Τετάρτη 1 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
20 επιβεβαιωμένα κρούσματα στο πλοίο «Ελ. Βενιζέλος»

Παρέμβαση από τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία

Θετικοί στον κορονοϊό βρέθηκαν 20 επιβαίνοντες στο πλοίο «Ελ. Βενιζέλος» της ΑΝΕΚ, το οποίο είναι αγκυροβολημένο στη ράδα του Πειραιά από τις 21 Μάρτη με πλήρωμα 33 Ελληνες ναυτεργάτες και 383 συνολικά επιβαίνοντες.

Το πρώτο θετικό κρούσμα επιβεβαιώθηκε το περασμένο Σάββατο και ήταν ένας 73χρονος επιβαίνων, λόγω της κατάστασης του οποίου κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά του σε νοσοκομείο. Χτες, στην απογευματινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, ο καθηγητής Σ. Τσιόδρας ανακοίνωσε ότι έχουν βρεθεί 20 κρούσματα στο πλοίο.

Εκτός από το πλήρωμα, οι υπόλοιποι που βρίσκονται στο πλοίο είναι ναυτεργάτες διαφόρων εθνικοτήτων (Ουκρανοί, Τούρκοι, Αιγύπτιοι, Ινδονήσιοι κ.ά.), οι οποίοι επρόκειτο να ναυτολογηθούν σε άλλα πλοία της εταιρείας.

Το πλοίο είχε αποπλεύσει από την Τουρκία και είχε προορισμό την Ισπανία, όπου θα γινόταν η αποβίβαση των ναυτεργατών, λόγω κορονοϊού όμως του απαγορεύτηκε ο κατάπλους στην Ισπανία, όπως και στην Τουρκία στη συνέχεια. Τελικά επέστρεψε στην Ελλάδα και έμεινε στη ράδα του Πειραιά.

Στο μεταξύ, νωρίς χτες το πρωί και πριν ακόμα από την επίσημη ενημέρωση από τον Σ. Τσιόδρα, τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία εξέδωσαν δελτίο Τύπου το οποίο κοινοποίησαν σε όλους τους αρμόδιους ζητώντας «να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για τον έλεγχο, την πρόληψη και προστασία των 382 ατόμων που επιβαίνουν στο καράβι».

Επίσης, «το καράβι να εξοπλιστεί με όλα τα απαραίτητα υλικά για τον καθαρισμό και την απολύμανση όλων των χώρων του, για την ατομική προστασία των ναυτεργατών, των επιβαινόντων, όπως κατάλληλα καθαριστικά, μάσκες, αντισηπτικά κ.ά.».

Πρότειναν επιπλέον, για να μην υπάρχουν πολλοί ενδιάμεσοι κρίκοι (λάντζα, εργαζόμενοι στο λιμάνι κ.ο.κ.) για πιθανή μεταφορά κρουσμάτων στο νοσοκομείο και το καράβι να δέσει στο χώρο της κρουαζιέρας, που αυτήν την περίοδο είναι άδειος, «διασφαλίζοντας με βάση τα μέτρα του ΕΟΔΥ την ασφαλή διαμονή και την ασφαλή μετακίνηση, σε περίπτωση και άλλου ασθενούς».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ