Τετάρτη 22 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΟΜΠΕΟ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επιβεβαίωση του ρόλου «Πόντιου Πιλάτου», που ενθαρρύνει τις αμφισβητήσεις της Τουρκίας

INTIME NEWS

Στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες όπου συμμετέχει η αστική τάξη, παρέπεμψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, χτες, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ως «ασπίδα» τάχα στην τουρκική προκλητικότητα, αναπαράγοντας ξανά τους χρεοκοπημένους ευρωατλαντικούς μύθους.

Συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξήρε τις τέτοιες «συμμαχίες», παρουσιάζοντας την επιστολή που έστειλε στον πρωθυπουργό ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο. Υποστήριξε ότι η επιστολή «επιβεβαιώνει ότι οι σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών» και ότι «είναι το επιστέγασμα μιας εξαιρετικής επίσκεψης στην Ουάσιγκτον», ενώ δεν δίστασε να ισχυριστεί ότι «έχουν περάσει 44 χρόνια από το προηγούμενο μίας αντίστοιχης επιστολής - της επιστολής Κίσινγκερ στον (σ.σ. τότε, το 1975, υπουργό Εξωτερικών) Δ. Μπίτσιο, όπου γινόταν λόγος, υπό το φως των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Κύπρο, για την εγγύηση ασφάλειας των ΗΠΑ», φέρνοντας δηλαδή ως παράδειγμα... σταθερότητας τον βρώμικο ρόλο των ΗΠΑ και του Κίσινγκερ στην κατοχή της Κύπρου και στα σχέδια συνδιαχείρισης σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο.

«Εδώ έχουμε ένα βήμα ακόμη παραπέρα», επέμεινε ο Στ. Πέτσας, αποσιωπώντας τα παραπάνω. «Δεν μιλάμε μόνο για αποφυγή επιθετικών ενεργειών, οι οποίες καταδικάζονται, δεν μιλάμε μόνο για αποφυγή λύσεων με στρατιωτικά μέσα. Μιλάμε για μια εγγύηση, η οποία έχει να κάνει με τη στήριξη των ΗΠΑ στην ευημερία, στη δημοκρατία και στην ασφάλεια στην Ελλάδα».

«Εγγύηση» επικίνδυνων «διευθετήσεων»

Την ίδια ώρα, η επιστολή του Αμερικανού ΥΠΕΞ επιβεβαιώνει από την πρώτη κιόλας παράγραφο την επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τις επεμβάσεις στην περιοχή, με όχημα την περιλάλητη Συμφωνία για τις βάσεις: «Η υπογραφή της Αμοιβαίας Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) είναι ένα σημείο καμπής στην ενισχυμένη συνεργασία για την ασφάλεια ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ. Εκτός από το γεγονός ότι είμαστε χώρες - σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, οι δυο χώρες μας χτίζουν μια πολύ πιο στενή στρατηγική συνεργασία μέσω της MDCA. Οπως είπε και ο Πρόεδρος Τραμπ, όταν σας συνάντησε, η σχέση μας είναι "εξαιρετική"».

Ο Πομπέο χαρακτηρίζει την πρόσφατη επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον «μια ξεκάθαρη επαναβεβαίωση των στενών δεσμών και της συνεργασίας ανάμεσα στις δυο χώρες», καθώς οι ΗΠΑ θεωρούν «την Αθήνα σύμμαχο - κλειδί και κρίσιμο παίκτη στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και στα Βαλκάνια».

Κι ενώ κυβέρνηση και άλλες αστικές πολιτικές δυνάμεις εστιάζουν από χτες στο κομμάτι της επιστολής που αναφέρει ότι «οι ΗΠΑ θα παραμείνουν αφοσιωμένες στην υποστήριξη της ευημερίας, της ασφάλειας και της δημοκρατίας της Ελλάδας», παρουσιάζοντάς το ως τάχα εγγύηση για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, αποσιωπούν σε τι «ωθούν» οι ΗΠΑ στην αμέσως επόμενη παράγραφο, όπου ο Πομπέο δείχνει το δρόμο για το παζάρι και τη διευθέτηση από εδώ μέχρι τη Χάγη: «Οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην περιοχή και πιστεύουν ακράδαντα ότι όσοι έχουν συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να αναζητήσουν λύσεις με ειρηνικά μέσα, που να συμβαδίζουν με το Αρθρο 33 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και να απέχουν από κάθε πράξη ή διακήρυξη που μπορεί να είναι προκλητική».

Τι αναφέρει το άρθρο 33; «Σε κάθε διαφορά που η παράτασή της μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας, τα ενδιαφερόμενα μέρη θα προσπαθούν πρώτα από όλα να λύσουν τη διαφορά τους με διαπραγματεύσεις, έρευνα, μεσολάβηση, συνδιαλλαγή, διαιτησία, δικαστικό διακανονισμό, προσφυγή σε τοπικούς οργανισμούς ή συμφωνίες ή με άλλα ειρηνικά μέσα της εκλογής τους». Είναι ακριβώς ο «οδικός χάρτης» που επικαλείται τελευταία η κυβέρνηση (ΜΟΕ, διερευνητικές επαφές, συνυποσχετικό και Χάγη), με φόντο τις «διευθετήσεις» που δρομολογούνται σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας και με «κοινό τόπο» με τις ΗΠΑ το πώς θα διασφαλιστούν η ησυχία στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και η παραμονή της Τουρκίας σε αυτό.

Επίσης, η παρ. 2 του άρθρου 33 που επικαλείται ο Πομπέο, ξεκαθαρίζει ότι ακόμα κι αν μια πλευρά δεν κρίνει πρόσφορο να πάει σε ένα τέτοιο δικαιοδοτικό όργανο, «το Συμβούλιο Ασφαλείας, όταν το κρίνει αναγκαίο, θα ζητά από τους διαδίκους να λύνουν τη διαφορά τους με τέτοια μέσα». Αλλωστε, όπως τονίζει ο επικεφαλής του αμερικανικού ΥΠΕΞ, χρειαζόμαστε «ειλικρινή διάλογο που οδηγεί σε αποτελέσματα»...

Ανοιχτοί οι «δίαυλοι»...

Αλλωστε, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χτες επανέλαβε στο φόντο των δηλώσεων Αμερικανών αξιωματούχων πως η Ελλάδα πρέπει να δει τις σχέσεις της με την Τουρκία «με τρόπο που δεν θα πλήξει τη σημαντική συμμαχία μας, το ΝΑΤΟ», πως «εμείς πάντα επιδιώκουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας, ιδίως όταν υπάρχουν στιγμές έντασης. Δεν πιστεύουμε ότι θα έχουμε κάποια διακοπή των συζητήσεων, που διεξάγονται ήδη σε τεχνικό επίπεδο για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Ηταν πρόσφατη η επίσκεψη του Ελληνα γγ του ΥΠΕΞ στην Τουρκία και προσδοκούμε ότι θα συνεχιστεί αυτή η συζήτηση για αποκλιμάκωση και όχι για κλιμάκωση».

Ξανάβαλε, άλλωστε, και έναν οδικό χάρτη με φόντο τη Χάγη και μια διευθέτηση: «Το πρώτο βήμα είναι η άρση αυτών των τουρκικών προκλητικών ενεργειών σε λεκτικό επίπεδο, ελπίζω να μην υπάρξουν άλλες ενέργειες. Μετά, να προχωρήσουν τα ΜΟΕ. Μετά, εάν υπάρξει κοινό έδαφος, να προχωρήσουμε σε διερευνητικές επαφές. Και μετά το συνυποσχετικό, το οποίο θα πρέπει να υπογραφεί και από τα δύο μέρη, για να φτάσουμε στη Χάγη. Η Χάγη είναι ένας στόχος, αρκεί να προηγηθούν όλα τα προηγούμενα», υπογράμμισε.

Την ίδια ώρα, έσπευδε να προσπεράσει πληροφορίες ότι Ιταλία και Τουρκία ετοιμάζονται για κοινές γεωτρήσεις στη Μεσόγειο, όπως και ότι κρατά αποστάσεις από τον «East Med», σημειώνοντας πως «πρέπει να δούμε λίγο το ζήτημα των εξωτερικών εξελίξεων και των εθνικών συμφερόντων της Ιταλίας, υπό το πρίσμα των εσωτερικών εξελίξεων αυτό το διάστημα. Είναι θέμα χρόνου να προχωρήσουμε στα ζητήματα που αφορούν τον "East Med". Οσον αφορά τις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι πολύ σαφής η καταδίκη από ιταλικής πλευράς και δεν υπάρχει κανένα θέμα, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, για κοινές γεωτρήσεις με την Τουρκία», είπε ο Στ. Πέτσας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ