Τετάρτη 22 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ
Εξι τα θύματα του νέου ιού

Σε ετοιμότητα ο ΠΟΥ, σύσκεψη χτες και στην Αθήνα

ΠΕΚΙΝΟ - ΑΘΗΝΑ.--

Οι αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν χτες 77 νέα κρούσματα του νέου κοροναϊού, ενώ επίσημα τα θύματά του καταγράφονται σε έξι, όλα από τη μεγαλούπολη Βουχάν (με πάνω από 11 εκατομμύρια πληθυσμό) στα κεντρικά της χώρας, όπου τον Δεκέμβρη εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα του νέου κοροναϊού. Ωστόσο, η ανησυχία μεγάλωσε, αφού χτες η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας επιβεβαίωσε επίσημα ότι ο κοροναϊός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Χτες, αναμενόταν και έκτακτη συνεδρίαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), για να αποφασιστεί αν θα κηρύξει «κρίση δημόσιας υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο».

Στην Κίνα, τα κρούσματα χτες υπολογιζόταν ότι πλησιάζουν τα 300, ενώ υπό παρακολούθηση βρίσκονταν 922 ασθενείς σε διάφορα νοσοκομεία όλης της χώρας.

Μετά τις Ιαπωνία, Νότια Κορέα και Ταϊλάνδη, που έχουν ανακοινώσει την ύπαρξη κρουσμάτων στο έδαφός τους, χτες αντίστοιχες πιθανότητες άρχισαν να εξετάζουν και οι Φιλιππίνες και η Αυστραλία.

Στην Ταϊλάνδη τοποθετήθηκαν υποχρεωτικά θερμικές κάμερες στα αεροδρόμια της Μπανγκόκ, Τσιάνγκ Μάι, Πουκέτ και Κράμπι, ώστε να ελέγχουν τους επιβάτες από την Κίνα και ο υπουργός Υγείας, Ανουτίν Τσαρνβιρακούλ, δήλωσε ότι οι επιβάτες ελέγχονται «χωρίς εξαιρέσεις» και τίθενται σε καραντίνα επί 24 ώρες αν έχουν πυρετό. Σημειωτέον ότι στην Ταϊλάνδη φτάνει το ένα τέταρτο των διεθνών πτήσεων που αναχωρούν από τη Βουχάν, την πόλη των 11 εκατομμυρίων κατοίκων στην Κίνα όπου εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα του νέου κοροναϊού τον Δεκέμβρη.

Στο Χονγκ Κονγκ οι αρχές ανακοίνωσαν ότι βρίσκονται σε «κατάσταση μέγιστου συναγερμού», καθώς ξύπνησαν μνήμες από την επιδημία του SARS (του Σοβαρού Οξέος Συνδρόμου του Αναπνευστικού), από το οποίο έχασαν τη ζωή τους 774 άνθρωποι από το 2002 έως το 2003. Οσοι φτάνουν στο αεροδρόμιο της πόλης από τη Βουχάν καλούνται να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο και σε περίπτωση ψευδούς δήλωσης κινδυνεύουν με φυλάκιση έως και 6 μηνών.

Στη Ρωσία, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χτες ότι εργάζεται για την ανάπτυξη εμβολίου ενάντια στον κοροναϊό και βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με Κινέζους επιστήμονες για την απόκτηση των απαραίτητων βιολογικών υλικών.

Τέλος, στην Αθήνα έγινε χτες σύσκεψη στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, με θέμα τα επιδημιολογικά δεδομένα του νέου κοροναϊού (2019 - nCoV). Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, αυτός «ανήκει στην κατηγορία των κοροναϊών που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα αλλά και σοβαρότερες λοιμώξεις. Ο ιός έχει περιορισμένη μεταδοτικότητα από άνθρωπο σε άνθρωπο και χαρακτηρίζεται από χαμηλότερη θνητότητα από άλλους κοροναϊούς όπως ο ιός MERS-CoV». Ακόμα, «έγινε ανασκόπηση των διεθνών δεδομένων σχετικά με τη νόσο καθώς και εκτίμηση κινδύνου για τη χώρα μας. Σύμφωνα με τα τρέχοντα δεδομένα καθώς και τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νόσων (ECDC), ο κίνδυνος εισαγωγής κρούσματος κρίνεται χαμηλός».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org