Παρασκευή 19 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
Νέες διευκολύνσεις και προνόμια στους εφοπλιστές

Με ευρεία πλειοψηφία και αποδοχή από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και ΜέΡΑ25 ψηφίστηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής μία ακόμα διακρατική συμφωνία που έφερε η κυβέρνηση με μορφή νομοσχεδίου και αφορά το πώς θα διευρυνθεί παραπέρα η ήδη απίστευτη κερδοφορία των εφοπλιστών.

Το νομοσχέδιο κατατέθηκε από το υπουργείο Ναυτιλίας για την «Κύρωση της Συμφωνίας» μεταξύ Ελλάδας - Μαρόκου «για τις Θαλάσσιες Μεταφορές». Η Ελ. Λύση καταψήφισε ζητώντας και άλλα για τους εφοπλιστές και ως «λαγός» πρότεινε το «παράλληλο ελληνικό νηολόγιο», δηλαδή τη μετατροπή της ελληνικής σημαίας σε σημαία ευκαιρίας, που σημαίνει τέλος των ΣΣΕ, της Κοινωνικής Ασφάλισης και στα πλοία του ελληνικού νηολογίου.

Η διακρατική συμφωνία προβλέπει πλήθος διευκολύνσεων για τους Ελληνες εφοπλιστές, προκειμένου να αναπτύξουν περαιτέρω τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες και επενδύσεις στο Μαρόκο (μεταφορές, λιμάνια, εμπόριο κ.ο.κ.). Προβλέπει ακόμη ότι οι «όροι ναυτολόγησης» θα «συμφωνούνται ελεύθερα μεταξύ πλοιοκτητών και των ναυτικών», δηλαδή ατομικές συμβάσεις με τους όρους που θέλει ο εφοπλιστής, ενώ σε περίπτωση εργατικών διαφορών, ο ναυτεργάτης θα πρέπει να πάρει την άδεια από την τοπική προξενική αρχή (Ελλάδας ή Μαρόκου), για να καταφύγει στα δικαστήρια ή να καταγγείλει την οποιαδήποτε παραβίαση της σύμβασης κ.ο.κ.

Σημειώνεται ότι η απαράδεκτη αυτή συμφωνία είχε υπογραφεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2016.

«Στρατηγικός εταίρος» των ΗΠΑ οι εφοπλιστές

Ο υπουργός Ναυτιλίας, Γ. Πλακιωτάκης, εξήρε το ρόλο των εφοπλιστών στην «αναβάθμιση του γεωστρατηγικού ρόλου της χώρας», εννοώντας προφανώς τη χρυσοφόρα συμμετοχή τους στην προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και επεμβάσεων. Αλλωστε, ο υπουργός κατά την ομιλία του στις Επιτροπές είχε επισημάνει ότι οι Ελληνες εφοπλιστές «μεταφέρουν το 25% των αμερικανικών εξαγωγών αργού πετρελαίου».

Να σημειωθεί εδώ ότι γι' αυτές τις χρυσές μπίζνες, ο πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ), Θ. Βενιάμης, συναντήθηκε την περασμένη Δευτέρα με τον Αμερικανό πρέσβη Τζ. Πάιατ, για να τον διαβεβαιώσει ότι η εφοπλιστική Ενωση «είναι προσηλωμένη» στην τήρηση του εμπάργκο των ΗΠΑ κατά της Βενεζουέλας και πως «η ναυτιλία των Ελλήνων αποτελεί στρατηγικό εταίρο» των ΗΠΑ.

Ενα ακόμα δώρο στο κεφάλαιο

Το ΚΚΕ κατήγγειλε και καταψήφισε τη συμφωνία - δώρο στο κεφάλαιο, με την ειδική αγορήτρια του Κόμματος, Μαρία Κομνηνάκα, να σημειώνει τη «σειρά διευκολύνσεων που του δίνονται, στο πλαίσιο, όπως τονίζεται σε διάφορα σημεία της σύμβασης, των αρχών του ελεύθερου και θεμιτού, όπως λέγεται, ανταγωνισμού. Γι' αυτό και ομονοούν όλα τα άλλα κόμματα που πίνουν νερό στο όνομα του εφοπλιστικού κεφαλαίου».

Αναφέρθηκε στις προβλέψεις της σύμβασης για το παραπέρα χτύπημα των ναυτεργατικών δικαιωμάτων, τονίζοντας ότι ακριβώς στο όνομα του ανταγωνισμού, προωθούνται οι μειωμένες οργανικές συνθέσεις των πλοίων, η εντατικοποίηση της δουλειάς, η προς τα κάτω εξίσωση των μισθών και δικαιωμάτων ελληνικών και ξένων πληρωμάτων και τελικά η εκτεταμένη ανεργία των ναυτεργατών.

Το λόγο πήρε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, με την ιδιότητα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, ο οποίος αναφέρθηκε στο θέμα των ΑΟΖ με αφορμή συζήτηση που άνοιξαν Ελ. Λύση και ΠΑΣΟΚ. Αναφέρθηκε στην προσπάθεια της Αιγύπτου να ακυρώσει τη συμφωνία που υπέγραψε το 2003 με την Κύπρο για την ΑΟΖ και «να μπάσει - όπως σημείωσε - την Τουρκία σαν τρίτο μέρος σε μια νέα συμφωνία», μεθόδευση που «ισοδυναμεί με αποδοχή των τουρκικών αξιώσεων σε βάρος της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ του Καστελόριζου. Αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας». «Οι ανταγωνισμοί και οι αντιθέσεις - συνέχισε - αυξάνονται στην περιοχή, γι' αυτό και λέμε ότι θα πρέπει η χώρα μας, με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας, να ορίσει θαλάσσια σύνορα και την ΑΟΖ στην περιοχή».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ