Τετάρτη 1 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
Τρενάρει η διαδικασία για το ειδικό επίδομα

Προς τα πίσω πηγαίνει η απόδοση του ειδικού επιδόματος των 800 ευρώ στους εργαζόμενους, καθώς μια σειρά επιχειρήσεων δεν έχουν υποβάλει τη σχετική δήλωση στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη».

Σύμφωνα με τις αρχικές ανακοινώσεις της κυβέρνησης, από σήμερα, 1 Απρίλη, οι εργαζόμενοι θα μπορούσαν να μπουν και να κάνουν δήλωση στη σχετική πλατφόρμα του υπουργείου (supportemployees.yeka.gr), αφού όμως είχε προηγηθεί η σχετική υπεύθυνη δήλωση της εργοδοσίας. Επρόκειτο για την πρώτη ομάδα εργαζομένων, αυτών δηλαδή που δουλεύουν σε επιχειρήσεις που ανεστάλη η λειτουργία τους με κρατική εντολή. Μάλιστα, η αίτησή τους θα γινόταν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα σε συγκεκριμένες ημερομηνίες από σήμερα έως και τις 10 Απρίλη, ανάλογα με τον λήγοντα αριθμό του ΑΦΜ τους.

Προχτές, ωστόσο, το υπουργείο Εργασίας παρέτεινε μέχρι και τις 10 Απρίλη την προθεσμία υποβολής της υπεύθυνης δήλωσης των επιχειρήσεων στο σύστημα «Εργάνη». Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν επιχειρήσεις που ακόμα δεν έχουν υποβάλει δηλώσεις όπως θα έπρεπε και ως εκ τούτου η καταβολή του επιδόματος στους εργαζομένους τους θα καθυστερήσει κι άλλο, ενώ ήδη συμπληρώνονται δύο βδομάδες από την αναστολή λειτουργίας αυτών των επιχειρήσεων, διάστημα στο οποίο οι εργαζόμενοι δεν έχουν κανένα εισόδημα.

Ασαφές παραμένει και ποιο θα είναι το χρονοδιάγραμμα των αιτήσεων των εργαζομένων στις επιχειρήσεις οι οποίες πλήττονται και σταδιακά συμπεριλαμβάνονται στους ΚΑΔ που μπορούν να κάνουν χρήση των μέτρων τα οποία έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση, επιβεβαιώνεται η σημασία του αιτήματος που έθεσε το ΠΑΜΕ, ότι κανείς εργαζόμενος δεν πρέπει να στερηθεί την έκτακτη αποζημίωση επειδή ο εργοδότης του για οποιονδήποτε λόγο δεν υπέβαλε τη σχετική αίτηση στην πλατφόρμα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ