Παρασκευή 19 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να επανέλθει τώρα ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ για όλα τα νησιά

Το ΚΚΕ θα επανακαταθέσει στη Βουλή την τροπολογία που απέρριψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

Για πέντε νησιά, και πιο συγκεκριμένα Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών ότι θα ισχύει για άλλους πέντε μήνες (μέχρι τις 31/12/20) ο μειωμένος ΦΠΑ. Μια απόφαση που προστίθεται σε προηγούμενες παρατάσεις ως «αντιστάθμισμα» στη μετατροπή των νησιών αυτών σε φυλακή της ΕΕ για πρόσφυγες και μετανάστες. Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι από κυβερνητικά στελέχη κατά καιρούς έχουν ασκηθεί εκβιασμοί στους νησιώτες για να αποδέχονται τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων σε άθλιες συνθήκες στα νησιά, στο όνομα της διατήρησης του μειωμένου ΦΠΑ.

Με ανακοίνωσή της, η Κομματική Επιτροπή Αιγαίου του ΚΚΕ απαιτεί να επανέλθει τώρα ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ σε όλα τα νησιά, τονίζοντας ότι πρόκειται για δίκαιο αίτημα των νησιωτών, ειδικά τώρα που πλήττονται από την οικονομική κρίση. Μάλιστα, το ΚΚΕ θα επανακαταθέσει στη Βουλή την τροπολογία που απέρριψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τον Φλεβάρη του 2019, με την οποία ζητά να επανέλθει ο μειωμένος συντελεστής σε όλα τα νησιά του Αιγαίου.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Κομματικής Επιτροπής Αιγαίου έχει ως εξής:

«Να επανέλθει τώρα ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ σε όλα τα νησιά. Αυτό το δίκαιο αίτημα των νησιωτών τώρα είναι επιτακτική ανάγκη να ικανοποιηθεί άμεσα, ώστε να δώσει μια μικρή ανάσα στους εργαζόμενους, στους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς επιχειρηματίες των νησιών. Είναι ένα στοιχειώδες μέτρο άμβλυνσης των συνεπειών, λόγω του μεγάλου μεταφορικού κόστους και άλλων δυσμενών παραγόντων που δυσκολεύουν τη ζωή των νησιωτών και την κάνουν πιο ακριβή. Επιπλέον, τώρα που πλήττονται σκληρά από τη νέα οικονομική κρίση και τις συνέπειες που έχει υποστεί ο τουρισμός από την πανδημία του νέου κορονοϊού.

Τα κόμματα (ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝΑΛ), που ψήφισαν μαζί το τρίτο μνημόνιο και την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου, πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στους νησιώτες.

Το ΚΚΕ θα επανακαταθέσει στη Βουλή την τροπολογία που απέρριψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τον Φλεβάρη του 2019, με την οποία ζητά να επανέλθει ο μειωμένος συντελεστής σε όλα τα νησιά του Αιγαίου. Οφείλουν όλοι να πάρουν ξεκάθαρη θέση.

Αρκετά με την υποκρισία και τον εμπαιγμό!

Για να στηρίξουν τώρα το εισόδημα των νησιωτών, για να ενισχύσουν τις δομές της Υγείας και τις κρίσιμες υποδομές των νησιών, υποκρίνονται ότι δεν υπάρχουν χρήματα. Ομως για τους επιχειρηματικούς ομίλους και τους εφοπλιστές, εκτός από φοροαπαλλαγές και προνόμια, εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ τους δίνουν με επιδοτήσεις και δάνεια με κρατική εγγύηση. Καλούμε το λαό των νησιών, τα σωματεία και τους άλλους φορείς τους να στηρίξουν τη νέα πρωτοβουλία του ΚΚΕ, να πιέσουν την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα. Τώρα πρέπει να δυναμώσει η πάλη των εργαζομένων και του λαού των νησιών για να μην πληρώσουν ξανά τις συνέπειες της νέας κρίσης».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org