Τετάρτη 1 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ
Διελκυστίνδα γύρω από τις μορφές χρηματοδότησης των ομίλων

«Η δημιουργία ενός νέου μηχανισμού για την έκδοση κορονο-ομολόγων μπορεί να χρειαστεί έως και τρία χρόνια», σημειώνει με νόημα ο Κλ. Ρέγκλινγκ (δεξιά)

Eurokinissi

«Η δημιουργία ενός νέου μηχανισμού για την έκδοση κορονο-ομολόγων μπορεί να χρειαστεί έως και τρία χρόνια», σημειώνει με νόημα ο Κλ. Ρέγκλινγκ (δεξιά)
Δεδομένη πλέον θεωρείται η διόγκωση του κρατικού χρέους στην Ευρωζώνη, καθώς σε αυτήν τη φάση έρχεται να συμβάλει στη χρηματοδότηση των παρεμβάσεων που συνδέονται με τη διαχείριση των οικονομικών επιπτώσεων του κορονοϊού.

«Αναπόφευκτα θα βγούμε από την κρίση με ένα επίπεδο χρέους πολύ υψηλότερο», επισημαίνει ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Μ. Σεντένο σε επιστολή του προς τους υπουργούς Οικονομικών, προειδοποιώντας ταυτόχρονα για τον κίνδυνο κατακερματισμού στην Ευρωζώνη με αφορμή τον κορονοϊό. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Μ. Σεντένο στην επιστολή του αναφέρει ότι «αυτό το αποτέλεσμα (σ.σ. η αύξηση του κρατικού χρέους) και οι διαρκείς του επιπτώσεις δεν πρέπει να αποτελέσουν αιτία κατακερματισμού».

«Οφείλουμε να διερευνήσουμε μέτρα εφαρμογής των υφιστάμενων εργαλείων, αλλά πρέπει να είμαστε ανοιχτοί στο να εξετάσουμε άλλες λύσεις, όταν τα πρώτα αποδειχθούν ανεπαρκή», υπογραμμίζει ο Μ. Σεντένο ενόψει της τηλεσυνεδρίασης του Γιούρογκρουπ στις 7 Απρίλη.

Βέβαια, στο επίκεντρο της ενδοαστικής διαπάλης βρίσκεται κατά κύριο λόγο η μορφή που θα προσλάβει το νέο κρατικό χρέος, μέσω του οποίου θα χρηματοδοτηθούν τα κάθε είδους πακέτα στήριξης και διάσωσης επιχειρήσεων. Σε αυτό το επίπεδο, στο τραπέζι βρίσκονται προτάσεις όπως η έκδοση ευρωομολόγων, η εναλλακτική «αξιοποίηση» του ταμειακού αποθέματος στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) κ.ά.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ESM Kλ. Ρέγκλινγκ δείχνει να ξεκόβει - τουλάχιστον για αυτήν τη φάση - τη «συζήτηση» περί ευρωομολόγου, καθώς όπως λέει «η δημιουργία ενός νέου μηχανισμού για την έκδοση κορονο-ομολόγων μπορεί να χρειαστεί έως και τρία χρόνια». Μιλώντας στους «Financial Times», παρέπεμψε τα κράτη - μέλη στα υπάρχοντα εργαλεία χρηματοδότησης. Είπε χαρακτηριστικά: «Μπορεί να δημιουργηθεί και ένας νέος θεσμός, αν αυτό θέλουν τα κράτη - μέλη. Θα χρειάζονταν ένα, δύο ή τρία χρόνια και τα κράτη - μέλη θα πρέπει να διαθέσουν κεφάλαια ή εγγυήσεις ή να εκχωρήσουν μελλοντικά έσοδα».

Πακέτο ενισχύσεων στην εργοδοσία

Την ίδια ώρα, με δηλώσεις του, στο φόντο και της ενεργοποίησης των μέτρων ενίσχυσης των επιχειρηματικών ομίλων που προβλέπονται για το δίμηνο Μάρτη - Απρίλη, ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, μιλώντας στην ΕΡΤ, εκτιμούσε πως η ελληνική οικονομία μπορεί να αντεπεξέλθει με επάρκεια τους επόμενους 2-3 μήνες, χωρίς να γίνει χρήση του «μαξιλαριού ασφαλείας», που βέβαια παραμένει ως εφεδρεία σε τυχόν νέες «ανάγκες».

Αναφορικά με το ενδεχόμενο παράτασης στο σημερινό καθεστώς «προστασίας» στην πρώτη κατοικία, που λήγει στις 30 Απρίλη, ο Χρ. Σταϊκούρας στην ίδια συνέντευξη σημείωσε ότι «οι απαντήσεις θα δοθούν την κατάλληλη χρονική στιγμή».

Παράλληλα η διοίκηση του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας, με αφορμή τη δημοσιοποίηση του ισολογισμού της για το 2019, επισημαίνει ότι «η εποπτική αντιμετώπιση των δανείων αβέβαιης είσπραξης» (η χαλάρωση του πλαισίου από την ΕΚΤ) καθώς και «τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση, ύψους 13 δισ. ευρώ, δηλαδή στο 6% του ΑΕΠ, για τους επόμενους 2-3 μήνες μάς επιτρέπουν να δώσουμε αναστολές πληρωμών τρίμηνης διάρκειας για τα νοικοκυριά και μέχρι το τέλος του έτους για τις επιχειρήσεις».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ