκλήρυνση της κατοχής σε βάρος των Παλαιστινίων, αναμένοντας πως οι έξωθεν αντιδράσεις θα περιοριστούν σε ρητορικές «αντιρρήσεις» από την πλευρά κάποιων σύμμαχων δυνάμεων, όπως η ΕΕ. Παράλληλα δυσανασχετεί με τις αντιδράσεις ορισμένων οργανώσεων Εβραίων εποίκων που εναντιώνονται στο σχέδιο προσάρτησης, επειδή δεν θέλουν με κανέναν τρόπο την ίδρυση ενός - έστω και κουτσουρεμένου από κάθε έννοια ουσιαστικής κυριαρχίας - παλαιστινιακού κράτους, όπως αναφέρεται στο σχέδιο του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, της λεγόμενης «συμφωνίας του αιώνα».

Αυτοί οι σχεδιασμοί, οι πιθανές αντιδράσεις και οι επόμενες κινήσεις εξετάστηκαν την περασμένη Κυριακή σε σύσκεψη που συγκάλεσε ο Νετανιάχου με τον κυβερνητικό του εταίρο, Γκαντς, τον υπουργό Εξωτερικών Γκάμπι Ασκενάζι και τον πρόεδρο της Κνέσετ Γιαρίβ Λεβίν, παρουσία του Αμερικανού πρέσβη στο Ισραήλ Ντέιβιντ Φρίντμαν και άλλων Αμερικανών αξιωματούχων.

Επίσης, χτες το απόγευμα μετέβη αιφνιδίως στη Ραμάλα ο Ιορδανός υπουργός Εξωτερικών Αϊμάν Σαφάντι, συναντώντας τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς και άλλους αξιωματούχους, σε μια προσπάθεια συντονισμού των ενεργειών Ιορδανίας - Παλαιστινιακής Αρχής απέναντι στα σχέδια επικείμενης προσάρτησης παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ.

Οι σχεδιασμοί περαιτέρω αρπαγής παλαιστινιακών εδαφών αναφέρθηκαν και στις επαφές που είχε στην Ιερουσαλήμ κατά τη διήμερη επίσημη επίσκεψή του στο Ισραήλ ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, όπου αναβαθμίστηκαν παραπέρα οι σχέσεις, σε πολιτικό, στρατιωτικό και οικονομικό επίπεδο, με το κράτος - δολοφόνο του Παλαιστινιακού λαού. Οπως διέρρευσε, ζητήθηκε η στήριξη των σχεδιασμών αυτών από την Ελλάδα, στο πλαίσιο της ΕΕ, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός απέφυγε να συναντήσει τους εκπροσώπους της Παλαιστινιακής αρχής.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org