Τετάρτη 1 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΔΟΜΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
Ανάγκη να παρθούν άμεσα μέτρα πρόληψης και προστασίας από τον κορονοϊό

Μια γυναίκα που γέννησε πριν από 4 μέρες και μένει στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων της Ριτσώνας βρέθηκε θετική στον κορονοϊό, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο συγκάτοικός της βρέθηκε αρνητικός στον ιό, το ίδιο και κοντινή τους επαφή, ενώ αναμένονται τα αποτελέσματα της εξέτασης για το βρέφος.

Στη δομή της Ριτσώνας έχουν μεταβεί κλιμάκια του ΕΟΔΥ και της υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής, ενώ έχει γίνει και ενημέρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, κατά τις ίδιες πηγές. Πηγές του υπουργείου ανέφεραν ότι γίνεται ιχνηλάτηση των επαφών, ενώ το άμεσο περιβάλλον της έχει μπει σε καραντίνα εντός της δομής σε χώρους υγειονομικής απομόνωσης.

Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση που επικρατεί σε αυτές τις δομές αλλά και στα hot spots των νησιών του Αιγαίου είναι άκρως επικίνδυνη για τους χιλιάδες εγκλωβισμένους πρόσφυγες και μετανάστες, αλλά και για τους κατοίκους των νησιών. Η κυβέρνηση επιμένει να παραβλέπει το γεγονός ότι ο συγχρωτισμός που επικρατεί στα ΚΥΤ των νησιών είναι πάρα πολύ μεγάλος, σε συνθήκες μάλιστα άθλιες και απάνθρωπες, ενώ τα μέτρα προστασίας και πρόληψης είναι στην καλύτερη περίπτωση εντελώς ανεπαρκή.

Μόλις πριν μερικές μέρες, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ επισήμανε: «Οσο η κυβέρνηση δεν προχωρά στη λήψη ουσιαστικών μέτρων για να αντιμετωπίσει αυτήν την επικίνδυνη κατάσταση, όσο εμμένει στην υλοποίηση της πολιτικής της ΕΕ, η οποία θέλει τα νησιά να γίνουν φυλακές προσφύγων και μεταναστών, αναλαμβάνει τεράστιες ευθύνες. Αν εμφανιστούν κρούσματα κορονοϊού στα hot spots της αθλιότητας, ο κίνδυνος αυτά να μετεξελιχθούν σε σύγχρονα κρεματόρια των κατατρεγμένων από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους είναι πολύ μεγάλος και η κυβέρνηση θα έχει ακέραια την ευθύνη.

Χωρίς άλλη καθυστέρηση πρέπει να προχωρήσει στη δημιουργία ιατρείων, εξοπλισμένων και στελεχωμένων με το απαιτούμενο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, μέσα στα hot spots. Να λάβει όλα τα κατάλληλα μέτρα υγιεινής και πρόληψης, όπως συχνή απολύμανση των χώρων, εξασφάλιση καθαρού και ζεστού νερού, δωρεάν χορήγηση όλων των υλικών ατομικής υγιεινής, αποφυγή συνθηκών συγχρωτισμού κ.ά.

Παράλληλα, πρέπει να ξεκινήσει αμέσως, επιτάσσοντας πλοία, έναν οργανωμένο απεγκλωβισμό όλων των προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά, διασφαλίζοντας τις κατάλληλες συνθήκες υγιεινής και αρχίζοντας από τις ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ