Τετάρτη 1 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΙΤΑΛΙΑ
Εντείνονται διεργασίες για τους όρους παραμονής στην ΕΕ

ΡΩΜΗ.--

Οι συνέπειες της επιδημίας για τους ρυθμούς ανάπτυξης της καπιταλιστικής οικονομίας φέρνουν στην επιφάνεια βαθιές αντιθέσεις που δυνάμωναν ήδη εδώ και καιρό, αναζωπυρώνοντας και τη συζήτηση για το μέλλον της ίδιας της ΕΕ. Είναι χαρακτηριστικές οι διαστάσεις που αποκτούν πάλι οι προβληματισμοί των αστών στην Ιταλία, όπου η πρόσφατη δυσαρέσκεια για την άρνηση άλλων κρατών - μελών της ΕΕ στη λήψη μέτρων (όπως η έκδοση «κορονο-ομολόγων») για τη μοιρασιά της χασούρας επανέφερε τη συζήτηση για τους όρους και τα οφέλη της παραμονής στη συγκεκριμένη λυκοσυμμαχία.

Ηταν χαρακτηριστική άλλωστε και η προειδοποίηση που φέρεται να απηύθυνε στην πρόσφατη Σύνοδο ο ίδιος ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, διαμηνύοντας ότι «μέσα σε δέκα μέρες η Ενωση πρέπει να βρει τη λύση» και προσθέτοντας ειρωνευόμενος ότι «αν η Ευρώπη βοηθήσει όπως έκανε στο παρελθόν, τότε θα βασιστούμε στις δυνάμεις μας». Την επομένη, ιταλικά ΜΜΕ είχαν υποδεχτεί τα αποτελέσματα της Συνόδου με σχόλια όπως («Corriere della Sera») για μια «άσχημη Ευρώπη» και εκτιμήσεις ότι «αν η Ευρώπη δεν συμφωνήσει (στις ιταλικές προτάσεις), το ευρωπαϊκό σχέδιο έχει τελειώσει», αλλά και διαπιστώσεις («Il Sole-24 Ore») ότι η ΕΕ βρίσκεται «σε μια καμπή».

Ο (προερχόμενος από το «Κίνημα 5 Αστέρων») Ιταλός ΥΠΕΞ, Λουίτζι ντι Μάγιο, δήλωσε ότι «αναμένουμε από την Ευρώπη να κάνει το καθήκον της διότι δεν ξέρουμε τι να κάνουμε τα ωραία λόγια». Ο (Ιταλός) πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι δήλωσε ότι «μία Ευρώπη δειλή, όπως αυτή που είδαμε χθες, θα παρασυρθεί από τον κορονοϊό... Οταν πεθαίνουμε και η οικονομία καταρρέει οι αποφάσεις αναβάλλονται για δύο εβδομάδες. Ο μαζοχιστικός εγωισμός των υπέρμαχων της λιτότητας είναι μυωπικός και επικίνδυνος για όλους μας».

Ενδεικτικές ήταν και οι δηλώσεις του ηγέτη της ευρωσκεπτικιστικής «Λέγκας», Ματέο Σαλβίνι, ότι «η ΕΕ απέχει πολύ από το να είναι μια ένωση, είναι ένα μάτσο φίδια... Συναντήθηκαν και αποφάσισαν ότι θα το σκεφτούν για δύο εβδομάδες γιατί σε Βρυξέλλες και Βερολίνο δεν έχουν αντιληφθεί ότι πεθαίνουν άνθρωποι...». Και κατέληξε: «Πρώτα ας νικήσουμε τον ιό, μετά θα ξανασκεφτούμε για το θέμα της Ευρώπης. Και αν είναι απαραίτητο, θα πούμε "αντίο". Χωρίς καν να το σκεφτούμε».

Χτες, Ιταλοί βουλευτές και δήμαρχοι με μια ολοσέλιδη καταχώριση στο φύλλο της γερμανικής εφημερίδας «Frankfurter Allgemeine Zeitung» απευθύνθηκαν στους «αγαπητούς Γερμανούς φίλους», υποστηρίζοντας ότι τα μέτρα που προτείνει η Ρώμη δεν θα οδηγήσουν σε αμοιβαιοποίηση παλαιού δημόσιου χρέους, αλλά θα διασφαλίσουν πόρους ενός ευρωπαϊκού σχεδίου διάσωσης που θα διαμορφώσουν και θα διαχειριστούν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί. Οι Ιταλοί αστοί πολιτικοί επικρίνουν έντονα τη στάση και της Ολλανδίας ως «παράδειγμα έλλειψης ηθικής και αλληλεγγύης», επειδή απέρριψε ανοιχτά τις ιταλικές (ισπανικές κ.ά.) προτάσεις και μεταξύ άλλων υπενθυμίζουν τη Συμφωνία του Λονδίνου (1953) που οδήγησε στη μείωση του γερμανικού χρέους, σχολιάζοντας ότι «την εποχή εκείνη η Γερμανία κατάφερε να αποφύγει τη χρεοκοπία και βίωσε την αλληλεγγύη».

Νέα «ένεση» στο κεφάλαιο

Νέα ένεση ρευστότητας και ενίσχυσης στο κεφάλαιο (που θα πληρώσουν οι λαοί), ύψους 160 δισ. δολαρίων μέσα στους επόμενους 15 μήνες, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, αποφάσισαν χτες οι υπουργοί Οικονομίας και οι επικεφαλής των Κεντρικών Τραπεζών των χωρών της Ομάδας των 20 (G20) (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Βρετανία, Καναδάς, Αυστραλία, Σαουδική Αραβία, Ινδία, Νότια Αφρική, Τουρκία, Αργεντινή, Βραζιλία, Μεξικό, Ινδονησία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα και η ΕΕ ως σύνολο).

Στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης αποφασίστηκε να παρουσιάσουν έως τις 15 Απρίλη έναν «οδικό χάρτη» υποτίθεται για την «ενίσχυση των προσπαθειών αναπτυσσόμενων χωρών» μέσω του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Οι υπουργοί Εμπορίου του G20 συμφώνησαν να διατηρήσουν οι χώρες ανοιχτές τις αγορές τους και να εξασφαλίσουν την «απρόσκοπτη ροή ζωτικών ιατροφαρμακευτικών εφοδίων, εξοπλισμού και απαραίτητων αγαθών ώσπου να ξεπεραστεί η πανδημία».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ