Τετάρτη 22 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ
Μετατρέπει την Ελλάδα σε πολεμικό ορμητήριο και στοχοποιεί το λαό

Ξεκίνησε χτες η συζήτηση στη Βουλή. Στις 30 Γενάρη προγραμματίζεται η ψήφισή της στην Ολομέλεια

Επικυρώθηκε χτες με συνοπτικές διαδικασίες από την Επιτροπή Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής η κατάπτυστη Στρατηγική Συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ, με την οποία επεκτείνονται οι αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στη χώρα και αυτή καθίσταται πολυεπίπεδο πολεμικό ορμητήριο των ΑμερικανοΝΑΤΟικών φονιάδων σε βάρος των λαών της ευρύτερης περιοχής. Στην Ολομέλεια προγραμματίζεται από την κυβέρνηση να ψηφιστεί την Πέμπτη 30 Γενάρη, ενώ η τελική ημερομηνία θα καθοριστεί την Πέμπτη στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.

Η Συμφωνία έχει κατατεθεί από την κυβέρνηση με μορφή νομοσχεδίου με τίτλο «Κύρωση του Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής». Το νομοσχέδιο «πέρασε» από την Επιτροπή με τις συνοπτικές διαδικασίες του άρθρου 108, δηλαδή ως διακρατική συμφωνία. Αυτό σηματοδοτεί και την πρόθεση της κυβέρνησης να περάσει τη Συμφωνία από την Ολομέλεια με τις αντίστοιχες fast track διαδικασίες, πίσω από τις πλάτες του λαού.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταδίκασε τη Συμφωνία και μετέφερε στην Επιτροπή το λαϊκό αίτημα, όπως αυτό εκφράζεται από το πλήθος των συνδικαλιστικών και μαζικών φορέων και των αγωνιστικών κινητοποιήσεων που γίνονται σε όλη τη χώρα, για την απόσυρσή της εδώ και τώρα. Ανέδειξε ότι για λογαριασμό της εγχώριας αστικής τάξης, που διεκδικεί μοιρασιά από τη λεία των ενεργειακών πηγών και των δρόμων μεταφοράς, εμπλέκει τη χώρα βαθύτερα στις επεμβάσεις και πολέμους των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ κατά των χωρών της ευρύτερης περιοχής, μετατρέποντας ταυτόχρονα το λαό σε στόχο των ιμπεριαλιστών ανταγωνιστών.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας στον στρωμένο δρόμο που βρήκε από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο της β' φάσης του «Στρατηγικού Διαλόγου» Ελλάδας - ΗΠΑ τον Οκτώβρη του 2019 και με την αμέριστη στήριξη των υπόλοιπων αστικών κομμάτων, που όπως φάνηκε και από τη χτεσινή συζήτηση πίνουν νερό στο όνομα των ευρωατλαντικών σχεδιασμών, παραδίδει στους Αμερικανούς όσες βάσεις θέλουν «σε εγκαταστάσεις των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων», όπως αναφέρεται στη συμφωνία, σε στρατιωτικές δηλαδή και βοηθητικές υποδομές εντός των εγκαταστάσεων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Μεταξύ άλλων η Συμφωνία προβλέπει την ενίσχυση των πολεμικών δυνατοτήτων της βάσης στη Σούδα, που διαχρονικά έχει εκπληρώσει βρώμικο ρόλο σε όλους τους πολέμους και επεμβάσεις σε Γιουγκοσλαβία, Ιράκ, Αφγανιστάν, Λιβύη, Συρία κ.α. Εντάσσει και επίσημα πλέον στο πλέγμα των ευρωατλαντικών υποδομών στη χώρα μας τις βάσεις που δημιούργησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, των μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Λάρισα, ελικοπτέρων στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας, καθώς και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, όπου ήδη έχουν κάνει «απόβαση» στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ