Τετάρτη 22 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Διαγκωνισμός Νετανιάχου - Γκαντς για προσάρτηση της Κοιλάδας του Ιορδάνη

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ο Ισραηλινός υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, και ο αρχηγός του μεγαλύτερου αντιπολιτευόμενου κόμματος, του «Μπλε - Λευκού» μπλοκ, Μπένι Γκαντς, διαγκωνίζονται, ενόψει των νέων πρόωρων βουλευτικών εκλογών στις 2 Μάρτη, για το ποιος θα κλιμακώσει περισσότερο και πιο γρήγορα την κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών.

Ο στρατηγός ε.α. Μπένι Γκαντς σημείωσε πρώτος το ενδεχόμενο προσάρτησης της Κοιλάδας του Ιορδάνη της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης στο πλαίσιο προεκλογικής περιοδείας. Είπε ότι μετά τις εκλογές (και αναλόγως των αποτελεσμάτων) θα προχωρήσει στην προσάρτηση της Κοιλάδας του Ιορδάνη, «σε συνεννόηση» υποτίθεται με τη «διεθνή κοινότητα», δηλαδή τις ΗΠΑ. Χαρακτήρισε «μέγα στρατηγικό λάθος και σφάλμα ασφαλείας» τις συζητήσεις που έκαναν στο παρελθόν Ισραηλινοί αξιωματούχοι για παράδοση της περιοχής στην Ιορδανία. Υποστήριξε ότι η Κοιλάδα του Ιορδάνη συνιστά το «ανατολικότερο αμυντικό όριο» για την ασφάλεια του Ισραήλ μπροστά σε «οποιαδήποτε μελλοντική σύγκρουση», ενώ στη Μέση Ανατολή διαδραματίζονται «σοβαρά πράγματα»...

Αργότερα χτες βράδυ ο Ισραηλινός υπηρεσιακός πρωθυπουργός και αρχηγός του δεξιού κόμματος «Λικούντ», Μπ. Νετανιάχου, προανήγγειλε πως θα ανακοινώσει «σύντομα» την προσάρτηση της Κοιλάδας του Ιορδάνη. Χαρακτήρισε το «Μπλε - Λευκό» εκλογικό μπλοκ του Μπ. Γκαντς «αριστερό», ενώ καμάρωσε για τις πολιτικές της κυβέρνησής του ισχυριζόμενος πως χάρη σε αυτόν το Ισραήλ έγινε «δύναμη και η χώρα ένα καλό μέρος για να ζει κανείς».

Παράλληλα, σε εκδήλωση του κόμματός του στην Ιερουσαλήμ παρουσίασε το ψηφοδέλτιό του, θέτοντας σε περίοπτη θέση αιθιοπικής καταγωγής Ισραηλινό πολίτη που αποσκίρτησε πρόσφατα από το κόμμα του βασικού αντιπάλου του, Μπένι Γκαντς, λέγοντας ότι χάρη στον Γκάντι Γερβαρκάν «η αιθιοπική παροικία θα ψηφίσει "Λικούντ" στις 2 Μάρτη».

Νωρίτερα, χτες, αξιωματούχοι στον Λευκό Οίκο ανακοίνωσαν ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, σχεδιάζει τις επόμενες μέρες να παρουσιάσει το λεγόμενο «ειρηνευτικό» σχέδιο για το Παλαιστινιακό που το διαλαλεί σαν «τη συμφωνία του αιώνα». Διέψευσαν ότι θα το παρουσιάσει στην παρούσα συγκυρία για να βοηθήσει την προεκλογική μάχη του Νετανιάχου, λέγοντας πως δεν θα είναι χρήσιμο εάν καθυστερήσει και άλλο και «χαθεί» στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου στις ΗΠΑ. Πάντως, κάποιοι Αμερικανοί διπλωμάτες που λένε πως είδαν την πρόταση της κυβέρνησης Τραμπ για το Παλαιστινιακό, εκτίμησαν πως δεν θα έχει τύχη, προβλέποντας πως θα απορριφθεί και επισήμως από την Παλαιστινιακή Αρχή.

Τον περασμένο Ιούνη ο γαμπρός του Προέδρου Τραμπ και σύμβουλος στον Λευκό Οίκο, Τζάρεντ Κούσνερ, μαζί με τον παραιτηθέντα εδώ και μερικούς μήνες ειδικό απεσταλμένο στη Μέση Ανατολή Τζέισον Γκρίνμπλατ είχαν παρουσιάσει στο Μπαχρέιν υποτίθεται το «οικονομικό» σκέλος του «ειρηνευτικού σχεδίου» τάζοντας κεφάλαια ύψους 50 δισ. δολαρίων και «επενδύσεις» σε Δυτική Οχθη και Λωρίδα Γάζας, δίχως απολύτως καμία πρόβλεψη για ανεξάρτητο Παλαιστινιακό Κράτος.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ