Παρασκευή 19 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Φερετζές

Ενας στους τρεις εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα δηλώνει ότι μετά την πανδημία έχει μεταβληθεί η σχέση εργασίας του. Το 19% συνεχίζει να εργάζεται με τηλεργασία και το 14% με μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση. Στο διάστημα της τηλεργασίας, το 35% δούλευε περισσότερο σε σχέση με το ωράριό του. Το 18% των εργαζομένων δήλωσε ότι κατά το διάστημα που η σύμβασή του ήταν σε αναστολή, ο εργοδότης τού ζητούσε να εργαστεί. Αυτές και άλλες διαπιστώσεις περιέχονται σε έρευνα που έγινε κατά παραγγελία της ΓΣΕΕ. Τα στοιχεία αποτυπώνουν ένα μέρος μόνο της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά εργασίας μετά τα αντεργατικά μέτρα της πανδημίας, για τα οποία βέβαια η συνδικαλιστική πλειοψηφία δεν είπε λέξη. Το μόνο που έκανε ήταν να συγκροτήσει ένα «παρατηρητήριο» καταγγελιών για «αυθαιρεσίες» της εργοδοσίας, τις οποίες διαβίβαζε στις αρμόδιες αρχές. Τώρα, η ΓΣΕΕ χρησιμοποιεί αυτά τα στοιχεία για να διαπραγματευτεί με κυβέρνηση και εργοδοσία «την ανάπτυξη ενός θεσμικού πλαισίου ρύθμισης της τηλεργασίας, μετά από εξειδικευμένο κοινωνικό διάλογο, με στόχο την αποτύπωση και ανάδειξη των θετικών και των "γκρίζων" περιοχών της...»! Αφού πρώτα κάλεσε τους εργαζόμενους να μοιραστούν τα «βάρη» από τις συνέπειες της πανδημίας, τώρα χύνει κροκοδείλια δάκρυα και παραγγέλνει «έρευνες», όχι μόνο για να ξεπλύνει τις δικές της ευθύνες, αλλά και για να ανοίξει το δρόμο σε νέα «κανονικότητα», όπου οι νέες μορφές «ευελιξίας» θα αποκτήσουν μόνιμα και θεσμικά χαρακτηριστικά, με τον φερετζέ ενός «ρυθμιστικού πλαισίου» που θα τους φορέσει ο «κοινωνικός διάλογος».

Λίπασμα

Πέρα από τη ...μυθιστορηματική διάσταση που δίνουν τα ΜΜΕ στον γιατρό - μαϊμού που ευθύνεται για θανάτους καρκινοπαθών, υπάρχει και η εξής σοβαρή πλευρά, που μένει στο σκοτάδι: Το έδαφος στο οποίο καταφέρνουν να «ανθίζουν» τέτοιες περιπτώσεις δεν είναι άλλο από την εμπορευματοποιημένη Υγεία, όπου οι ασθενείς αντιμετωπίζονται σαν πελάτες. Από όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ο συγκεκριμένος απατεώνας αλώνιζε ανενόχλητος σε ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα, ζητούσε από τους ασθενείς - θύματά του να κάνουν εξετάσεις σε συγκεκριμένα διαγνωστικά κέντρα, ενώ ο ίδιος τους εξέταζε σε ιδιωτικά ιατρεία κλινικών. Επίσης ανενόχλητος αναλάμβανε τον «συντονισμό» χειρουργικών επεμβάσεων σε ιδιωτικές κλινικές και συνόδευε ασθενείς, προφανώς πρώτα στα ταμεία των κλινικών, παίρνοντας και ο ίδιος το ...κατιτίς του. Σε ένα τέτοιο σύστημα, όπου κυριαρχούν το «δούναι και λαβείν» και η κερδοφορία πάνω στον ανθρώπινο πόνο, μπορεί τόσο άνετα να κινείται και μια τέτοια περίπτωση. Γιατί, αν φέρνει «πελατεία» στα διαγνωστικά κέντρα και στους κλινικάρχες, τα υπόλοιπα περισσεύουν ή μόνο από τύχη θα αποκαλυφθούν, όπως και έγινε, αφού πήρε πρώτα στο λαιμό του κάμποσους ασθενείς. Και βέβαια η ανασφάλεια, οι τεράστιες ελλείψεις στο κρατικό σύστημα Υγείας, η αγωνία που βιώνουν βαριά πάσχοντες και συγγενείς τους, το γεγονός ότι είναι καθεστώς να πληρώνεις ακόμα και για τα στοιχειώδη στα νοσοκομεία, αποτελούν το καλύτερο «λίπασμα» για αετονύχηδες και κομπογιαννίτες...

Ποιος έχει τα πρωτεία;

Μια «ωραία ατμόσφαιρα» ήταν το πρωί της Τετάρτης οι προσκεκλημένοι στο πάνελ τηλεοπτικής εκπομπής, που σχολίασαν την επίσκεψη Μητσοτάκη στο Ισραήλ. Ο Γ. Λοβέρδος κάρφωσε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «ήταν απέναντι» όταν η στρατηγική συνεργασία με το Ισραήλ ξεκίνησε επί κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου, «αλλά σιγά σιγά προσαρμόστηκε και η πρωθυπουργία Τσίπρα δεν πήγε πίσω το θέμα αυτό». Από την πλευρά του, ο Γ. Κουμουτσάκος διεκδίκησε κι αυτός τα πρωτεία για λογαριασμό της ΝΔ, λέγοντας ότι «οι σχέσεις Ελλάδας - Ισραήλ εκτινάχθηκαν όταν η κυβέρνηση Κων. Μητσοτάκη προχώρησε σε σύναψη διπλωματικών σχέσεων (...) το 1990». Τρίτος, αλλά όχι καταϊδρωμένος, ο Γ. Κατρούγκαλος πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «πήγε μπροστά» το ζήτημα των σχέσεων με το Ισραήλ. Γιατί άραγε τόση αγωνία να κατοχυρώσει ο καθένας για το κόμμα του την πρωτιά στην ανάπτυξη των ελληνοϊσραηλινών σχέσεων; Μα επειδή η «στρατηγική σχέση» με το Ισραήλ και τα διάφορα «τριμερή» και «πολυμερή» σχήματα που αναπτύσσονται στην περιοχή, αποτελούν συστατικό στοιχείο του αμερικανοΝΑΤΟικού σχεδιασμού, όπου έτσι κι αλλιώς ανταγωνίζονται για το ποιος τον «τρέχει» καλύτερα! Ετσι εξηγείται άλλωστε και η μεταξύ τους «ομερτά» για το γεγονός ότι κανένας δεν τόλμησε να εφαρμόσει την απόφαση της ελληνικής Βουλής για αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους.

Χωρίς γιατρειά

Η εικόνα που κάνει το γύρο του κόσμου, με την Γαλλίδα νοσοκόμα που την σέρνουν αστυνομικοί και της φορούν χειροπέδες ενώ διαδήλωνε με συναδέλφους της για προσλήψεις στα νοσοκομεία και χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας, φανερώνει για άλλη μια φορά την υποκρισία του αστικού κράτους απέναντι στους «ήρωες» υγειονομικούς. Τους εργαζόμενους δηλαδή που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης για την υγεία και τη ζωή του λαού, χωρίς επαρκή μέσα προστασίας, στα διαλυμένα από προσωπικό και υποδομές νοσοκομεία, εξαιτίας της αντιλαϊκής πολιτικής και στην Υγεία, που είναι ενιαία σε όλα τα κράτη. Οι υγειονομικοί, που οι κυβερνήσεις καλούσαν τον κόσμο να τους χειροκροτήσει την περίοδο της πανδημίας, τώρα δέρνονται και συκοφαντούνται, όπως έγινε και στην Ελλάδα από στελέχη της κυβέρνησης και αστικά ΜΜΕ απέναντι στην πανυγειονομική απεργία της περασμένης Τρίτης. Και ο λόγος είναι βέβαια ότι δεν κρατούν το στόμα τους κλειστό, αλλά αγωνίζονται και διεκδικούν αναβαθμισμένες και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας για το λαό, καλύτερους μισθούς και εργασιακά δικαιώματα για τους ίδιους. Αυτό είναι το «έγκλημα» που δεν τους συγχωρεί το αστικό κράτος, επιβεβαιώνοντας ότι η σαπίλα του είναι ανεπίστρεπτη και ότι δεν παίρνει καμία γιατρειά.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ