Τετάρτη 1 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να απαγορευτούν η διαβίβαση και η επεξεργασία δεδομένων από τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών

Την ακύρωση οποιασδήποτε διαδικασίας διαβίβασης και επεξεργασίας δεδομένων από εταιρείες τηλεπικοινωνιών προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις αρχές των κρατών - μελών ζητά η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσε.

Ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος στην Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει συγκεκριμένα τα παρακάτω:

«Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο επίτροπος Thierry Breton ζήτησε από τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών τη διαβίβαση δεδομένων των χρηστών προς την Επιτροπή στο όνομα της "εξέτασης του αντίκτυπου των περιοριστικών μέτρων που έλαβαν τα κράτη - μέλη" λόγω της εξελισσόμενης πανδημίας του κορονοϊού, καθώς και των τρόπων μετάδοσής του. Υποστηρίζεται μάλιστα ότι η ενέργεια αυτή συμμορφώνεται με τον Γενικό Κανονισμό για την Προστασία Δεδομένων, επιβεβαιώνοντας έτσι πως το γνωστό GDPR αξιοποιείται ως άλλοθι για το γενικευμένο φακέλωμα των εργαζομένων και γενικότερα των λαών. Οι ισχυρισμοί της Επιτροπής ότι τα δεδομένα θα είναι "ανώνυμα" και ότι θα καταστραφούν μετά το τέλος της πανδημίας, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να διασφαλίσουν την προστασία των προσωπικών δεδομένων των εργαζομένων, τη στιγμή που αφήνονται ήδη στο έλεος κάθε λογής ευρωενωσιακών και εθνικών κατασταλτικών μηχανισμών, όπως άλλωστε προκύπτει και από τη σχετική εμπειρία. Από αυτήν επίσης προκύπτει ότι κρατικές κατασταλτικές λειτουργίες και πρακτικές, οι οποίες εφαρμόζονται σε "έκτακτες" περιόδους και περιστέλλουν συνδικαλιστικά και πολιτικά δικαιώματα και ελευθερίες, παραμένουν και στις "κανονικές" περιόδους, έχοντας ήδη επιβληθεί στη συνείδηση των εργαζομένων και των λαών.

Ηδη:

- Στη Γερμανία η "Deutsche Telekom" ενημερώνει τις αρχές για το κατά πόσο τηρούνται οι περιορισμοί εκεί που έχουν κλείσει σχολεία και καταστήματα, παρακολουθώντας τις κινήσεις των κατόχων "έξυπνων" τηλεφώνων.

- Στην Ιταλία, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας επίσης προσφέρουν στις αρχές συγκεντρωτικά στοιχεία για την παρακολούθηση των κινήσεων των ανθρώπων, ιδιαίτερα στην περιοχή της Λομβαρδίας, όπου τα δεδομένα χρησιμοποιούνται για να ελεγχθεί το κατά πόσο οι κάτοικοι συμμορφώνονται με τις εντολές για παραμονή στο σπίτι.

- Στην Αυστρία η μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας μοιράζεται τα δεδομένα με το κράτος μέσω μιας εφαρμογής ανάλυσης κίνησης που αναπτύχθηκε από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Γκρατς, το οποίο έχει χρηματοδοτήσει.

- Χώρες όπως η Ισπανία και η Πολωνία δημιούργησαν εφαρμογές smartphone για τη μεγαλύτερη παρακολούθηση των κινήσεων των ανθρώπων σε σύγκριση με ανώνυμα δεδομένα κινητής τηλεφωνίας.

- Στο Ηνωμένο Βασίλειο προετοιμάζεται αντίστοιχη εφαρμογή.

Με βάση τα παραπάνω, πώς τοποθετείται η Επιτροπή:

-- Στο αίτημα ακύρωσης και ρητής απαγόρευσης οποιασδήποτε διαδικασίας διαβίβασης και επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων από τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών στην Επιτροπή;

-- Στο αίτημα ρητής απαγόρευσης οποιασδήποτε ανάλογης διαδικασίας από τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών στις αντίστοιχες αρχές των κρατών - μελών;».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ