Τετάρτη 1 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Στους εργαζόμενους φορτώνεται η αναμενόμενη ύφεση

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Με γοργούς ρυθμούς εξελίσσεται η επιδημία του νέου κορονοϊού στη Γερμανία, με τον επικεφαλής του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ», Λόταρ Βίλερ, να σημειώνει το περασμένο Σαββατοκύριακο ότι «είναι πιθανές καταστάσεις όπως στην Ιταλία» και ότι «σε περίπου δύο εβδομάδες θα γνωρίζουμε εάν τα περιοριστικά μέτρα έχουν αποτέλεσμα».

Μέχρι χτες το μεσημέρι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είχαν ξεπεράσει τις 68.000 και οι νεκροί τους 680.

Σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη «Frankfurter Allgemeine Zeitung» (FAZ) ο Βίλερ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το σύστημα Υγείας να φθάσει στα όριά του επισημαίνοντας πως «θα πρέπει να υπολογίζουμε ότι οι δυνατότητες του συστήματος είναι ανεπαρκείς, το εάν όμως θα φτάσουμε πραγματικά σε αυτό το σημείο, αποτελεί μόνο εικασία». Το «καλό» σενάριο για τη Γερμανία θα είναι τα νοσοκομεία να φθάσουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους το Πάσχα (12 Απρίλη), σύμφωνα με τον επιστήμονα.

Ωστόσο, στο μεγαλύτερο νοσοκομειακό συγκρότημα της Γερμανίας, «Vivantes», οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν έλλειψη μασκών, με αποτέλεσμα ο καθένας να παίρνει σπίτι τη μάσκα, να την απολυμαίνει και να την ξαναχρησιμοποιεί, κάτι που ισχύει και για άλλα προστατευτικά υλικά.

Στο μεταξύ, οι «σοφοί της οικονομίας» εκτιμούν ότι η γερμανική οικονομία θα συρρικνωθεί σημαντικά και αναμένουν στη χειρότερη περίπτωση μείωση του ΑΕΠ κατά 5,4% για όλο το 2020 και στην καλύτερη κατά 2,8%. Συγκριτικά αναφέρουν πως το 2009 η ισχυρότερη οικονομία της ΕΕ συρρικνώθηκε κατά 5,7% ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης.

Πάντως, ήδη γίνεται φανερό ότι οι εργαζόμενοι στη Γερμανία θα φορτωθούν την ύφεση, που οφείλεται αποκλειστικά στους νόμους της καπιταλιστικής οικονομίας. Σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Απασχόλησης (BA), περίπου 470.000 εταιρείες ανακοίνωσαν εκ περιτροπής εργασία λόγω της επιδημίας. Οπως είπε ο σοσιαλδημοκράτης (SPD) υπουργός Εργασίας, Χουμπέρτους Χάιλ, μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων προέρχεται από τον επισιτισμό - τουρισμό και το εμπόριο.

Η εκ περιτροπής εργασία αναμένεται να επιβληθεί σε πάνω από 2 εκατ. εργαζόμενους.

Ανάμεσα στις επιχειρήσεις που έχουν ανακοινώσει εκ περιτροπής εργασία βρίσκονται μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες - την οποία είχαν ήδη εφαρμόσει πριν από την επιδημία εξαιτίας της μετάβασης στην ηλεκτροκίνηση - αλλά και οι «Bosch», «Continental», MAN, «Thyssen - Krupp», «Lufthansa», «Puma», «Adidas», TUI κ.ά., ενώ λέγεται ότι θα ακολουθήσουν οι τράπεζες με «πρώτη και καλύτερη» την Deutsche Bank. Τα συνδικάτα εκτιμούν ότι το «ντόμινο» ίσως επηρεάσει και τους δημόσιους υπαλλήλους που εργάζονται σε αεροδρόμια, τοπικές μεταφορές, μουσεία.

Η εκ περιτροπής εργασία θα εκτιναχθεί τους επόμενους τρεις μήνες και θα επιβληθεί στο 1/4 (25,6%) των εργαζομένων, σύμφωνα με προχτεσινά στοιχεία του ινστιτούτου οικονομικών ερευνών ifo.

  • Νεκρός στις γραμμές του τρένου στην περιοχή Χόχαϊμ βρέθηκε το Σάββατο ο υπουργός Οικονομικών του κρατιδίου της Εσσης, Τόμας Σέφερ (χριστιανοδημοκράτης - CDU), με τις τοπικές αρχές να ανακοινώνουν ότι αυτοκτόνησε. Ο πρωθυπουργός της Εσσης, Φόλκερ Μπουφιέ, ανέφερε ότι ο υπουργός Οικονομικών ανησυχούσε ιδιαίτερα για την κρίση του κορονοϊού και την αντιμετώπισή της.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ