Τετάρτη 1 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΓΑΛΛΙΑ - ΜΕΓΑΛΟΙ ΧΩΡΟΙ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΝΟΝΙΚΑ
Αλλά οι εργάτες αναγκάζονται να υπογράψουν ότι αν προσβληθούν δεν θα ζητήσουν αποζημίωση...

Εργοδοσία και κυβέρνηση προσπερνούν εγκληματικά τον κίνδυνο πλατιάς διασποράς

Την ώρα που η επιδημία εξαπλώνεται γοργά και στη Γαλλία αλλά μεγάλοι χώροι δουλειάς και εργοστάσια λειτουργούν κανονικά, κινδυνεύοντας να μετατραπούν σε εστίες διασποράς για μεγάλα αστικά κέντρα, η μεγαλοεργοδοσία εντείνει τους εκβιασμούς προς τους εργαζόμενους ώστε να δεχτούν αδιαμαρτύρητα τη ραγδαία επιδείνωση των όρων δουλειάς αλλά και το γεγονός ότι μπορεί οι ίδιοι να εκτεθούν σε μεγάλο κίνδυνο για την υγεία τους, να καταστούν φορείς ταχύτερης επέκτασης του ιού.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ζουρνάλ ντι Ντιμάνς», η εργοδοσία μοιράζει «δηλώσεις» όπου οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να δεσμευτούν ενυπόγραφα τα εξής: «Δηλώνω υπεύθυνα ότι έρχομαι από μόνος μου να ασκήσω τη δουλειά και δεσμεύομαι να μην προσφύγω ενάντια στην εταιρεία (...) στην περίπτωση που εκτεθώ στον Covid-19». Ασφαλώς οι δηλώσεις αυτές «διανέμονται» με τις δέουσες επισημάνσεις ότι όποιος αρνηθεί να τις υπογράψει κινδυνεύει να χάσει οριστικά τη δουλειά του.

Σε άλλη εταιρεία, σύμφωνα πάντα με τη συγκεκριμένη εφημερίδα, ο εργοδοτικός εκβιασμός διατυπώνεται πιο «κομψά» και οι εργαζόμενοι μαθαίνουν ότι έχουν δύο επιλογές: Το προσωπικό καλείται «ή να ξαναπιάσει δουλειά με πλήρη επίγνωση των αιτιών και των κινδύνων που αφορούν τον Covid-19, και δεν θα επιτρέψει στο πόστο του και θα τηρήσει τις οδηγίες υγιεινής και περιορισμού μετακινήσεων», «ή να χρησιμοποιήσει μέρες από την κανονική ετήσια άδεια ή άδεια άνευ αποδοχών». Ουσιαστικά και σ' αυτή την περίπτωση ο εργαζόμενος καλείται να «διαλέξει» ανάμεσα στο να «ξεκουραστεί» ...υποχρεωτικά άνευ αποδοχών, να χρησιμοποιήσει, και πάλι υποχρεωτικά, τώρα (γιατί έτσι βολεύει το αφεντικό του), την κανονική του άδεια (όταν μάλιστα η σημερινή κατάσταση μεγαλώνει την αξία πολυήμερης επαρκούς ανάπαυσης, σχεδιασμένης ώστε να εξυπηρετεί και άλλες ανάγκες του κάθε εργαζόμενου, οικογενειακές, προσωπικές κ.λπ.) και να συνεχίσει να πηγαίνει για δουλειά υποκρινόμενος ότι «δεν τρέχει τίποτα», ενώ η ίδια η εταιρεία τού παρουσιάζει και γραπτό κείμενο που καταγράφει ότι κινδυνεύει να εκτεθεί ανά πάσα στιγμή... Τέτοια ελευθερία επιλογής!

Κι όλα αυτά ενώ συνεχίζονται καθημερινά οι καταγγελίες για την απουσία ακόμα και στοιχειωδών μέτρων ασφαλείας (αντισηπτικά, μάσκες) σε γραμμές παραγωγής και αποθήκες με εκατοντάδες ή και χιλιάδες προσωπικού (σε βιομηχανίες τροφίμων, σούπερ μάρκετ κ.α.), ενώ η ίδια η συνάθροιση τόσων ανθρώπων στον ίδιο χώρο διευκολύνει αντικειμενικά την ταχύτερη διασπορά της επιδημίας.

Την ίδια στιγμή, η εργοδοσία σε διάφορες εταιρείες έσπευσε να αξιοποιήσει τη διευρυμένη δυνατότητα «αναπροσαρμογής» της παραγωγής, π.χ. μετατρέποντας συμβάσεις εργασίας σε μερικής απασχόλησης και στέλνοντας τους εργαζόμενους να δουλεύουν στα σπίτια τους, όπου όμως τους ζητά να δουλεύουν με πλήρες ωράριο.

Ενδεικτικές είναι και οι καταγγελίες συνδικάτων αναφορικά με μεγάλα τηλεφωνικά κέντρα, όπως της εταιρείας «Sitel» στην πόλη Περινί της δυτικής Γαλλίας. Αν και τα κρούσματα εντός του κέντρου έχουν αυξηθεί μέσα σε μια βδομάδα από 7 σε 39, η εργοδοσία επιμένει να κρατά το κέντρο ανοιχτό...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να παρθεί πίσω η τροπολογία, να μη μονιμοποιηθεί η τηλεργασία(2022-02-08 00:00:00.0)
Την ευθύνη στους εργαζόμενους ρίχνουν κυβέρνηση και εργοδοσία(2021-04-02 00:00:00.0)
Με εντατικοποίηση και απολύσεις συνεχίζεται η επίθεση της εργοδοσίας(2021-02-02 00:00:00.0)
Σοβαρές καταγγελίες για τις συνθήκες δουλειάς και τις ελλείψεις μέτρων προστασίας(2020-12-01 00:00:00.0)
Γέμισαν οι ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία και το προσωπικό εξαντλείται(2020-11-26 00:00:00.0)
Καταγγελίες συνδικάτων για την κατάσταση σε χώρους δουλειάς(2020-04-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ