Τετάρτη 1 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
«ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ»
Απαιτεί ουσιαστικά μέτρα στήριξης για τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες

Τις αποφάσεις της κυβέρνησης για τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η «Πανεπιστημονική Μηχανικών» και διεκδικεί να στηριχτούν άμεσα και για όσο διαρκεί η κρίση αυτοαπασχολούμενοι και μηχανικοί με «μπλοκάκι», με εξασφάλιση σταθερών εργασιακών σχέσεων και αποκατάσταση δικαιωμάτων.

Οπως επισημαίνει μεταξύ άλλων η «Πανεπιστημονική», «η κυβέρνηση, παρά τη γενική κατακραυγή, δεν επεκτείνει άμεσα το έκτακτο βοήθημα των 800 ευρώ και στους χτυπημένους από την αναστολή των δραστηριοτήτων αυταπασχολούμενους επιστήμονες. Προκαλεί με την απόφασή της για "στήριξη" των επιστημόνων για το δίμηνο Μάρτη - Απρίλη μέσω voucher τηλεκατάρτισης ύψους 600 ευρώ. Προκαλεί, καθώς με αυτό το μέτρο επιδιώκει να "μοιράσει" σχεδόν 80 εκατομμύρια ευρώ στους ομίλους των ιδιωτικών ΚΕΚ - κολεγίων για την υλοποίηση του προγράμματος. Αυτά τα επιδοτούμενα προγράμματα σχεδιάζονται για να αποτελέσουν έναν ακόμα μηχανισμό έμμεσης κρατικής ελάφρυνσης των εργοδοτών για τους μισθούς των εργαζομένων με "μπλοκάκι". Θα πιέζουν τους εργαζόμενους να δουλεύουν δωρεάν και να "πληρώνονται" από τα voucher».

Η «Πανεπιστημονική» υπογραμμίζει ότι ούτε τα σεμινάρια των 600 ευρώ σε δύο δόσεις μπορούν να καλύψουν τις μεγάλες ανάγκες της λαϊκής οικογένειας, ούτε το επίδομα των 800 ευρώ αποτελεί κάτι παραπάνω από «ασπιρίνη για τον κορονοϊό».

Σημειώνει επίσης ότι η αναστολή συμβάσεων που νομοθέτησε η κυβέρνηση μετατρέπεται σε ένα ακόμα όπλο στα χέρια της εργοδοσίας για επιβολή απλήρωτης εργασίας στους εργαζόμενους, στις περισσότερες τεχνικές - μελετητικές και άλλες εταιρείες παροχής τεχνικών υπηρεσιών.

Διεκδικεί:

Nα δοθεί άμεσα σε όλους τους αυτοαπασχολούμενους και μισθωτούς με «μπλοκάκι» το έκτακτο επίδομα των 800 ευρώ, μηνιαίως, για όσο διαρκεί η έκτακτη ανάγκη.

Απαλλαγή από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών χωρίς απώλεια ασφαλιστικών δικαιωμάτων, να ανασταλεί η καταβολή κάθε είδους φορολογικών υποχρεώσεων, όπως από ρυθμίσεις, ΦΠΑ κ.λπ. Να θεσπιστεί αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ και να καταργηθούν το τέλος επιτηδεύματος και ο ΕΝΦΙΑ. Να ανασταλούν, για όσο διάστημα χρειαστεί, οι υποχρεώσεις προς το Δημόσιο και τις τράπεζες. Διαγραφή τόκων, προστίμων και μέρος το κεφαλαίου για χρέη σε εφορία, τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία. Κατάργηση πλειστηριασμών κύριας κατοικίας και κατασχέσεων. Απαλλαγή από χρεώσεις και να μη γίνουν διακοπές για ρεύμα, επικοινωνία, νερό, φυσικό αέριο.

Ολα τα έκτακτα μέτρα (άδειες ειδικού σκοπού, έκτακτα επιδόματα, απαγόρευση απόλυσης, ασφαλιστική κάλυψη κ.λπ.) που αφορούν τους εργαζόμενους με τυπική μισθωτή σχέση εργασίας να περιλάβουν και τους εργαζόμενους που αμείβονται με «μπλοκάκι» και η σχέση εργασίας τους υποκρύπτει εξαρτημένη σχέση εργασίας. Κατάργηση του καθεστώτος πληρωμής με «μπλοκάκι» και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας, μετατροπή των συμβάσεων δελτίου παροχής υπηρεσιών σε συμβάσεις αορίστου χρόνου. Αποσύνδεση των όποιων ενισχύσεων του κράτους από το ύψος του μισθού.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι μπορούμε να σταματήσουμε τη νέα επίθεση(2023-11-23 00:00:00.0)
Σήμερα η κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας(2021-03-30 00:00:00.0)
Συνέχιση των παρεμβάσεων για τα προβλήματα των σπουδαστών(2020-05-06 00:00:00.0)
«Να σταματήσει ο αποκλεισμός των σπουδαστών ΙΕΚ από τα 800 ευρώ»(2020-04-28 00:00:00.0)
Μαζική κινητοποίηση από επιστημονικούς φορείς(2016-01-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ