Τρίτη 11 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Στην τελική ευθεία για την αναμέτρηση

Εκατοντάδες συνδικαλιστές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ και συμμετείχαν στη χτεσινή σύσκεψη στο Σπόρτιγκ. Κάλεσμα για πλατιά συσπείρωση. Ενταση - από σήμερα - της δράσης για την οργάνωση της εργατικής τάξης και των αγώνων της

Από τη σύσκεψη στο Σπόρτιγκ
Από τη σύσκεψη στο Σπόρτιγκ
Εκατοντάδες συνδικαλιστές, παρά το τσουχτερό κρύο, έδωσαν χτες το βράδυ το «παρών» στο Σπόρτιγκ, στο κάλεσμα του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου. Επιβεβαίωσαν με την παρουσία τους την απόφασή τους, μαζί με όλους τους εργαζόμενους, με τα συνδικάτα, μέσα από τις επιτροπές αγώνα να δώσουν μέχρι τέλος τη μάχη για την υπεράσπιση της κοινωνικής ασφάλισης, της υγείας και της πρόνοιας. Να «τελειώσουν», για λογαριασμό και προς όφελος της τάξης τους, την αναμέτρηση που άρχισε την προηγούμενη άνοιξη και της οποίας πλησιάζει η επόμενη αποφασιστική μάχη.

Στις ομιλίες τους στελέχη του ΠΑΜΕ, συνδικαλιστές από συνδικάτα του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, δήλωσαν έτοιμοι από σήμερα να μπουν ξανά στη μάχη. Γιατί τώρα κρίνονται όλα.

Γι' αυτό, όπως τόνισε και στην ομιλία του ο Γ. Μαυρίκος, «τώρα που το μπλοκ των αντιπάλων μας βελτιώνει την τακτική του, για να επαναφέρει το ίδιο και απαράλλαχτο αντιασφαλιστικό πακέτο, τώρα επιβάλλεται ο αγώνας να πάρει πιο πλατιά, πιο ανοιχτά, πιο συσπειρωτικά χαρακτηριστικά».

Καλούμε όλους - τόνισε ο συνδικαλιστής - να σχεδιάσουμε μαζί και να οργανώσουμε την πάλη. Κάθε συνδικαλιστής, κάθε σωματείο, κάθε μαζική οργάνωση έχει θέση στο μετερίζι αυτού του δύσκολου αγώνα. Δίνοντας το στίγμα της ενωτικής και αγωνιστικής τακτικής του ΠΑΜΕ, ο Γ. Μαυρίκος ξεκαθάρισε: Θα πάμε μαζί με όλους εκείνους που απορρίπτουν τα αντιασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης, που λένε όχι στην εμπορευματοποίηση της υγείας και της πρόνοιας. Θα πάμε μαζί με όλους εκείνους που γυρίζουν την πλάτη στα παζάρια και στην απάτη του «κοινωνικού διαλόγου», που λένε «ναι» στη συντονισμένη πάλη με την αγροτιά και τους επαγγελματοβιοτέχνες.

Με πίστη στις δυνάμεις των εργαζομένων, αξιοποιώντας την αγωνιστική παρακαταθήκη των κινητοποιήσεων της άνοιξης, ο συνδικαλιστής κάλεσε όλους τους συνδικαλιστές να δουλέψουν με νεύρο και φαντασία για την οικοδόμηση ενός στέρεου πανεργατικού λαϊκού μετώπου, κάλεσε όλους τους εργαζόμενους να σταθούν μαζί με τις ταξικές δυνάμεις απέναντι στο αντεργατικό μέτωπο των δυνάμεων του κεφαλαίου που στόχο έχει να σαρώσει, χωρίς εξαίρεση, όλα τα ασφαλιστικά δικαιώματα.

Ο «διάλογος» είναι εμπαιγμός

Η κυβέρνηση αναγκάστηκε προσωρινά σε αναδίπλωση, δεν απέσυρε όμως τα μέτρα, υπογράμμισε στην ομιλία του ο Πολύβιος Τσίρκας, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Σήμερα, συνέχισε, επανέρχεται καλύτερα προετοιμασμένη, επανέρχεται δριμύτερη και πιο αποφασισμένη. Χρυσώνουν το χάπι, με δήθεν παραχωρήσεις, μέχρι ν' αρχίσει ο ψευτοδιάλογος. Αλλά αν αρχίσει, το δεδομένο αποτέλεσμα θα είναι η αποδοχή των μέτρων. Γι' αυτό ο «διάλογος» είναι εμπαιγμός. Αυτή την παγίδα για τους εργαζόμενους - υπογράμμισε ο συνδικαλιστής - εξυπηρετούν οι πρόεδροι της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, η ηγετική ομάδα της ΠΑΣΚΕ, αλλά και οι ηγεσίες της ΔΑΚΕ και της Αυτόνομης Παρέμβασης. Γι' αυτό - κατέληξε - απαιτείται η καταλυτική παρέμβαση των δικών μας δυνάμεων, που θα οξύνει την αντιπαράθεση. Αποφασιστικός όμως θα είναι και ο ρόλος των συνδικάτων, των σωματείων. Για να ραγίσει το γυαλί της νεοφιλελεύθερης αντεργατικής και αντιλαϊκής πολιτικής.

Στα συμπεράσματα των αγώνων που έγιναν αναφέρθηκε ο Αντρέας Ζαζόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων. «Ο Απρίλης και ο Μάης - είπε - απέδειξαν ότι ο διάλογος που μπορεί να φέρει αποτέλεσμα είναι αυτός που γίνεται στους δρόμους». Δήλωσε την απόφαση των οικοδόμων «να παλέψουν με νύχια και με δόντια, ενάντια στην επιχείρηση κατεδάφισης της κοινωνικής ασφάλισης. Να βάλουν φραγμό σε κάθε ανοιχτή ή συγκαλυμμένη ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος».

Ενιαίο μέτωπο

Ο Γιώργος Νάνος, από το χώρο της Υγείας, αναφερόμενος στο βασικό προσανατολισμό των μέτρων για την υγεία και την πρόνοια, υπογράμμισε ότι αυτά υπηρετούν την προσαρμογή του συστήματος στους νόμους της αγοράς. Το χιλιάρικο και το πεντοχίλιαρο για την επίσκεψη και εισαγωγή αντίστοιχα στο δημόσιο νοσοκομείο, η αύξηση των νοσηλίων στο επίπεδο του ιδιωτικού τομέα, η κοστολόγηση κατά ιατρική πράξη, η αύξηση της τιμής του φαρμάκου είναι μόνο μερικά παραδείγματα αυτής της πολιτικής, σημείωσε ο συνδικαλιστής και συνέχισε: Η καθιέρωση από την 1/1/2002 των ιδιωτικών απογευματινών ιατρείων στα δημόσια νοσοκομεία, δείχνουν τον προσανατολισμό στο καθεστώς της εμπορευματοποίησης της υγείας, της ιδιωτικοποίησης των νοσοκομείων. Αυτή η πολιτική - τόνισε ο Γ. Νάνος - δεν εφαρμόζεται για να διορθώσει ανεπάρκειες, αλλά αυτές χρησιμοποιούνται σαν άλλοθι για να ενισχυθεί ο ιδιωτικός τομέας και η επιχειρηματική δράση σ' αυτόν. Γι' αυτό, κατέληξε, το εργατικό κίνημα πρέπει ενιαία ν' αντισταθεί στις ανατροπές που επιχειρούνται τόσο στην ασφάλιση και στη σύνταξη, όσο και στην Υγεία - Πρόνοια. Γιατί αυτά αποτελούν όλα μαζί συστατικά του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος.

Συσπείρωση στο ΠΑΜΕ

Στις επιπτώσεις της διαδικασίας που ονομάζεται από ορισμένους «παγκοσμιοποίηση» αναφέρθηκε ο Π. Γρυπάρης, από την Επιτροπή Αγώνα του Μοσχάτου, τονίζοντας ότι τα σχέδια για τις ιδιωτικοποιήσεις και τα σχέδια για την τρομοκράτηση λαών και κινημάτων είναι μέρος των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών. Πρέπει, τόνισε, να αναπτύξουμε τις δυνάμεις του ταξικού κινήματος και να παλέψουμε για την κοινή δράση εργαζομένων, αγροτών και μικρομεσαίων.

Να συντονιστούμε με όλη την εργατική τάξη, να αντισταθούμε και να μην αφήσουμε να περάσουν τα αντεργατικά νεοφιλελεύθερα μέτρα, είπε ο Χρ. Σκεπετάρης, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, στο χαιρετισμό του. Κατήγγειλε την ηγεσία της ΓΣΕΕ που απέρριψε την πρόταση που έκανε η ΔΑΣ για απεργία, γιατί, όπως σημείωσε, θέλει να καθίσει στο τραπέζι του «κοινωνικού διαλόγου».

Τέλος ο Φ. Βαρδής, μέλος του Συντονιστικού Σωματείων, Συνδικάτων και Συνδικαλιστών Αθήνας, αναφερόμενος στον ισχυρισμό ότι δε θίγονται αυτοί που έχουν ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, σημείωσε ότι «η αγοραστική δύναμη των συντάξεων μέσω της κυβερνητικής εισοδηματικής πολιτικής σταδιακά και μετά το 2006 θα προσεγγίσει το 60% της κύριας ασφάλισης, δηλαδή τα μέτρα θα ισχύσουν και γι' αυτούς. Την τελευταία δεκαετία η αγοραστική δύναμη των συντάξεων μειώθηκε στο 44% της κύριας». Ακόμα, κάλεσε τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στο ΠΑΜΕ και να καταδικάσουν την πολιτική του συμβιβασμού που ακολουθούν οι ηγεσίες των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ