Παρασκευή 19 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τη Δευτέρα η εκδήλωση για το έργο του κινηματογραφικού - φωτογραφικού συνεργείου του ΔΣΕ

Το κινηματογραφικό συνεργείο του ΔΣΕ
Το κινηματογραφικό συνεργείο του ΔΣΕ
Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση αφιερωμένη στο έργο του κινηματογραφικού - φωτογραφικού συνεργείου του ΔΣΕ, τη Δευτέρα 22 Ιούνη 2020, στις 20.30, στο Επιμορφωτικό Κέντρο - Βιβλιοθήκη - Αρχείο «Χαρίλαος Φλωράκης» (ΕΚΧΦ). Στην εκδήλωση θα παρευρεθεί ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Το κινηματογραφικό συνεργείο του ΔΣΕ δημιούργησε έργο μοναδικό, καθώς αποτύπωσε σημαντικά γεγονότα και στοιχεία από την εξέλιξη της ένοπλης ταξικής σύγκρουσης σε Γράμμο και Βίτσι, τη ζωή του ΔΣΕ, την οργάνωση της κοινωνικής ζωής σε αυτές τις περιοχές, καθώς και το πέρασμα των μαχητών και μαχητριών στην πολιτική προσφυγιά.

Μέσα από προσφορές στο Αρχείο του ΚΚΕ από την οικογένεια του Απόστολου Μουσούρη και του Φώτη Ματσάκα, μαχητών του ΔΣΕ και μελών του κινηματογραφικού συνεργείου, έγινε δυνατό να δημιουργηθεί μια συλλογή με περισσότερα από 15.000 φωτογραφικά στιγμιότυπα.

Το αρχείο αυτό ψηφιοποιήθηκε και εντάχθηκε στις συλλογές του ΕΚΧΦ, ώστε να είναι πλήρως προσβάσιμο στους μελετητές, στους ιστορικούς, στον καθένα που ενδιαφέρεται.

Το ψηφιοποιημένο πλέον αρχείο έχει τη δική του συμβολή στην ιστορική γνώση για τον τιτάνιο αυτό αγώνα, στον οποίο πήραν μέρος χιλιάδες λαού.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει:

  • Παρουσίαση της δραστηριότητας του Επιμορφωτικού Κέντρου και των νέων υλικών με τα οποία εμπλουτίστηκαν οι συλλογές του, από τον υπεύθυνο λειτουργίας του, Νίκο Παπαγεωργάκη.
  • Παρουσίαση της δράσης και του έργου του κινηματογραφικού συνεργείου του ΔΣΕ, από τον σκηνοθέτη Κώστα Σταματόπουλο.
  • «Σοφοκλής οχτώ υπό το μηδέν»: Κείμενο του Δημήτρη Ραβάνη - Ρεντή θα διαβάσει ο ηθοποιός Αντώνης Ξένος.
  • Παρουσίαση μέρους των φωτογραφιών του ΔΣΕ, από τον δημοσιογράφο Θανάση Λεκάτη.
  • Μουσικό πρόγραμμα με τους Ρίτα Αντωνοπούλου και Μανώλη Ανδρουλιδάκη.

Λόγω ειδικών συνθηκών, η συμμετοχή θα είναι περιορισμένη και με σχετική πρόσκληση. Η εκδήλωση θα παρουσιαστεί από τον «Ριζοσπάστη» και το πόρταλ «902.gr».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org