Τετάρτη 1 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σήμερα η κηδεία του Μανώλη Γλέζου

Eurokinissi

Σε στενό οικογενειακό κύκλο λόγω των μέτρων για τον κορονοϊό κηδεύεται σήμερα ο αγωνιστής της Αντίστασης Μανώλης Γλέζος, που «έφυγε» απ' τη ζωή τη Δευτέρα, πλήρης ημερών, σε ηλικία 98 ετών. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι η ελληνική σημαία στο βράχο της Ακρόπολης θα κυματίζει μεσίστια. Η κηδεία του θα γίνει δημοσία δαπάνη στο Α' Νεκροταφείο, όπου παραχωρήθηκε τάφος «τιμής ένεκεν» από τον δήμο Αθηναίων.

Ο Μ. Γλέζος, μαζί με τον Λάκη Σάντα, τη νύχτα της 30ής προς 31η Μάη του 1941, κατέβασαν από την Ακρόπολη τη μισητή, χιτλερική σημαία, ενέργεια - σύμβολο της θαρραλέας αντίστασης του ελληνικού λαού.

Την περίοδο της Κατοχής έδρασε μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ και του ΕΑΜ. Συνελήφθη και καταδικάστηκε 3 φορές από τις ιταλικές και τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής. Μετά την Απελευθέρωση ανέλαβε αρχισυντάκτης στον «Ριζοσπάστη». Συλλαμβάνεται και δικάζεται το 1948. Οπως χιλιάδες αγωνιστές πέρασε χρόνια σε φυλακές, εξορίες, βασανιστήρια.

Τον Σεπτέμβρη του 1951, όντας φυλακισμένος, εκλέγεται βουλευτής με την ΕΔΑ. Αποφυλακίζεται το 1954 και το 1956 αναλαμβάνει διευθυντής της «Αυγής», που λειτουργούσε ως εφημερίδα της ΕΔΑ. Φυλακίζεται ξανά από το 1958 έως το 1962. Το 1962 τιμήθηκε από τη Σοβιετική Ενωση με το Βραβείο Λένιν για την αντιστασιακή του δράση, τον αγώνα για την ειρήνη και την πάλη ενάντια στο φασισμό.

Το 1961 εκλέχτηκε τακτικό μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ από το 8ο Συνέδριο του Κόμματος. Με την εκδήλωση του στρατιωτικού πραξικοπήματος, στις 21 Απρίλη 1967, συλλαμβάνεται και κρατείται για 4 χρόνια στου Γουδή, στο Πικέρμι, στη Γενική Ασφάλεια (Χωροφυλακής), στη Γυάρο, στο Παρθένι Λέρου. Απελευθερώθηκε το 1971 από τον Ωρωπό.

Αποχώρησε από το ΚΚΕ το 1968. Από το 1981 και έπειτα εκλέχτηκε βουλευτής και ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ και αργότερα με τον ΣΥΡΙΖΑ. Συμμετείχε δραστήρια στο Εθνικό Συμβούλιο για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων.

Συλλυπητήρια μηνύματα για το θάνατό του εξέδωσαν η Προεδρία της Δημοκρατίας, η προεδρία της Βουλής, τα πολιτικά κόμματα. Ανακοίνωση εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.

Συλλυπητήριο μήνυμα απέστειλε χτες στην οικογένεια του Μ. Γλέζου και ο πρέσβης της Παλαιστίνης στην Ελλάδα Μαρουάν Τουμπάσι, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «ήταν τιμή και χαρά που τον γνωρίσαμε στα μετερίζια του αγώνα για εθνική ανεξαρτησία, κοινωνική απελευθέρωση και δημοκρατία», υπενθυμίζοντας ότι έφερε τιμητικά και τον τίτλο του Παλαιστίνιου Πολίτη, με απόφαση του Προέδρου του Κράτους της Παλαιστίνης, Μαχμούντ Αμπάς.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ