Τετάρτη 22 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Σήμερα το πρωί η ψηφοφορία

Σήμερα στις 10.30 το πρωί έχει προγραμματιστεί η πρώτη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Πρόκειται για ειδική συνεδρίαση, η οποία περιλαμβάνει αποκλειστικά και μόνο τη διαδικασία της ψηφοφορίας.

Για να εκλεγεί σήμερα Πρόεδρος της Δημοκρατίας απαιτείται να υπερψηφίσουν τα 2/3 της Βουλής, δηλαδή 200 βουλευτές. Προβλέπεται ονομαστική ψηφοφορία, στην οποία όμως δεν υπάρχουν «υπέρ» και «κατά». Σύμφωνα με τα σχετικά άρθρα του Συντάγματος, οι βουλευτές που συμφωνούν με τον προτεινόμενο Πρόεδρο, δηλαδή την Αικ. Σακελλαροπούλου, θα προσφωνούν το όνομά της. Οσοι διαφωνούν θα δηλώνουν «παρών».

Δεδομένου πάντως πως ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ έσπευσαν να συναινέσουν στην πρόταση του Κυρ. Μητσοτάκη για την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, συντηρώντας και τη συζήτηση περί της «απαραίτητης συναίνεσης» σε όλα τα άλλα επίπεδα, αναμένεται ότι η σημερινή ψηφοφορία θα είναι και η τελευταία.

Θυμίζουμε άλλωστε πως η εκλογή αυτήν τη φορά θα γίνει σύμφωνα με τα αναθεωρημένα πια σχετικά άρθρα του Συντάγματος, που αποσυνδέουν την εκλογή του ΠτΔ από τη διάλυση της Βουλής και τη διενέργεια βουλευτικών εκλογών.

Στόχος των αναθεωρημένων άρθρων είναι να εξασφαλίζονται σε κάθε περίπτωση η κυβερνητική σταθερότητα και η απρόσκοπτη εφαρμογή της αντιλαϊκής βάρβαρης πολιτικής. Η αποσύνδεση του ΠτΔ από τη διενέργεια εκλογών ήταν πρόταση που κατέθεσε στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στην προηγούμενη, προτείνουσα Βουλή, την οποία έκανε πράξη η κυβέρνηση της ΝΔ, καταθέτοντας και ψηφίζοντας αντίστοιχη πρόταση με κάποιες διαφοροποιήσεις στα σημεία.

Ετσι, αν σήμερα δεν εκλεγεί ΠτΔ η ψηφοφορία θα επαναληφθεί τη Δευτέρα 27 Γενάρη και θα απαιτηθεί η ίδια πλειοψηφία. Σε περίπτωση τρίτης ψηφοφορίας, αυτή θα γίνει το Σάββατο 1 Φλεβάρη και θα απαιτηθεί πλειοψηφία τριών πέμπτων, δηλαδή 180. Εάν χρειαστεί και νέα ψηφοφορία, θα γίνει στις 6 Φλεβάρη και θα απαιτηθεί απόλυτη πλειοψηφία (151) βουλευτών. Εάν και πάλι δεν επιτευχθεί η πλειοψηφία που απαιτείται, δηλαδή η απόλυτη, τότε ο νέος ΠτΔ θα εκλεγεί σε πέμπτη ψηφοφορία, στις 11 Φλεβάρη, με απλή, σχετική πλειοψηφία επί των παρόντων βουλευτών.

Θυμίζουμε πως το ΚΚΕ επιμένει στη σταθερή του στάση, επικεντρώνοντας την κριτική του όχι στο πρόσωπο αλλά στο θεσμό της Προεδρίας, που αποτελεί θεματοφύλακα της κυρίαρχης πολιτικής και των αντιλαϊκών κατευθύνσεων της εκάστοτε κυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ